Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 apr 2015 - Anul XX, nr. 75 (5887)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

„În vremea aceea...”

Aplauze la scenă deschisă după spectacolul dramatic prepascal susţinut de Corala „Armonia” din Constanţa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Sute de suceveni au aplaudat la scenă deschisă spectacolul dramatic prepascal intitulat „În vremea aceea...”, susţinut luni seară, 30 martie, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, de Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, acompaniată de orchestra simfonică a Teatrului de Operă şi Balet „Oleg Danovski“ din Constanţa. Cei peste 70 de artişti de pe scenă, solişti, corişti, instrumentişti, au realizat o transpunere pe note muzicale a mesajului evanghelic dedicat patimilor, începând cu momentul aducerii lui Iisus în faţa lui Pilat și continuând cu momentul morţii şi cel al Învierii. Publicul a fost impresionat şi de recuzita artiştilor. Soliştii, dar şi coriştii, purtau mantale lungi şi largi (caftane) care le ajungeau până la glezne. Unii aveau capetele acoperite cu şaluri (tallit) sau purtau şaluri pe umeri, încercând să redea cât mai fidel portul simplu din vremea lui Iisus.

Spectacolul a cuprins nouă tablouri şi a fost compus de regretatul pr. Ion Popescu Runcu, inițial ca un oratoriu pentru soliști, cor bărbătesc și pian. Compozitorul Constantin Arvinte a regândi, ulterior, opera pentru a putea fi interpretată cu orchestră simfonică. Sub bagheta dirijorului arhimandrit Ion Iulian Dumitru, asistent universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Constanţa, Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, singura care a pus în scenă acest spectacol după moartea compozitorului, a transmis multă emoţie publicului sucevean.

 

Regal de muzică

Cele nouă tablouri, intitulate sugestiv „Răstigneşte-L”, „Plângerea apostolilor”, „Astăzi pre Domnul judecă făptura”, „Pruncii Sionului”, „Ecce Homo”, „Drumul Golgotei”, „Plângerea Fecioarei”, „Nu plânge, maică” şi „Astăzi”, au transpus pe note patimile lui Iisus. Concertul de la Suceava a fost organizat de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor şi de Arhiepiscopia Tomisului, în colaborare cu Universitatea „Ovidiu” din Constanţa - Facultatea de Teologie (Secţia Artă Sacră).

Soliştii spectacolului „În vremea aceea...” au impresionat publicul cu vocile lor puternice, cu un timbru aparte bisericesc, sau voci melodioase care au reuşit „să sădească” cuvântul biblic în inimile sucevenilor cu ajutorul muzicii. Aplauze îndelungi şi aprecieri au primit Gabriela Dobre, care a interpretat rolul Fecioarei Maria, arhimandritul Vartolomeu Trofin, care a intrat în rolul lui Pilat, cei trei  martori, interpretaţi de arhimandriţii Mihai Urzicana, Corneliu Chivu şi Doru Emanuel Pantazi, şi Ionuţ Cristinel Boancheş (un apostol). Într-un cuvânt, fiecare artist de pe scenă a meritat aprecierea sucevenilor pentru cele două ore de regal de muzică clasică îmbinată cu cea religioasă. Toată sala a fost învăluită de emoţie cât au durat cântările religioase, fiecare simţind, ascultând, înţelegând şi fiind părtaş la patimile lui Iisus Hristos.

 

ÎPS Pimen a primit o „Diplomă de vrednicie”

La eveniment au fost prezenţi ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, zeci de preoţi, oameni de cultură şi sute de credincioşi. La finalul spectacolului, cei doi ierarhi au fost invitaţi pe scenă pentru a spune câteva cuvinte. ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, le-a mulţumit artiştilor constănţeni pentru spectacol. „Este o jertfă ceea ce faceţi dumneavoastră. Aţi făcut un efort să ajungeţi în Bucovina şi să ne bucuraţi cu acest spectacol. Ca să reuşiţi să faceţi un asemenea spectacol trebuie să fiţi oameni credincioşi, cu har de la Dumnezeu. Aţi îmbinat cuvântul lui Dumnezeu cu muzica”, a spus ÎPS Pimen, mulţumindu-i în acelaşi timp şi lui ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, bucovineanul născut în localitatea suceveană Gheorghiţeni.

La rândul său, ÎPS Teodosie a vorbit foarte frumos despre ÎPS Pimen, „păstorul cel mai bun, cel mai vrednic, cel mai tânăr dintre păsători, pentru că nu se vede vârsta biologică, ci hărnicia, bunătatea şi forţa cu care păstoriţi această eparhie. Nu cred că este un alt arhipăstor care să participe la toate slujbele, cununiile, botezurile, înmormântările, sfinţirile de biserici unde este invitat. Dumneavoastră o faceţi. Pentru mine sunteţi un exemplu de bunătate”. ÎPS Teodosie i-a înmânat Arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor o „Diplomă de vrednicie”, în aplauzele publicului.

 

Corala „Armonia“, desemnată, în 2014, cel mai bun cor bărbătesc din lume

Corala bărbătească „Armonia“ a fost înfiinţată în anul 2001, în cadrul Seminarului Teologic Ortodox din Tulcea, iar doi ani mai târziu a intrat sub tutela Arhiepiscopiei Tomisului. Ea este formată din preoţi, diaconi şi studenţi ai Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii „Ovidius”, abordând un repertoriu diversificat, compus atât din piese religioase, folclor românesc, colinde tradiţionale româneşti şi străine, cât şi din piese din repertoriul clasic universal.

În luna iulie a anului 2014, corala a fost desemnată cel mai bun cor bărbătesc din lume la Riga, în Letonia, unde teologii constănțeni au surclasat coruri celebre precum corul bărbătesc al Operei din Berlin și corul bărbătesc al Operei din Sankt Petersburg. În 2013, „Armonia“ a câștigat la Campionatul European al Corurilor de la Graz, Austria, patru distincţii: Marele Premiu la secţiunea Cor bărbătesc, două medalii de aur la secţiunile Folclor şi Cor bărbătesc, precum şi o medalie de argint la secţiunea Muzică sacră. Corala Arhiepiscopiei Tomisului a fost dublu medaliată cu aur şi în vara lui 2012, la Olimpiada Internaţională „World Choir Games“ din SUA.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aplauze la scenă deschisă după spectacolul dramatic prepascal susţinut de Corala „Armonia” din Constanţa.
 Vizualizări articol: 2517 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.83/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 6 voturi
Aplauze la scenă deschisă după spectacolul dramatic prepascal susţinut de Corala „Armonia” din Constanţa4.856

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Salată de primavară, cu păpădie, arpagic şi tarhon Salata de primavara cu laptuci! Iata o reteta aparent simpla, cunoscuta de toata lumea. Ce-am mai putea inova? Si totusi, exista solutii...Ai trebuinta de: o salata verde (laptuca), 250g de branza (se poate si branza tofu, pentru cei care tin... Citeşte