Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 5 mai 2014 - Anul XIX, nr. 100 (5609)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   12 imagini |   ø fişiere video

Ţel

PNL Suceava trebuie să obţină un scor de 20% la alegerile europarlamentare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Discursuri acide la adresa adversarilor politici, promisiuni, angajamente, directive sunt ingredientele obişnuite ale unei campanii electorale menite să mobilizeze în primul rând activul de partid. Liberalii suceveni au primit ieri un impuls suplimentar: preşedintele partidului, Crin Antonescu, i-a vizitat şi le-a vorbit despre miza uriaşă a alegerilor din 25 mai.

 

Suceava este un judeţ care va conta foarte mult în economia PNL

Liberalii suceveni au primit, ieri, vizita preşedintelui partidului, Crin Antonescu, în cadrul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare din 25 mai a.c.. Antonescu a fost însoţit de coordonatorul campaniei, Marian Petrache, iar de la Botoşani a venit şi candidatul din zona Moldova al PNL la scrutinul pentru Parlamentul European, Mihai Ţurcanu. Întâlnirea a avut loc la Casa Culturii din Suceava şi a avut ca scop mobilizarea activului de partid pentru obţinerea unui scor de cel puţin 20% la alegerile din 25 mai. Şeful campaniei electorale, Marian Petrache, a precizat în discursul său că aşteptările de la filiala Suceava sunt mari, pe de o parte pentru că judeţul are un mare număr de alegători, iar pe de altă parte deoarece realizările de până acum sunt sub potenţialul pe care organizaţia îl are: „În calitate de coordonator al campaniei electorale, trebuie să ştiţi că Suceava este un judeţ foarte important în economia votului. Peste 700.000 de locuitori, peste 550 de mii de electori, 114 localităţi şi doar 13 primari liberali. Este un judeţ în care trebuie să recunoaștem că nu prea am performat. Este un judeţ care va conta foarte mult în economia PNL. Avem judeţe în care PNL a luat peste 40% sau peste 50%: Călăraşi, Giurgiu, Ilfov, Hunedoara, chiar dacă sunt judeţe mici. Suceava este un judeţ mare, deci ceea ce faceţi dvs. aici este foarte, foarte important. Voi mai veni o dată la Suceava şi împreună cu preşedintele şi cei implicaţi în campanie vom face strategia pentru ziua votului. Sper ca atunci când venim să avem rezultate foarte bune”.

Preşedintele filialei Suceava a PNL, deputatul Ştefan Alexandru Băişanu, a replicat spunând că este „un neadevăr” că Suceava nu a făcut performanţă la ultimele alegeri şi a amintit că până în 2012 judeţul a fost condus de unul dintre liderii naţionali ai PDL, Gheorghe Flutur, iar acesta a fost învins: „Suceava a fost condus de unul dintre capii PDL, Gheorghe Flutur. Îl vedeţi pe Gheorghe Flutur preşedintele Consiliului Judeţean astăzi? Nu. Deci am reuşit să învingem unul dintre capii PDL la nivel naţional. Numai negocierile cu PSD ne-au împiedicat să avem astăzi preşedintele CJ, ne-au împiedicat ca preşedintele CJ să fie un PNL-ist. Reţineţi lucrul acesta. Avem doar 13 primari? Am avut doar cinci. Avem 300 de consilieri locali, am avut 100, avem opt consilieri judeţeni, am avut patru. În Consiliul Local Suceava au fost doi, sunt opt. Zestrea PNL la nivel local a crescut, la fel ca şi la nivel naţional. Vă urăm să plecaţi în linişte, calm, aşezat, că la Suceava lucrurile se vor desfăşura corect”.

 

Temele interne domină campania pentru europarlamentare

Scorul liberalilor la aceste alegeri este important nu numai pentru numărul de parlamentari pe care PNL îi va avea în PE, ci şi pentru poziţionarea partidelor la startul pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie.

În opinia lui Marian Petrache, un scor de 25%, minimum 20% la alegerile europarlamentare nu va fi o problemă pentru PNL. Astfel, partidul va demonstra că „are candidatul cel mai puternic în bătălia cu stânga, va câştiga bătălia din toamnă pentru Preşedinţia României şi îl va da României pe Klaus Iohannis ca prim-ministru”.

Angajamentul pentru un rezultat bun şi l-a luat şi candidatul de pe locul şapte, considerat eligibil, la europarlamentare, Mihai Ţurcanu. Ţurcanu şi-a ales ca temă agricultura şi siguranţa alimentară, arătând că obiectivul său este să militeze pentru ca regiunea din care vine, cea de nord-est a României, să scape de ruşinoasa poziţie de cea mai săracă regiune a Uniunii Europene. „Sper că domnul Crin Antonescu şi domnul Marian Petrache vor fi mulţumiţi de judeţul Suceava”, a spus el.

Pe lângă temele europene, discursurile liderilor liberali au avut inevitabil şi subiecte interne.

Candidatul sucevean la alegerile europarlamentare, Ovidiu Doroftei, l-a rugat pe Crin Antonescu să nu mai facă niciodată alianţe de genul celei cu PD în 2004 sau cu PSD în 2012 şi să nu mai sprijine „oameni precum Ponta, care minte aşa cum respiră”; senatorul PNL de Suceava Steliana Miron a vorbit de o alianţă anti-PSD ca despre o alianţă anti-sărăcie, iar Petrache a explicat succint istoria coaliţiilor în care liberalii au fost parte şi a arătat că „experienţa cu PSD a fost o experienţă mai dură, mai crâncenă pentru că noi ne-am gândit că PSD de astăzi nu mai poate să fie cel de pe vremea lui Adrian Năstase”.

 

Steliana Miron: „Trebuie să facem o alianţă anti-sărăcie şi anti-pauperizare”

Prezentă ieri la întâlnirea liberalilor suceveni cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, senatoarea care reprezintă în Parlamentul României zona de munte a judeţului, Steliana Vasilica Miron, a fost extrem de tranşantă vizavi de acţiunile PSD şi consecinţele care se răsfrâng asupra populaţiei.

„Din bannerele electorale ale PSD-ului cu sloganul <ORomânie puternică într-o Europă unită!> am înţeles că în opinia acestui partid România va fi puternică într -o altă eră istorică, probabil când vor apărea Statele Unite ale Europei. Am mai înţeles, cu siguranţă, că PSD nu vrea un cetăţean puternic, care are venituri suficiente pentru întreţinerea familiei sale, un cetăţean care îşi poate asigura bunăstarea fără a primi ajutoare de la stat.

Niciodată în existenţa sa PSD nu a folosit sloganul electoral <cetăţean puternic>. Cu cât cetăţeanul român este mai sărac şi mai dependent de statul puternic, cu atât este mai prieten cu PSD-ul”, le-a transmis Steliana Vasilica Miron colegilor liberali.

În opinia senatoarei de Suceava, PNL este obligat să facă performanţă, asta după ce ani la rând a demonstrat că ştie acest lucru.

„Domnul preşedinte Crin Antonescu consideră oportună înfiinţarea unei alianţe anti-PSD. Practic, aceasta nu va fi o alianţă anti-PSD, ci o alianţă anti-sărăcie şi anti-pauperizare”, a mai arătat Steliana Vasilica Miron.

 

Băişanu: „Noi, liberalii, am tras bărcuţa premierului şi l-am adus unde l-am adus”

Preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a PNL, deputatul Alexandru Ştefan Băişanu, a venit cu un discurs agresiv la adresa PSD şi a sateliţilor săi - „doi păduchi, UNPR şi PC”, acuzând atât trădarea social-democraţilor faţă de USL şi PNL, cât şi conduita acestora la guvernare şi în campania electorală. Afişele electorale ale PSD cu mănăstirea Voroneţ în fundal sunt considerate de Băişanu jignitoare, acesta transmitându-le social-democraţilor „jos labele de pe credinţa ordodoxă şi de pe bisericile şi mănăstirile Bucovinei”. „PSD a ajuns unde a ajuns datorită nouă, care am fost cinstiţi şi corecţi. (...) Suntem singurii care reprezintă dreapta reală în România. Nu pot să concep să fim conduşi doar de stânga, asta ar însemna să ne întoarcem la o Românie totalitaristă cu pantofi şi cravată elegantă. (...) Noi, liberalii, am tras bărcuţa premierului şi l-am adus unde l-am adus. Ieşiţi la vot dacă vrem să avem europarlamentari care să reprezinte România, nu Ungaria. Avem nevoie de patrioţi, nu de hoţi.(...)  Cum să fii mândru că eşti român, atâta vreme cât ministrul Culturii e un ungur? PNL nu va face nici o alianţă pentru europarlamentare, vom face prin noi înşine 20-25%”, a spus Băişanu.

Acesta i-a declarat preşedintelui PNL că România are nevoie ca acesta să câştige Preşedinţia, ca să ducă înainte „stindardul cinstei şi patriotismului”. Băişanu i-a dezvăluit lui Antonescu şi cele două motive importante care îi susţin credinţa: „sunteţi mai deştept decât toţi ai lor şi pentru că dvs. sunteţi cinstit, iar ei nu sunt”. „Aveţi obligaţia să câştigaţi Preşedinţia, iar noi vă vom sprijini până la capăt, indiferent de câte eforturi va trebui să facem”, a promis Băişanu.

 

Antonescu: „Traian Băsescu este un preşedinte transformat în jalnic agent electoral”

La rândul său, Crin Antonescu s-a declarat dezamăgit că, deşi suntem în plină campanie pentru alegerile europarlamentare, temele interne prevalează, „iar subiectele nu se referă la aspecte care ţin de UE, ci la salturi cu paraşuta, ameninţări cu puşcăria, programări la puşcărie”. El recunoaşte că având în vedere miza uriaşă care este Preşedinţia României, nici PNL nu ratează ocazia de a trata şi subiectele interne, dar insistă ca liberalii să aibă în vedere dezbaterile pe teme europene şi să le vorbească cetăţenilor astfel încât să îi convingă de faptul că PNL poate fi în mod real „o alternativă la PSD şi la Băsescu şi exhibiţiile sale pe litoral”.

„Noi nu uităm că cetăţenii români au dreptul să audă altceva în timpul acestei campanii decât glume despre paraşute, injurii, ameninţări cu puşcăria şi băşcălie de 2 lei. Au dreptul să ştie ce politici vor face cei cărora le dau votul să-i reprezinte în UE. Ce se va întâmpla cu UE, a cărei graniţă suntem, graniţă unde apar ameninţări teribile. Aceste răspunsuri trebuie să le dăm pentru că lor le cerem votul şi ei plătesc impozitele pentru noi, ca politicieni, în această ţară, dar şi în UE. Noi încercăm să atragem fonduri din UE, dar suntem în dreptul nostru deplin să decidem asupra politicilor de la Bruxelles, pentru că România este un cotizant semnificativ la bugetul UE. Dincolo de sloganuri şi lozinci, noi avem un program”, a spus Antonescu, arătând că, în domenii precum politicile europene privind dezvoltarea industriei, mediul, energia, politica de apărare, drepturi şi libertăţi civile, locuri de muncă pentru tineri în Europa, europarlamentarii liberali români au fost şi până acum voci care s-au făcut ascultate.

În ceea ce-l privește pe vechiul său adversar politic, preşedintele Traian Băsescu, Antonescu a declarat că acesta nu mai reprezintă o miză deoarece în câteva luni va fi fostul preşedinte al României, iar ultimele acţiuni ale președintelui nu-i dau motive să-l ia în serios: „Preşedintele ţării se îmbracă în tricoul unui partid şi face tumbe pe plajă, aşa ceva este de neimaginat”. „Oamenii sunt ameţiţi, sunt minţiţi de cei care îi conduc, de un preşedinte transformat în jalnic agent electoral. Nici un preşedinte nu s-a compromis ajungând chiar să îmbrace tricoul unui partid în timpul campaniei electorale, în timp ce este preşedintele tuturor românilor. Oamenii sunt minţiţi de un prim-ministru care ne dă de înţeles că cine e cu partidul lui poate să spere ceva, cine nu, nu. De un premier care confundă bugetul acestui stat cu bugetul lui de la partid, de parcă noi, ceilalţi, suntem un fel de paraziţi pe spinarea lui Ponta şi a lui Dragnea, de parcă ar da ei bani de acasă”, a spus Crin Antonescu.

 

„Nu, drăgălaşi pesedişti, nu va mai fi Ponta prim-ministru dacă eu ies preşedinte şi vom avea majoritate”

Antonescu a declarat răspicat că PNL este pe picioarele sale şi nu are nevoie de alianţe, dar consideră că este nevoie „de corelarea eforturilor celor care nu doresc ca ţara asta să fie guvernată numai de PSD şi să defilăm toţi cu bărcuţe şi cu urechi roşii, mândri că suntem pesedişti”.

El a infirmat posibilitatea unei alianţe cu Traian Băsescu pentru funcţia de premier, aducând în discuţie numele lui Klaus Iohannis şi precizând apăsat că numele „este nemţesc” şi atenuînd astfel impactul declaraţiei deputatului Băişanu referitoare la legitimitatea cetăţenilor români de altă etnie de a face parte din guvern.

„Ponta minte şi cea mai mare minciună este aceea că eu sau PNL am avea vreo înţelegere cu Traian Băsescu. Asta este cea mai neruşinată minciună. Nu, drăgălaşi pesedişti, nu va mai fi Ponta prim-ministru dacă eu ies preşedinte şi vom avea majoritate. Numele premierului este uşor de ţinut minte pentru că este nemţesc- Klaus Werner Iohannis”, a declarat Crin Antonescu.

Ulterior, în conferinţă de presă, liderul PNL a precizat că declaraţia deputatului Băişanu în legătură cu miniștrii români de altă etnie nu reprezintă poziţia oficială a PNL.

Tot în conferinţă de presă, Marian Petrache a declarat că filiala Suceava este una dintre cele trei care nu au atins sută la sută ţinta de semnături fixată în preliminariile alegerilor europarlamentare şi din acest motiv este „mai atent” cu aceasta. În ceea ce priveşte scorul la europarlamentare, Petrache a arătat că atunci când a acceptat să coordoneze campania a informat toţi liderii de filiale că „este o chestiune de onoare ca cine nu-şi atinge minimum 80% din obiectivul propus să-şi prezinte demisia în faţa Biroului Naţional”.

„Aşteptăm cât mai mult, nu doar pentru că Suceava e judeţ mare, că avem nevoie de fiecare vot, ci şi pentru că pentru PNL o parte a ţării ca Bucovina este vitală. Dacă vorbim de onoare, de proprietate, dragoste de ţară, de credinţă în Dumnezeu - unde ne poate merge gândul decât în Bucovina? Este important şi din punct de vedere moral”, le-a mai transmis Crin Antonescu sucevenilor.

De la Suceava, echipa lui Crin Antonescu a plecat la Botoşani, unde urma să ia parte şi la un concert susţinut de Goran Bregovic şi Weddind and funeral band, invitaţi special la un târg organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Camera Agricolă Botoşani. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului PNL Suceava trebuie să obţină un scor de 20% la alegerile europarlamentare.
 Vizualizări articol: 1453 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PNL Suceava trebuie să obţină un scor de 20% la alegerile europarlamentare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei