Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 22 feb 2008 - Anul XIII, nr. 44 (3725)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   1 fişiere video

în municipiul Suceava

Necesitatea privatizării Termica

Click aici pentru VIDEO

Aşa cum am mai spus şi altădată, la Termica trebuie luate nişte măsuri urgente. Indiferent de cine va conduce Primăria, următorul sezon rece trebuie să ne găsească cu o altă strategie pentru sezonul rece 2008 – 2009, având în vedere faptul că începând cu 1 ianuarie 2009 nu o să mai fie nici un fel de subvenţii ori ajutoare de stat. Drept urmare, întreaga responsabilitate va reveni Consiliului Local, de aceea noi trebuie să luăm nişte decizii.

Aşa cum se prezintă situaţia astăzi, la CET, societatea sursă, costurile nu au cum să se închidă deloc, având în vedere că centrala nu funcţionează decât o perioadă de 5-6 luni pe an, în rest acolo se mai execută doar lucrări de reparaţii. Trebuie să se ajungă ca centrala să funcţioneze pe toată durata anului, iar pentru asta, un investitor care va veni să cumpere activele Termica ori să intre în parteneriat cu noi va trebui să fie interesat să dezvolte producţia de energie electrică şi livrarea ei în sistem, aşa cum a fost altădată, având ca obiect de activitate secundar livrarea energiei termice municipiului Suceava.

Este un proces delicat, nu e deloc simplu, dar noi, ca autorităţi locale, trebuie să facem o privatizare parţială, în interesul cetăţenilor, dar şi al salariaţilor de la Termica.

Suntem interesaţi ca acolo să funcţioneze în continuare o societate puternică, care să producă energie electrică şi termică, să facă profit şi, de ce nu, să încasăm şi noi bani la Consiliul Local, din taxe directe şi indirecte, dar şi să aibă un loc de muncă cât mai mulţi oameni. În măsura în care acea societate va merge pe dezvoltarea sistemului de furnizare a energie electrice şi centrala va funcţiona tot anul, va mai creşte şi numărul locurilor de muncă.

În şedinţa de Consiliu Local din data de 28 februarie vom supune aprobării strategia de privatizare propusă de firma de consultanţă Schnecker van Wyk & Pearson, iar aici, un cuvânt greu îl vor avea consilierii locali.

Eu cred că altă soluţie nu este astăzi, decât atragerea unui investitor la Termica, având în vedere faptul că acolo sunt necesare investiţii foarte mari, de ordinul a 50 de milioane de euro, numai pentru a fi montată o nouă turbină, care să funcţioneze în cogenerare întreaga perioadă a anului, la care se adaugă alte investiţii pe linie de mediu, pentru că, prin 2013 va fi întocmit un raport de conformare pe linie de mediu, iar în măsura în care acesta nu este respectat, societatea se va închide.

Este o situaţie delicată, dar dacă vom da dovadă de maturitate şi de inteligenţă, putem găsi o societate care să fie partenera Consiliului Local, la Termica.

Din fericire pentru noi, societatea de termoficare este relativ tânără, cea mai nouă din categoria ei de termocentrale, iar aici s-au făcut câteva procese de restructurare a personalului, încât, de la 3000 de angajaţi, astăzi mai sunt doar 700.

Sunt condiţii atractive pentru investitorii străini şi sunt convins că vom găsi o soluţie în aşa fel încât CET să funcţioneze şi să producă energie electrică şi termică întreaga perioadă a anului, iar salariaţii de acolo să aibă un loc stabil de muncă şi, de ce nu, bine plătit.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Necesitatea privatizării Termica.
 Vizualizări articol: 9325 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Necesitatea privatizării Termica0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Turtiţe de somon cu tarhon 400g somon 4 linguri vin alb sec400g cartofi fierţi30g unt1 leg. mare de tarhon verde1 leg. cozi de ceapă verde1/2 linguriţă coajă rasă de lămâie1 ou200ml ulei2 linguri fãină± sare, piper Puneţi feliile de... Citeşte