Consilierul județean PNL dr. Cristian Irimie și-a exprimat, ieri, nemulțumirea, că paternitatea proiectului de extindere a Unității de Primire a Urgențelor (UPU) din cadrul Spitalului „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava ar fi asumată de vreun partid, deoarece este vorba despre un proiect colectiv. Referirea a fost la PSD Suceava, care prin consilierii săi municipali a anunțat, recent, că susține ca și Consiliul Local Suceava să participe financiar la lucrări.
„Consider că e deplasat să spui că un proiect îți aparține, când de fapt nu este așa. Extinderea UPU nu este o inițiativă a vreunui partid, este una colectivă, care nu s-a putut finanța până acum”, a declarat, în conferință de presă, dr. Cristian Irimie, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății. El a fost secondat de fostul său coleg de partid din PDL, actual consilier local independent, medicul urgentist Liviu Cîrlan. Doctorul Cîrlan și-a explicat prezența la sediul partidului din care a demisionat în baza Ordonanței „Dragnea” prin aceea că pentru alocarea de fonduri este nevoie ca majoritatea consilierilor municipali să-și dea votul, astfel că el face lobby la PNL.
„Acum sunt consilier independent, dar am avut întotdeauna o relație de prietenie cu cei din PDL. Am plecat pentru că așa am considerat eu. Cred că cel mai bine mi se potrivește să fiu independent. Pentru UPU e nevoie de finanțare și de majoritate în Consiliul Local; ca să primim fonduri e nevoie de susținere din partea tuturor”, a afirmat dr. Cîrlan.
Întrebat dacă are îndoieli că directorul medical al spitalului, care este și consilier local PSD, dr. Tiberius Brădățan, ar susține proiectul, dr. Cîrlan a răspuns că este sigur că acesta va vota „pentru”.
Dr. Cîrlan a argumentat necesitatea extinderii UPU, arătând că numărul de pacienți care ajung la singura unitate de acest tip din județul Suceava este în continuă creștere, la fel ca și complexitatea cazurilor. Anul trecut, în UPU au fost consultați 87.047 de pacienți, comparativ cu 2002, când au fost 56.000 de pacienți. Cei doi medici au arătat că 20-30% dintre cei care s-au adresat au venit pur și simplu pentru o consultație sau nu au avut o urgență reală, dar toți au fost văzuți de medicii urgentiști pentru că în această secție nimeni nu poate fi refuzat, indiferent dacă este sau nu asigurat medical.
Aparatură și echipamente medicale de un milion de euro, prevăzute pentru modernizarea UPU
Modelul adoptat pentru extindere a fost preluat și adaptat după secția UPU etalon în România, cea de la Tg. Mureș. Dotările cu care va fi prevăzută secția după ce va fi modernizată includ aparatură și echipamente de un milion de euro. Printre acestea, un computer tomograf performant destinat doar urgențelor, un aparat de radiologie digitală cu imagine care să fie transmisă online medicilor din UPU, un nou ecograf Doppler și o linie de endoscopie gastrică. Toate acestea vor conduce la scurtarea timpului necesar pentru investigație, la diagnosticare și intervenție mai rapide.
Dr. Irimie a reamintit că Spitalul de Urgență din Suceava va fi una dintre cele două instituții spitalicești județene care vor primi în acest an, de la Academia de Științe Medicale, un angiograf performant, în cadrul unui proiect de cercetare derulat în parteneriat.
„Este un aparat foarte scump și care nu implică fonduri de la spital. Avem pregătită infrastructura, avem specialiști și sperăm să facem lucruri bune cu el. E o realizare deosebită a colectivului de conducere și a medicilor direct implicați în cercetare și credem că va spori gradul de competitivitate pe piața medicală a spitalului județean”, a declarat dr. Irimie.
El a mai spus că „spitalul servește populația indiferent de cultură, religie sau apartenență politică”, iar investițiile în ceea ce se vede acum au început în 2009 și au continuat „datorită unui program coerent de dezvoltare a spitalului”. „Sperăm ca la orice nivel problema spitalului să nu fie pusă politic”, a mai declarat dr. Cristian Irimie.
Nemulțumire
PNL acuză PSD că-și arogă paternitatea extinderii „Urgențelor” de la Spitalul „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava
