Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 30 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 122 (5329)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Parcursul unei mari pasiuni

Nicuşor Coroamă, de la stâna din Vicovu de Jos până în finala MasterChef

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nicuşor Coroamă din Vicovu de Jos şi-a adjudecat locul patru în cadrul concursului culinar MarsterChef difuzat pe Pro TV, suceveanul luptând pentru titlu şi pentru trofeu, în finala competiţiei, alături de Aida, Alex şi Mihai.

Pe parcursul întregului show, până la marea finală, pasiunea de a găti l-a îndrumat pe Nicuşor către numeroase şi delicioase experienţe culinare cu care i-a impresionat aproape în permanenţă pe chef Cătălin Scărlătescu, chef Sorin Bontea şi chef Florin Dumitrescu. Mai mult de atât, talentul i-a fost dublat de dezinvoltură, naturaleţe şi carismă, câştigând astfel şi simpatia publicului. A vânat trucuri despre cum poţi prepara fiecare masă pentru ca gustul, aspectul şi mirosul să îmbie, şi astfel a convins cei trei juraţi de la MasterChef că merită să fie unul dintre finaliştii competiţiei.

L-am vizitat pe Nicuşor, în cursul zilei de ieri, la stâna din Vicovu de Jos a familiei sale, unde, degajat şi natural, aşa cum a obişnuit publicul, acesta a povestit despre parcursul şi evoluţia sa de la prima tochitură gătită pentru membrii familiei sale, până la delicatese afrodisiace şi preparate sofisticate. Desigur, tânărul nu a uitat să ne relateze ce a însemnat pentru el experienţa participării la acest show, dar şi cum are de gând să valorifice, în viitor, toate cele învăţate în cadrul concursului.

 

„Auzeam <reducţie>, de tot felul de denumiri, de sosuri complicate. Eu habar nu aveam de nici unele”

Între câteva drumuri fie la Bucureşti, fie la piaţa din Marginea sau Putna, unde comercializează produse din propria gospodărie, Nicuşor şi-a făcut timp să ne primească la stâna familiei sale din Vicovu de Jos, un loc îngrijit, foarte curat şi bine gospodărit. Stâna familiei, unde Nicuşor este un ajutor de nădejde, cuprinde 300 de oi, 160 de miei, trei vite, cai, un ponei, 30 de capre, prepeliţe, găini şi bibilici.

Despre experienţa MasterChef, Nicuşor a vorbit doar la superlativ şi nu s-a zgârcit la laude nici când ne-a povestit de cei trei juraţi ai concursului. Este mulţumit de rezultatul obţinut şi şi-a propus ca pe viitor să valorifice fiecare truc, sfat sau reţetă învăţată în cadrul competiţiei.

„Cu o zi înainte să plec la preselecţii la Bucureşti am urmărit câteva episoade din primul sezon al emisiunii, până atunci nu mai vizionasem MasterChef. Auzeam în culise de <reducţie>, de tot felul de denumiri, de sosuri complicate, şi m-am întrebat dacă oare o să pot face eu vreodată aşa ceva. Eu habar nu aveam de nici unele. Am mers la ghici mai mult, era o încercare pentru mine”, ne-a povestit Nicuşor.

La preselecţiile MasterChef, Nicuşor s-a prezentat în faţa juriului cu cotlet de miel cu sos de bacon, roşii cherry şi mămăliguţă, preparat pentru care a primit trei de „Da”.

După o serie de preselecţii foarte dure, în care chef-ii au judecat la sânge prestaţiile participanţilor, au fost aleşi 24 de concurenţi care să lupte pentru marele premiu la MasterChef, printre aceştia numărându-se şi suceveanul în vârstă de 19 ani.

Întrebat despre marele premiu, Nicuşor ne-a răspuns că banii (50.000 de euro) nu l-au motivat pe parcursul competiţiei, singura sa preocupare fiind „promovarea” către următoarea probă.

„Nici când am ajuns în ultimii patru nu m-am gândit la marele premiu. Mereu m-am concentrat doar pe ceea ce aveam de făcut în acel moment. Nu-mi doream decât să trec mai departe către următoarea probă şi mă concentram doar pe asta. Doar pe preparatul la care lucram în acel moment şi nimic altceva”, spune Nicuşor.

 

Probele din restaurante i-au plăcut cel mai mult

Cu emoţiile aferente unei competiţii, Nicuşor a păşit în bucătăria MasterChef, unde şi-a luat în primire propriul banc de lucru şi unde a descoperit cămara cu sute de ingrediente de care, din păcate, nu are parte şi acasă.

Despre proba care l-a speriat cel mai mult, aproape crezând că nu va putea trece de ea, Nicuşor povesteşte: „A fost o probă în cadrul căreia a venit un maestru bucătar specializat pe deserturi. A trebuit să reproducem ce a făcut ea, dar am avut noroc că puteam şi reinterpreta preparatul ei. Asta cred că a fost o etapă care m-a speriat puţin. Emoţii am avut la toate probele, dar mă concentram, îmi dădeam tot interesul şi rezultatele erau bune, în cele din urmă”.

De cealaltă parte, Nicuşor spune că probele sale preferate au fost cele desfăşurate în bucătăriile profesioniste din restaurante, dotate cu aparatură de ultimă generaţie.

„M-am simţit bine la proba din restaurant, cea care s-a difuzat în ultima ediţie. Mi-a plăcut să iau comenzile de la masă, să trebuiască să răspund rapid la fiecare sarcină, să fiu mereu în priză”, spune tânărul. 

 

Îi aşteaptă la nuntă pe cei trei chef-i

La finele lunii iulie, Nicuşor va renunţa la burlăcie, iar la cel mai important eveniment din viaţa sa i-ar plăcea să-i aibă alături pe cei trei juraţi de la MasterChef şi pe câţiva dintre foştii colegi din concurs.

„Pe parcursul competiţiei i-am apreciat pe Alex, Traian, Rareş, Gina, Ionuţ. Cât despre chef-i, numai de bine. Nu m-am simţit neîndreptăţit, nici favorizat la vreuna dintre probe de către ei. Abia în finală am aflat că am fost preferatul chef-ului Cătălin Scărlătescu, dar pe parcurs n-am simţit acest lucru, toţi au fost foarte corecţi, echilibraţi şi foarte de gaşcă”, afirmă Nicuşor.

 

Prima mâncare gătită a fost tochitură cu mămăliguţă

Nicuşor ne-a povestit că s-a apucat de gătit ajutându-şi mama în bucătărie, iar primul fel de mâncare pe care l-a preparat singur a fost o tochitură cu mămăliguţă, pe când avea 16 ani. Gustul bun al preparatului, dublat de laudele şi aprecierile familiei, l-au încurajat pe adolescentul de atunci să continue să gătească. Nicuşor ne-a spus că nu se inspiră din cărţi de specialitate, manuale de gătit sau de pe internet, însă cum gătitul are nevoie de plăcerea de a încerca și de bucuria de a descoperi noi gusturi, lui Nicuşor nu i-a fost greu să-şi dezvolte talentul, chiar şi fără ajutor.

„Urmăresc doar câteva emisiuni culinare difuzate la Paprika TV. În rest, mă ghidez după instinct, după impulsuri, după simţ. Dacă am ingredientele în faţă, mă gândesc cum le-aş putea combina şi aleg una dintre variantele ce-mi trec prin minte. Chiar eram arătat cu degetul în emisiune că aş mai fi gătit, ceea ce nu este adevărat. Aşa am simţit să fac eu preparatele şi rezultatul a fost, din fericire, unul bun”, ne-a spus suceveanul.

Mândru de reuşita fiului său, tatăl lui Nicuşor, Costel Coroamă, ne-a povestit că nu de puţine ori fiul lui l-a surprins cu preparate deosebite.

„De multe ori ne spunea să mergem noi la stână, pentru ca el să rămână acasă, să ne gătească. Ne aştepta cu câte un preparat cu care bineînţeles că ne impresiona. I-a plăcut dintotdeauna să orneze farfuriile, să le dichisească, şi uite că i-a prins bine acest lucru la emisiune. Noi nu puneam preţ foarte mare pe aspectul mâncării, ci mai curând pe gust, şi desigur că ne uluia”, ne-a spus Costel Coroamă.

 

Visul tânărului e să aibă o cabană unde să fie bucătar

Pe viitor, Nicuşor vrea să vină în întâmpinarea pasionaţilor de gastronomie cu reţete delicioase, inedite şi sănătoase, iar o pensiune în zona Vicovului, care să se diferenţieze prin fineţea preparatelor oferite, este poate cel mai mare vis al său.

„Deşi MasterChef e cea mai bună şcoală de gastronomie, pe viitor vreau să urmez nişte cursuri de specialitate pentru a putea lucra în domeniu. Visul meu e să am o pensiune, cu un meniu pe placul meu, cu produse din zona noastră, miel, raţă, dar gătite altfel, mai fin. Într-o lună şi jumătate, cât a durat concursul, am acumulat multe cunoştinţe şi vreau să le valorific”, ne-a spus Nicuşor.

Totodată, el a mai relatat că de când s-a întors în Suceava, nu puţini sunt cei care îl recunosc, îl abordează şi îl felicită pentru reuşita sa.

 

”E meritul lui că a avut curaj şi voinţă să încerce”

Părinţii lui Nicuşor au stat cu sufletul la gură pe tot parcursul emisiunii, cu speranţa că Nicuşor va face faţă cu brio fiecărei provocări lansate de cei trei chef-i.

„Nu aveam somn până când nu ne suna Nicuşor să ne spună dacă a trecut cu bine proba. Emoţiile cele mai mari le-am avut la preselecţie, când nouă ni se părea că e crudă carnea pe care urma să o prezinte juraţilor, noi fiind obişnuiţi cu fripturile foarte bine făcute. E meritul lui că a avut curaj şi voinţă să încerce. Ne creştea inima când vedeam că e apreciat pentru preparate care aveau ingrediente de care nici măcar nu auzise în viaţa lui. Suntem mândri de el”, ne-a spus Costel Coroamă, tatăl lui Nicuşor.

 

Tensiunile concursului

Disciplina şi spiritul de echipă le-au fost de câteva ori încercate concurenţilor de la MasterChef, tensiunea competiţiei, orgoliile personale şi chiar invidia generând câteva conflicte între câţiva competitori şi Nicuşor.

„Într-adevăr, nu au lipsit certurile. Sunt momente de tensiune, presiunea este foarte mare, te abţii o zi, două, dar răbufneşti în final. Le-am explicat rapid unora cum stă treaba”, a mai povestit Nicuşor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nicuşor Coroamă, de la stâna din Vicovu de Jos până în finala MasterChef.
 Vizualizări articol: 4697 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 16 voturi
Nicuşor Coroamă, de la stâna din Vicovu de Jos până în finala MasterChef4.8516

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei