Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 oct 2010 - Anul XV, nr. 235 (4526)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Biserica misionară ucraineană

Prima şcoală duminicală, inaugurată la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Biserica misionară ucraineană „Sf. Petru şi Pavel”, construită în vecinătatea Protopopiatului şi Mănăstirii Zamca, biserică ortodoxă ce aparţine de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, a inaugurat, sâmbătă, prima şcoală duminicală din Suceava.

Preotul Mihai Maghiar, parohul bisericii, ne-a spus că 45 de familii de ortodocşi ucraineni din Suceava aparţin de această biserică, în care Sfânta Liturghie se oficiază bilingv, în limbile română şi ucraineană. Cele mai multe dintre aceste familii sunt mixte, ne-a mai spus preotul Mihai Maghiar, motiv pentru care şi slujba ortodoxă se face în limba română şi ucraineană.

 

„Încercăm să promovăm valorile morale”

Şcoala duminicală, inaugurată cu binecuvântarea ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, după cum ne-a spus preotul Maghiar, „se adresează copiilor din parohie. Cursurile la şcoala duminicală vor avea loc sâmbăta, între orele 9:30 – 11:00, pe două categorii de vârstă: preşcolari (10 – 12 copii) şi şcolari (pentru clasele I- VI). În cadrul acestei şcoli, copiii vor avea un curs de religie, intenţionăm să formăm un cor de copii, iar cursanţii vor studia şi limba ucraineană. Eu mă voi ocupa de predarea religiei, cateheze pentru copii, care vin ca o completare la ceea ce învaţă copiii la ora de religie în şcoli. Trei profesori, absolvenţi de filologie, îi vor învăţa pe copii limba ucraineană”, ne-a explicat preotul Maghiar. Cursurile sunt benevole şi nu se percepe nici o taxă.  

„Încercăm să promovăm valorile morale, să facem educaţie creştină pentru copii. De asemenea, vrem să reînnoim obiceiul ca duminica, la biserică, să vină copiii, dar şi părinţii lor, îmbrăcaţi în costume populare specifice zonei. Vrem să păstrăm limba maternă şi tradiţiile”, a completat preotul Mihai Maghiar.

 

„Vrem să păstrăm obiceiurile, cultura, costumul popular”

Şcoala duminicală a Bisericii misionare ucrainene „Sf. Petru şi Pavel” a fost deschisă şi cu ajutorul Consulatului General al Ucrainei la Suceava, care a donat cărţi pentru biblioteca şcolii.  

La inaugurarea şcolii au fost prezenţi Consulul General al Ucrainei la Suceava, Vasil Nerovnyi, expertul guvernamental pe probleme de minorităţi, Vladimir Hapenciuc, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Mitropolit Dosoftei, pr. prof. Silvestru Ţurcă, pr. Mihai Marici, Parohia ucraineană Bălcăuţi, pr. arhidiacon Bogdan Hrişcă, profesor la Seminarul Teologic Suceava.

La inaugurare, s-a oficiat şi o slujbă de mulţumire, Te Deum, în Biserica „Sf. Petru şi Pavel”. Preotul Mihai Maghiar ne-a mai spus că şcoala duminicală a fost înfiinţată ca o necesitate, „având în vedere că la biserică vin mai mult persoane vârstnice, iar noua generaţie lipseşte. Lipseşte şi generaţia dintre bătrâni şi copii, generaţia de mijloc. Am deschis această şcoală duminicală după modelul şcolilor duminicale ce funcţionează în Statele Unite ale Americii, Canada, în comunităţile de ucraineni, greci, români. Trebuie şi vrem să păstrăm obiceiurile, cultura, costumul popular, tradiţiile ucrainene”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prima şcoală duminicală, inaugurată la Suceava.
 Vizualizări articol: 2740 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 8 voturi
Prima şcoală duminicală, inaugurată la Suceava4.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   E un pas trimis de
( 6 oct 2010, 13:19:09
E un inceput , ca orice inceput e greu , dar fara perseverenta nu se poate face nimic . Doamne ajuta !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei