Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 sep 2014 - Anul XIX, nr. 217 (5726)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Clarificări

Donţu: Ordonanţa nr. 55 privind migraţia aleşilor locali are în continuare efecte juridice depline

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donţu a declarat, în cursul zilei de ieri, că neadoptarea de către Camera Deputaţilor a Ordonanţei nr. 55/2014 privind migraţia aleşilor locali nu reprezintă o tragedie. Ovidiu Donţu a precizat că această ordonanţă va fi aplicată în continuare, având în vedere că în cazul acestui act normativ Camera Deputaţilor nu este cameră decizională. „Lipsa a opt voturi în Camera Deputaţilor, ca primă cameră sesizată pentru adoptarea OUG nr. 55/2014, nu este o tragedie. Ordonanţa este în continuare în vigoare şi produce efecte juridice depline”, a explicat senatorul sucevean.

El a adăugat că întreg grupul parlamentar al PSD îşi asumă deblocarea administrațiilor locale şi va vota în Senat pentru adoptarea acestei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului. Ovidiu Donţu a arătat că Senatul este cameră decizională.

„Se întâmplă adesea ca o Cameră a Parlamentului care nu este decizională să nu se mobilizeze la vot. Vom adopta această Ordonanţă pentru că aleşii locali trebuie să ţină seama de voinţa poporului, care a votat anti-Băsescu în 2012, şi a trimis PDL în opoziţie pentru patru ani. Aleşii locali care au primit voturi anti-Băsescu şi cei care au candidat pentru un partid şi s-au trezit în altul trebuie să aibă posibilitatea să decidă în favoarea românilor care i-au trimis în Consiliile Locale sau în Consiliile Judeţene. De asemenea, urmează votul asupra bugetelor locale pentru anul 2015, care trebuie să aibă corespondent în voinţa românilor din vara anului 2012”, consideră senatorul PSD de Suceava.

Ovidiu Donţu a afirmat că majorităţile în Consiliile Locale nu pot fi refăcute fără a exista un mandat de la poporul român sau fără să acţionezi în favoarea voinţei acestuia exprimată prin vot. Donţu a subliniat că „şmecheria politică a PNL” trebuie sancţionată prin lege, pentru a se respecta votul dat la alegerile locale din anul 2012.

„La Fălticeni, de exemplu, Consiliul Local nu a adoptat hotărârea privind salariile profesorilor, iar problemele prioritare ale cetăţenilor au fost blocate până la pretinsa schimbare a primarilor PSD. Nu este nici moral să te trimită cetăţeanul într-un Consiliu Local, după ce ai candidat alături de Ponta şi Antonescu, şi împotriva lui Băsescu, iar astăzi, PNL şi PDL să înfrângă voinţa electoratului”, a spus Donţu,el adăugând că „PNL şi PDL să se supună votului popular în 2016 şi după aceea au tot dreptul să o facă. Până atunci trebuie sancţionată şmecheria politică”.

Ovidiu Donţu a mai declarat că Senatul se va mobiliza şi va adopta această ordonanţă, care va avea ca efect deblocarea administraţiilor publice locale, prin dreptul de opţiune şi conformare cu votul popular. Donţu a criticat şi „prosteala făcută de PDL”, partid care susţine că aleşii locali îşi vor pierde mandatul.

„Această prosteală este ridicolă, câtă vreme chiar în ipoteza unei eventuale decizii a Curţii Constituţionale, aceasta nu poate avea efect retroactiv, potrivit practicii aceleiaşi Curţi. Şi vă asigur că faţă de expunerea de motive a Ordonanţei, a legilor în vigoare şi a Constituţiei României, raportat la voinţa populară suverană, ea este pe deplin constituţională. Începând cu modificarea Constituţiei din 2003, Curtea examinează excepţiile de constituţionalitate şi în sens istoric, ori nu este normal ca în 2006 o astfel de ordonanţă să fie utilă şi constituţională pentru deblocarea administraţiilor locale, iar în 2014 să fie neconstituţională”, a mai spus senatorul PSD de Suceava. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Donţu: Ordonanţa nr. 55 privind migraţia aleşilor locali are în continuare efecte juridice depline.
 Vizualizări articol: 1750 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 4 voturi
Donţu: Ordonanţa nr. 55 privind migraţia aleşilor locali are în continuare efecte juridice depline2.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Multumim domnului Dontu trimis de
(18 sep 2014, 11:17:43
Mii de multumiri domnului Dontu ca a venit cu precizari.Nu puteam dormi linistit din cauza acestor incertitudini.Dar domnul Dontu ne-a linistit.Traseistii pot in continuare trece la PSD fara probleme.Chiar daca ordonanta nu a fost votata in camera deputatilor nu-i bai.Chiar daca Ordonanta nu va fi votata in camera decizionala,adicalea Senat,nu-i bai.Ea isi va produce in continuare efectele.Miile de consilieri si primari vor putea trece linistiti in barca puterii ,adica la ciolan,de unde vor putea urmari galaxia Ponta.Smecheria de a da o ordonanta pentru a scoate o lege in afara legii 45 de zile fonctioneaza mai departe.
2.   Multumim domnului Dontu trimis de
(18 sep 2014, 11:20:48
Ordonanţa de urgenţă dată de guvern, prin care aleşii locali îşi pot schimba partidul, dar nu mai târziu de 45 de zile, ar putea fi modificată. Mai precis, termenul prin care statul de drept se suspendă pe teritoriul României va fi prelungit, ca să nu mai fie de 45 de zile, ci de 90 de zile. „Ne-am gândit că dacă o lăsăm numai 45 de zile, nu facem mare brânză, ne-a spus un influent lider PSD, sub protecţia anonimatului. Oricum, majoritatea primarilor pe care-i dorim să treacă la PSD sunt din Ardeal şi se ştie că ardelenii se misca mai greu. Liderul PSD a precizat că, dacă existau doar primari şmecheri ca-n Oltenia si ca-n Moldova, guvernul nu ţinea ordonanţa mai mult de câteva ore: „Ăia se prindeau imediat şi schimbau rapid partidul. Până să se prindă şi americanii cum vine treaba, valabilitatea ordonanţei expira şi nu ne mai bătea nimeni obrazul că facem ceva pe ea de democraţie”.
3.   Multumim domnului Dontu trimis de
(18 sep 2014, 11:24:22
Guvernul a adoptat OUG care permite migraţia aleşilor locali pentru 45 de zile fără ca aceştia să-şi piardă mandatul.Primarii, preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi candidaţii declaraţi supleanţi pot sa-si exprime în scris opţiunea cu privire la partidul politic din care doresc să facă parte, fără a risca să-şi piardă funcţia.Sigur ca e o mare porcarie acest lucru.Ponta e disperat sa castige alegerile si va face totul,dat absolut totul sa le castige.Sa vii acum in campanie electorala cu o asemenea porcarie mi se pare inadmisibil.Sa faci pe fata un mercato de alesi locali e culmea nerusinarii.Problema e simpla.Ori vii la PSD.UNPR sau partidul vesnicinsuratului Tariceanu ca sa-ti dau bani de la buget ori te-am sters de pe lista .Scurt si la obiect.

4.   Multumim domnului Dontu trimis de
(18 sep 2014, 11:29:59
În loc să ia măsuri pentru a scoate România din recesiune, Guvernul PSD împarte cadouri alegătorilor. O rețetă asemănătoare, aplicată de premierul Tăriceanu în 2008, a dus la dezastrul economic din 2009.Nu este clar care va fi impactul acestei măsuri populiste asupra bugetului, dar ea apare în momentul în care șomajul în rândul tinerilor a ajuns la un nivel record - 25,7% în primul trimestru din 2014, după o creștere continuă în ultimele trei trimestre.Ministrul de Finanțe, Ioana Petrescu, a șocat, marți, afirmând că nu crede că este treaba Guvernului să creeze locuri de muncă.Tot în aceste zile, Eurostat a arătat că numărul angajaților din România a scăzut cu 3,1% în trimestrul doi al anului 2014, raportat la același semestru din 2013, această rată negativă fiind cea mai mare din statele europene. Potrivit ultimei raportări a Ministerului Fondurilor Europene, la 12 septembrie, România absorbise 36,61% din fondurile de coeziune. Practic, din februarie, România nu reușește să mai cheltuie banii primiți de la Bruxelles.
5.   Multumim domnului Dontu trimis de
(18 sep 2014, 12:00:49
PSD a schimbat legea electorala chiar inainte de alegeri.Dar a schimba regulile jocului in timpul desfasurarii lui este specialitatea casei la PSD.Acum eu alegator daca in ziua votului sunt in alt oras pot sa merg la orice sectie sa votez.Inainte puteam sa merg doar la o sectie speciala sa votez.deci daca cetatenii votau la o singura sectie speciala se putea verifica usor daca nu au votat si acasa la ei.Acum cine sta sa verifice la sute de mii de sectii daca cineva a votat si la el acasa?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei