Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 mai 2014 - Anul XIX, nr. 113 (5622)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Interviu

Gabriel Berca: „Sunt îngrijorat de faptul că PSD a pus mâna pe toate pârghiile de putere din această ţară”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Secretarul regional din Regiunea de Nord – Est al Partidului Mişcarea Populară, Gabriel Berca, fost ministru de Interne, a fost prezent în judeţul Suceava pentru a participa la mai multe întâlniri în campania electorală pentru alegerile europarlamentare din data de 25 mai 2014.

Gabriel Berca a vorbit în cadrul unui interviu despre ţintele PMP în aceste alegeri, precum şi despre viziunea partidului despre regionalizarea României.

 

„Ne propunem să avem în Parlamentul European cel puţin patru membri”

- Puteţi să-mi spuneţi care este miza alegerilor europarlamentare pentru PMP şi dacă vă aşteptaţi la probleme din punctul de vedere al organizării lor?

- Miza este foarte clară. Dăm semnalul că pe zona de centru dreapta există o forţă politică hotărâtă şi serioasă în a face opoziţie faţă de Guvernul Ponta. Şi vreau să spun aşa. Venind cu maşina dinspre Bucureşti am văzut milioane de metri pătraţi de afişaj al PSD-ului.Biserici alături de sigla PSD, „USL trăieşte” – “Zombiul politic” din aceste zile, bani foarte mulţi băgaţi în această campanie electorală.

Toate aceste considerente mă fac să cred că un rezultat bun din partea noastră, a PMP, va da şansaRomâniei să aibă un parcurs democratic în continuare. Şi să continue proiectele preşedintelui Traian Băsescu. Sunt optimist din acest punct de vedere pentru că avem o listă foarte bună, foşti miniştri, un europarlamentar în funcţie, Cristian Preda, fostul ministru de Externe Teodor Baconschi, fostul ministru al Dezvoltării Cristian Petrescu şi un tânăr care promite, Siegfried Mureşan. Oameni care nu au de dat răspunsuri nici de ordin juridic şi nici de ordin moral.

Or, din acest punct de vedere cred că avem cea mai bună listă. Sunt optimist.

Însă sunt şi îngrijorat de faptul că PSD a pus mâna pe toate pârghiile de putere din această ţară. Şi sper ca aceste alegeri să fie organizate corect. Este obligaţia ministrului de Interne, a autorităţilor locale să nu facă ceea ce au făcut la referendum. Vedeţi că sunt oameni care dau cu subsemnatul, au fost condamnări date de către justiţia română, preşedinţi de secţii de votare care au fost condamnaţi după referendumul din 2013. Cred că avem maturitatea politică şi instituţională să putem să gestionăm această situaţie. Cred. Sper să fie aşa şi mai doresc ceva. Ca această regiune de Nord-Est, aşa-zisa cea mai săracă regiune din UE, să nu încapă din nou pe mâna baronilor roşii. Pentru că îmi aduc aminte de această regiune înainte de 2004. Şi toate judeţele erau controlate de nişte personaje foarte puternice. Ăsta este semnalul pe care îl dăm acum, iar bătălia finală va fi în toamnă, la preşedinţie. Vom vedea, dar sunt optimist şi cred că putem să obţinem un scor cu două cifre.

 

- Care este poziţia PMP legată de regionalizare, o problemă care nu s-a concretizat?

- La un moment dat, Liviu Dragnea a venit cu un proiect absolut halucinant. Păstrarea Consiliilor Judeţene şi transferul unor atribuţii la regiuni. Practic încă un palier administrativ, dar controlat de şefii de Consilii Judeţene. Regionalizarea înseamnă simplificarea administrativă şi nu birocratizare. Regionalizare înseamnă şi discuţii privind starea financiară a localităţilor mici şi a comunelor. Peste 70% dintre ele nu se pot întreţine din taxele şi impozitele locale. Regionalizarea înseamnă un concept care să aducă banii europeni mai rapid la nivelul regiunilor. Şi o să dau un exemplu. Avem în această zonă mai multe aeroporturi, la Suceava, Iaşi şi Bacău. Şi e o concurenţă între ele. De ce se întâmplă lucrul acesta? Pentru că nu am fost capabili să privim această regiune de sus şi să spunem că facem un aeroport regional, capabil să concureze cu celelalte din UE şi să avem dezvoltare. Regiunea trebuie să însemne din acest punct de vedere o modalitate de a fi eficient şi nu o modalitate de a-ţi satisface clientela politică. A fost un eşec proiectul domnului Dragnea.

Dacă vom avea din nou pârghiile guvernării, vom încerca să simplificăm această administraţie şi să ne îndreptăm atenţia şi asupra celulei de bază administrative şi anume comuna, pentru că acolo sunt mari probleme.

 

- Care este un scor acceptabil pentru PMP la alegerile europarlamentare?

-         Un scor din două cifre. Ne propunem să avem în Parlamentul European cel puţin patru membri care să reprezinte Mişcarea Populară şi Partidul Popular la nivel european. Cred că vom obţine lucrul acesta. Avem nevoie de organizare şi de a face în continuare campania pe care am făcut-o în aceste zile, aceea de a informa românii că ducem mai departe proiectele preşedintelui Traian Băsescu, că ne batem pentru o justiţie independentă şi că rezolvarea principaleiprobleme a României, şi anume locurile de muncă, rezidă din programul economic pe care noi îl avem şi vrem să-l înfăptuim.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gabriel Berca: „Sunt îngrijorat de faptul că PSD a pus mâna pe toate pârghiile de putere din această ţară”.
 Vizualizări articol: 1825 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Gabriel Berca: „Sunt îngrijorat de faptul că PSD a pus mâna pe toate pârghiile de putere din această ţară”5.052

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei