Cel mai important proiect politic al PNL la nivel central, acela al fuziunii cu PDL, este greu digerat la Suceava. Delegația Permanentă a Organizației Județene a PNL a dezbătut aprins, ieri, vreme de câteva ore, acest subiect, la fel ca și pe cel al desemnării delegaților suceveni la congresul partidului, care va avea loc la sfârșitul acestei luni.
Unii dintre membrii cunoscuți ai filialei sucevene, precum primarul de Siret, Adrian Popoiu, sau consilierul județean Brîndușel Nichitean au și plecat, la un moment dat, din sală, refuzând să voteze.
„Nu vreau să fiu părtaș la manipularea pe care o face președintele Băișanu. El vine și ne spune povești despre conduceri bicefale, de fuziune prin absorbție – adică PNL să absoarbă PDL, când normal este să se aștepte să decidă congresul ce este de făcut. Eu nu votez așa ceva”, ne-a declarat primarul singurului oraș din județ în care PNL a câștigat la alegerile europarlamentare.
Consilierul Brîndușel Nichitean a părăsit și el sala, declarând de asemenea că trebuie așteptată decizia congresului referitoare la fuziune. În opinia sa, „dacă facem acum fuziunea cu PDL, cei 139 de ani ai partidului nu vor mai avea conținut”.
De fuziune nu este foarte încântat nici președintele Organizației Județene Suceava, deputatul Ștefan Alexandru Băișanu, deși „în interesul partidului” este gata să o accepte, în anumite condiții.
Băișanu a declarat, într-o conferință de presă organizată după Delegația Permanentă, că tema a generat discuții aprinse, dar în final colegii săi au acceptat să ia în dezbatere propunerile cu care delegația de la Suceava să se prezinte în fața congresului din 27-28 iunie a.c..
Băișanu nu vrea schimbarea majorităților în Consiliile Locale
Președintele PNL Suceava a precizat că, până la congres, când se va decide dacă se face sau nu fuziunea cu PDL, negocierile cu liderii democrat-liberali sunt doar „discuții și tatonări”. El a arătat că poate discuta cu Gheorghe Flutur despre formarea de noi majorități în Consiliile Locale, așa cum vrea PDL, însă nu agreează acest proiect.
„Nu mă încântă foarte tare să schimb un echilibru deja format la nivel administrativ, cum nu mă încântă foarte multe dintre cele care se vor întâmpla prin această fuziune. Nu mă încântă unii din PDL cu care voi fi obligat să stau la aceeași masă, dar așa cum spunea un mare gânditor, dacă vrei să faci politică trebuie să mai înghiți din când în când și câte o broască. O voi face, atâta vreme cât nu se întrece o limită morală, pe care mintea și sufletul meu o poate suporta”, a declarat Băișanu.
Întrebat care „broască” din PDL Suceava i se pare cel mai greu de înghițit, președintele PNL a răspuns: „însăși această fuziune cu un partid cu care ne-am luptat. Ne-am unit cu PSD pentru a-i trimite acasă și acum fuzionăm cu ei”. El a spus că totuși populația va ști „cine a tăiat salariile și pensiile, cine a furat, cine a fost la ciolan, cine a avut bani publici pe mână” și apreciază că, dacă fuziunea se va face, „o curățare la nivelul ambelor partide nu strică, pentru că și noi avem faliții noștri, așa cum și ei îi au pe ai lor. Dacă vom reuși să curățăm ambele partide, acest partid va fi unul dintre cele mai puternice din România”. Pentru ca acest partid de dreapta să existe, președintele PNL a anunțat că este dispus să renunțe la unele dintre proiectele sale politice personale, cum ar fi de exemplu o candidatură la funcția de primar al Sucevei, în 2016.
Să se unească, dar să rămână separați
În același timp, pentru ca fuziunea să li se pară mai ușor de înghițit, sucevenii vor cere la congres ca PNL să-și păstreze sigla, fuziunea să se facă prin absorbție, la nivel național – „partidul mai mare să înghită partidul mai mic, adică PNL să înghită PDL și să se numească în continuare PNL”, iar la nivel local să rămână două organizații, una PNL și una PDL, două birouri permanente și doi președinți până după alegerile locale din 2016.
„PDL are nevoie urgentă să facă parte dintr-un partid ca PNL, altfel va fi destructurat de PSD și de partidul domnului Băsescu. Noi le oferim această șansă, să vină în mod egal la masă. Partidul rămâne PNL, ei vin la noi, îi putem lua și la bucată”, a declarat Băișanu.
Acesta a spus că îi va propune președintelui Organizației Județene a PDL, Gheorghe Flutur, să aibă o întâlnire joi, iar președintelui Organizației Municipale a PDL, deputatului Ioan Balan, îi sugerează să discute cu omologul său de la organizația municipală PNL Suceava și cu liderul regional de la Botoșani. Băișanu consideră că grupurile de negociere ar trebui să fie formate din zece persoane – câte un reprezentant din fiecare colegiu electoral, plus președinții de organizații județene, însă „nu este nici o grabă, noi trebuie să trecem printr-un congres și să primim un vot”.
PNL Suceava va avea 30 de delegați la congres – cei cinci deputați, viceprimarul de Suceava, vicepreședintele Consiliului Județean, cei 13 primari și câte un reprezentant din organizațiile cu cele mai bune rezultate la alegerile europarlamentare. Mandatul lor va fi să voteze pentru candidatura lui Klaus Iohannis la președinția PNL și pentru afilierea liberalilor la Partidul Popular European.
Resentimente
Fuziunea PNL-PDL, o „broască greu de înghițit” pentru Băișanu
