Două formațiuni politice parlamentare puțin reprezentate, ca număr de membri, în județul Suceava, PP-DD și UDMR, au reprezentanți în toate birourile electorale din secțiile de votare. Reprezentantul PP-DD în Biroul Electoral Județean (BEJ), Alina Diana Hopulele, ne-a declarat că locurile la care au avut dreptul reprezentanții PP-DD au fost completate nu doar cu membri de partid, ci și cu simpatizanți ai acestuia. Ea însăși este un membru de dată recentă al PP-DD, având adeziunea semnată de doar două luni, după cum ne-a declarat ieri. Potrivit aceleiași surse, PP-DD mai are în județul Suceava aproximativ 40 de consilieri locali și nici un consilier județean, din cei 115 aleși locali pe care i-a obținut la alegerile locale din 2012. De asemenea, a pierdut și cei doi parlamentari de Suceava, senatoarea Vasilica Miron și deputatul Cezar Cioată, prima în favoarea PNL și al doilea înscris la PC.
În ceea ce privește UDMR, formațiunea nu a obținut mandate de aleși locali sau parlamentari în județul Suceava.
Precizăm că toate formațiunile politice au depus la Biroul Electoral Județean liste complete pentru cele 553 de secții de votare din județ, dar de drept au obținut câte un loc doar cele parlamentare: PSD, ACL, UDMR și PP-DD. Pentru celelalte trei locuri din birourile electorale, rezervate partidelor neparlamentare, concurența a fost de 2/loc.
Completarea birourilor electorale s-a făcut ieri, prin tragere la sorți, dintre reprezentanții celor șase formațiuni politice neparlamentare care au propus candidați: PMP, PAS, PER, PPMT, PRM și Prodemo. În urma tragerii la sorți, toate aceste formațiuni au reprezentanți în peste 300 de secții. Cele mai multe locuri le-au obținut Partidul Alternativa Socialistă, respectiv 354.
În birourile electorale ale secțiilor de votare partidele au șapte locuri.
Trei zile de instruiri pentru președinții birourilor electorale din secțiile de votare
La alegerile prezidențiale din 2 noiembrie, în județul Suceava sunt 553 de secții de votare, în care sunt așteptați la 581.000 de alegători, conform copiilor de pe listele electorale permanente. Dintre aceștia, 512.348 dețin cărți de identitate, 66.215 au buletine de identitate, 1.598 dețin cărți de identitate provizorii, 840 au drept de vot (18 ani împliniți), dar nu au cărți de identitate.
Ministerul Afacerilor Interne a repartizat județului nostru 639.380 de buletine de vot, 563.959 de timbre autocolante și 2.765 de ștampile cu mențiunea „VOTAT”.
Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a anunțat că în perioada 27-29 octombrie a.c. se desfășoară instruiri cu președinții și locțiitorii birourilor electorale ale secțiilor de votare în Suceava, Rădăuți, Fălticeni, Siret, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, iar vineri, 31 octombrie a.c., vor fi distribuite buletinele de vot către președinții celor 553 de secții de votare.
Odată cu buletine de vot, aceștia vor primi atât ștampilele cu mențiunea „VOTAT”, cât și celelalte materiale necesare procesului electoral. Distribuirea se va face sub pază militară de la Centrul Economic Bucovina de lângă Aeroportul „Ștefan cel Mare” Suceava.
Pentru pregătirea, organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale, Prefecturii Suceava i-a fost alocat un buget de 2.981 mii lei din care: pentru cheltuieli de personal – 2.515 mii lei, pentru bunuri și servicii – 406 mii lei și pentru cheltuieli active nefinanciare – 60 mii lei. Pentru turul II s-a mai cerut o suplimentare de 60.000 de lei.
Alegeri prezidențiale
PP-DD și UDMR au reprezentanți în toate cele 553 de secții de votare din județul Suceava
