Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 iun 2014 - Anul XIX, nr. 136 (5645)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Resentimente

Fuziunea PNL-PDL, o „broască greu de înghiţit” pentru Băişanu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cel mai important proiect politic al PNL la nivel central, acela al fuziunii cu PDL, este greu digerat la Suceava. Delegația Permanentă a Organizației Judeţene a PNL a dezbătut aprins, ieri, vreme de câteva ore, acest subiect, la fel ca şi pe cel al desemnării delegaţilor suceveni la congresul partidului, care va avea loc la sfârşitul acestei luni.

Unii dintre membrii cunoscuți ai filialei sucevene, precum primarul de Siret, Adrian Popoiu, sau consilierul judeţean Brînduşel Nichitean au şi plecat, la un moment dat, din sală, refuzând să voteze.

„Nu vreau să fiu părtaş la manipularea pe care o face preşedintele Băişanu. El vine şi ne spune poveşti despre conduceri bicefale, de fuziune prin absorbţie - adică PNL să absoarbă PDL, când normal este să se aştepte să decidă congresul ce este de făcut. Eu nu votez aşa ceva”, ne-a declarat primarul singurului oraş din judeţ în care PNL a câştigat la alegerile europarlamentare.

Consilierul Brînduşel Nichitean a părăsit şi el sala, declarând de asemenea că trebuie aşteptată decizia congresului referitoare la fuziune. În opinia sa, „dacă facem acum fuziunea cu PDL, cei 139 de ani ai partidului nu vor mai avea conţinut”.

De fuziune nu este foarte încântat nici preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava, deputatul Ştefan Alexandru Băişanu, deşi „în interesul partidului” este gata să o accepte, în anumite condiţii.

Băişanu a declarat, într-o conferinţă de presă organizată după Delegaţia Permanentă, că tema a generat discuţii aprinse, dar în final colegii săi au acceptat să ia în dezbatere propunerile cu care delegaţia de la Suceava să se prezinte în faţa congresului din 27-28 iunie a.c..

 

Băişanu nu vrea schimbarea majorităţilor în Consiliile Locale

Preşedintele PNL Suceava a precizat că, până la congres, când se va decide dacă se face sau nu fuziunea cu PDL, negocierile cu liderii democrat-liberali sunt doar „discuţii şi tatonări”. El a arătat că poate discuta cu Gheorghe Flutur despre formarea de noi majorităţi în Consiliile Locale, aşa cum vrea PDL, însă nu agreează acest proiect.

„Nu mă încântă foarte tare să schimb un echilibru deja format la nivel administrativ, cum nu mă încântă foarte multe dintre cele care se vor întâmpla prin această fuziune. Nu mă încântă unii din PDL cu care voi fi obligat să stau la aceeaşi masă, dar aşa cum spunea un mare gânditor, dacă vrei să faci politică trebuie să mai înghiţi din când în când şi câte o broască. O voi face, atâta vreme cât nu se întrece o limită morală, pe care mintea şi sufletul meu o poate suporta”, a declarat Băişanu.

Întrebat care „broască” din PDL Suceava i se pare cel mai greu de înghiţit, preşedintele PNL a răspuns: „însăşi această fuziune cu un partid cu care ne-am luptat. Ne-am unit cu PSD pentru a-i trimite acasă şi acum fuzionăm cu ei”. El a spus că totuşi populaţia va şti „cine a tăiat salariile şi pensiile, cine a furat, cine a fost la ciolan, cine a avut bani publici pe mână” şi apreciază că, dacă fuziunea se va face, „o curăţare la nivelul ambelor partide nu strică, pentru că şi noi avem faliţii noştri, aşa cum şi ei îi au pe ai lor. Dacă vom reuşi să curăţăm ambele partide, acest partid va fi unul dintre cele mai puternice din România”. Pentru ca acest partid de dreapta să existe, preşedintele PNL a anunţat că este dispus să renunţe la unele dintre proiectele sale politice personale, cum ar fi de exemplu o candidatură la funcţia de primar al Sucevei, în 2016.

 

Să se unească, dar să rămână separaţi

În acelaşi timp, pentru ca fuziunea să li se pară mai uşor de înghiţit, sucevenii vor cere la congres ca PNL să-şi păstreze sigla, fuziunea să se facă prin absorbţie, la nivel naţional - „partidul mai mare să înghită partidul mai mic, adică PNL să înghită PDL şi să se numească în continuare PNL”, iar la nivel local să rămână două organizaţii, una PNL şi una PDL, două birouri permanente şi doi preşedinţi până după alegerile locale din 2016.

„PDL are nevoie urgentă să facă parte dintr-un partid ca PNL, altfel va fi destructurat de PSD şi de partidul domnului Băsescu. Noi le oferim această şansă, să vină în mod egal la masă. Partidul rămâne PNL, ei vin la noi, îi putem lua şi la bucată”, a declarat Băişanu.

Acesta a spus că îi va propune președintelui Organizației Judeţene a PDL, Gheorghe Flutur, să aibă o întâlnire joi, iar preşedintelui Organizaţiei Municipale a PDL, deputatului Ioan Balan, îi sugerează să discute cu omologul său de la organizaţia municipală PNL Suceava şi cu liderul regional de la Botoşani. Băişanu consideră că grupurile de negociere ar trebui să fie formate din zece persoane - câte un reprezentant din fiecare colegiu electoral, plus preşedinţii de organizaţii judeţene, însă „nu este nici o grabă, noi trebuie să trecem printr-un congres şi să primim un vot”.

PNL Suceava va avea 30 de delegaţi la congres - cei cinci deputaţi, viceprimarul de Suceava, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, cei 13 primari şi câte un reprezentant din organizaţiile cu cele mai bune rezultate la alegerile europarlamentare. Mandatul lor va fi să voteze pentru candidatura lui Klaus Iohannis la preşedinţia PNL şi pentru afilierea liberalilor la Partidul Popular European. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fuziunea PNL-PDL, o „broască greu de înghiţit” pentru Băişanu.
 Vizualizări articol: 3902 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Fuziunea PNL-PDL, o „broască greu de înghiţit” pentru Băişanu1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(16 iun 2014, 11:26:57
pnl/istii care doresc unirea cu pdl si aducerea acestora la putere la nivel local si natinal sunt tradatori ai celor care i/au votat si a interesului netional. Antonescu a fost santajat de a adus PNL in aceasta situatie si scos pe tusa . membrii pnl nu trebuie sa se lase tarati in asa ceva.este destul de clar ce se intampla.
1.1  RE: Comentariu trimis de
(16 iun 2014, 12:25:17
Da de ce nu mai poate PSD-ul de grija PNL-ului? Poate spui mata acum de ce e asa de mare frica?
1.2  RE: Comentariu trimis de
(18 iun 2014, 11:03:35
Atunci o sa fiti vesnica opozitie ! Cum mai comenteaza PNL SV cand ei sunt la 7 % in Judet ?! Baisanu daca vrea sa mai faca ceva ar trebui sa se uite in ograda lui !
2.   Ghici trimis de
(16 iun 2014, 11:37:37
Cine e Baisanu?
3.   Fara pdl trimis de
(16 iun 2014, 11:47:02
cei din pdl sa-si dea demisia din partidul lor si sa se inscrie in pnl daca vor un partid de dreapta mare,dar ii rog pe cei din conducerea pdl sa se orienteze catre partidul lui Udrea si Basescu CA ACOLO E LOCUL LOR
4.   Ce politicieni? Cu ei poporul a devenit populatie! trimis de
(16 iun 2014, 13:31:30
Noi, în schimb, poporul am devenit populatie, bombănim și cam atât.... Acum bombănim pe bloguri, pe rețelele de socializare.

Între ,,politicieni”, dincolo de teatrul ieftin pe care-l joaca , există o frăție de nezdruncinat. Au devenit conștienți că n-au fost niciodată dușmani.. S-au convins că dacă azi sunt în partide diferite, în opoziție chiar, mâine pot fi parteneri, frați, tovarăși, aliați. Nimeni nu se strică cu nimeni. Neînțelegerile lor pot fi doar pe bani, dar cine nu se ceartă din cauza banilor?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei