Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 iun 2009 - Anul XIV, nr. 125 (4111)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Vizită

Desant social democrat în Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Liderul PSD şi al Senatului României, Mircea Geoană, a fost prezent, ieri, în municipiul Suceava, însoţit de cinci miniştri ai Guvernului, respectiv ministrul Administraţiei şi Internelor, vicepremierul Dan Nica, ministrul Muncii, Marian Sîrbu, ministrul Agriculturii, Ilie Sîrbu, ministrul pentru IMM-uri, Constantin Niţă, şi ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta, alături de care a mai fost prezent şi Viorel Hrebenciuc.
Vizita s-a axat pe întâlniri cu reprezentanţi ai mediului de afaceri, agricultori, pensionari, precum şi cu primarii, consilierii locali şi judeţeni şi şefi de instituţii descentralizate ai PSD.

 

Mîrza acuză conducerea CJ Suceava că îi şantajează pe primarii PSD

Prima întâlnire a lui Mircea Geoană a fost cu reprezentanţii PSD din administraţia locală şi judeţeană, unde liderul PSD Suceava, Gavril Mîrza, i-a transmis acestuia că primarii social democraţi sunt ameninţaţi de actuala conducere PD-L a Consiliului Judeţean că nu vor mai primi fonduri în situaţia în care se implică în campania electorală pentru europarlamentare. Mîrza a precizat că mai multor primari PSD li s-a sugerat că ar fi mai bine să plece în concedii pe perioada campaniei electorale. „În această perioadă de campanie sunt ameninţaţi direct şi li se sugerează să plece în concediu sau să aibă grijă cum lucrează în campanie, pentru că vor avea probleme. Nu cred că este normal să se facă diferenţă între oamenii a două partide care în momentul de faţă guvernează România”, a spus Mîrza.

 

Geoană vrea o discuţie „bărbătească” cu băncile pentru repornirea creditării

Prezent la întâlnirea cu oamenii de afaceri suceveni de la Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură, la care a participat şi ministrul IMM-urilor, Constantin Niţă, Mircea Geoană a precizat că actualul Guvern ar trebui să poarte o discuţie „bărbătească” cu reprezentanţii băncilor din România în vederea reluării acordării creditelor şi pentru scăderea dobânzilor.
Geoană a precizat că 13 din cele 20 de miliarde de euro pe care statul român le împrumută de la Fondul Monetar Internaţional sunt destinate băncilor străine din România, în schimbul reluării creditării. „20 de miliarde de euro înseamnă împovărarea României, ca şi a economiei şi societăţii pe un număr relativ mare de ani. Ne-am împovărat, o să-i plătim, dar aş vrea să văd măcar un grafic, când o să ne putem aştepta la repornirea creditării şi la scăderea ratei dobânzii”, a declarat Mircea Geoană, care a adăugat că în momentul de faţă firmelor româneşti le este aproape imposibil să mai contracteze un credit. În aceste condiţii, el a precizat că actualii guvernanţi trebuie să aibă o discuţie „bărbătească şi cu uşile închise” cu reprezentanţii băncilor, astfel încât folosirea celor 13 miliarde de euro să producă rezultate.
Geoană a precizat că o altă metodă de a relansa economia naţională este şi eficientizarea cheltuirii banilor publici. El a declarat că în continuare, în România, eficienţa cheltuirii fondurilor guvernamentale este „lamentabilă”.
El a arătat că după ce România va încheia acordul cu Comisia Europeană, cinci ministere şi agenţii guvernamentale vor fi monitorizate în vederea observării modului în care se cheltuiesc banii publici. „Primul minister care va fi monitorizat este cel al transporturilor. Asta, deoarece aici este locul în care se scurg cele mai multe resurse”, a spus Geoană.


„APIA a fost populată cu toate pipiţele”

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat că slaba dezvoltare a agriculturii din România este cauzată de neatragerea fondurilor europene de care România a dispus în ultimii ani. Geoană a arătat că unul dintre motivele pentru slaba absorbţie a fondurilor europene în domeniul agriculturii a fost „popularea” Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) cu „toate pipiţele”.
Geoană a fost prezent duminică la o întâlnire cu agricultorii din judeţul Suceava, la care a fost prezent şi ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, ocazie cu care a criticat „politica bezmetică” din acest domeniu de activitate din ultimii patru ani. „Avem un potenţial agricol prea puţin valorificat. Şi am ajuns ca după 200 de ani, sau chiar 500 de ani, când nu erau sisteme de irigaţie, să răsuflăm uşuraţi că a venit o ploaie şi a oprit seceta, măcar temporar”, a precizat Geoană. El a arătat că dacă la sfârşitul anului 2004 în România existau 1,5 milioane de hectare irigate, în momentul de faţă suprafaţa irigată este de doar 60.000 de hectare. „Şi asta s-a întâmplat după patru ani de zile de politică bezmetică în domeniul agriculturii”, a spus liderul PSD.
Geoană a precizat că nu este normal ca după doi ani de pregătire pentru aderarea la Uniunea Europeană şi după încă doi ani de la integrare, România să nu poată absorbi fondurile pe care le are alocate pentru dezvoltarea agriculturii.
„Nu este posibil să avem o Agenţie de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură care a fost populată cu toate pipiţele”, a afirmat Mircea Geoană.
El a mai spus că alocarea fondurilor pentru dezvoltarea satelor şi agriculturii nu mai trebuie să se facă pe criterii politice, arătând că actualul ministru al Agriculturii, Ilie Sârbu, va promova un plan strategic pe termen mediu pentru stimularea investiţiilor în mediul rural. „Banii se dau către primării pe culori politice. Şi după aia ne mirăm că nu se adună investiţii într-un program coerent de dezvoltare a agriculturii”, a mai spus Geoană.

 

Promisiuni pentru introducerea unui tarif social la încălzire

La întâlnirea cu pensionarii suceveni, la care a fost prezent şi ministrul muncii, Marian Sîrbu, liderul PSD a anunţat că una dintre măsurile pe care social democraţii intenţionează să le promoveze în cadrul coaliţiei de guvernământ este introducerea unui tarif social, pentru pensionari, la energia electrică şi termică. „Datorită crizei, nevoia de energie electrică şi termică, de gaze naturale a scăzut foarte mult în economie. Şi la nivelul coaliţiei avem o conversaţie, un pic în contradictoriu, cu faptul că avem în acest moment energie electrică şi termică în surplus, deci o cantitate suficientă de gaze de la intern pentru a acoperi o parte din necesarul economiei, dar şi al populaţiei”, a explicat Geoană. În aceste condiţii, el a arătat că în momentul de faţă se caută o formulă prin care pensionarii României ar putea beneficia de un tarif social, în funcţie de pensiile pe care le primesc, astfel încât tarifele la energia termică şi cea electrică să fie mai mici cu aproximativ 30% în iarna viitoare.

 

Geoană acuză PD-L că recurge la intimidarea aleşilor social democraţi pentru a bloca victoria PSD în alegeri

Liderul social democrat Mircea Geoană i-a acuzat pe partenerii de guvernare democrat-liberali că recurg la intimidarea aleşilor locali ai PSD în „încercarea disperată” de a bloca inevitabilul, şi anume victoria PSD la alegerile europarlamentare din 7 iunie şi la alegerile prezidenţiale din toamnă. Geoană a declarat că acest lucru se întâmplă în mai multe judeţe din ţară unde PD-L a câştigat puterea locală, exemplificând cu Suceava.
„Vreau să dau un semnal de încurajare pentru colegii mei din organizaţia de la Suceava şi să le spun că, indiferent cât de brutală ar fi presiunea pe care liderii judeţeni o fac asupra primarilor noştri, intimidările şi încercările de şantaj, care se fac la adresa aleşilor locali PSD din acest judeţ şi din alte judeţe în care reprezentanţi în principal de la PD-L au cucerit puterea locală, vor fi respinse cu multă fermitate. Prezenţa noastră la Suceava reprezintă un mesaj extrem de clar: nu putem accepta intimidare şi şantaj la adresa aleşilor locali PSD. Vreau să spun că este în acest moment o încercare deliberată a PD-L, o încercare disperată de a bloca inevitabilul, victoria PSD în aceste alegeri şi la alegerile prezidenţiale din toamnă. Vreau să dau o veste bună pentru noi şi mai proastă pentru dânşii: inevitabilul se va produce şi PSD va câştiga aceste alegeri”, a spus Geoană.

 

Săgeţi către democrat-liberalii suceveni

Preşedintele PSD nu a scăpat prilejul de a arunca săgeţi spre democrat-liberalii suceveni, făcând referiri ironice la manifestarea „Hora Bucovinei”, desfăşurată la Bucşoaia în urmă cu o săptămână, unde organizatorii au scris numele Bucovinei pe muntele din apropiere din ţarcuri pentru oi, sau la recordurile mondiale realizate la Suceava cu oul încondeiat şi pasca uriaşă.
„Vreau să spun că nu ne-a interesat faptul că în această campanie unii se luptă cu recordurile mondiale şi alţii se luptă cu doamnele sau domnişoarele din politică. Şi eu aş putea să spun că pe dealurile Bucovinei s-ar putea face cu uşurinţă orice fel de desen şi orice fel de scriere cu bordurile de la Bucureşti sau aş putea spune văzând afişele foarte mari cu anumiţi candidaţi independenţi că poate ne apucăm să cultivăm marijuana ca soluţie pentru agricultură, dar nu am să fac acest lucru pentru că suntem serioşi, probleme sunt mult mai profunde şi lumea aşteaptă de la cel mai serios şi mai competent partid din România soluţii reale şi răspunsuri reale la problemele grave de acum”, a declarat Mircea Geoană.

 

„Discuţia cu privire la salariile şi pensiile mici trebuie repornită”

Geoană consideră că discuţia cu privire la salariile şi pensiile mici trebuie să fie repornită. „Nu în mod inutil ministrul Muncii, eu şi colegii mei din PSD am insistat şi am obţinut în acordul cu FMI şi vom insista şi vom obţine şi în acordul cu Comisia Europeană să prevedem posibilitatea continuării creşterii salariilor şi pensiilor mici. Ştim că sunt limitări pe anvelopa globală bugetară dar cred că în interiorul acestei anvelope va trebui să găsim resurse de a-i sprijini pe cei cu salarii şi cu pensii mici. Continui să cred că acesta este un lucru bun şi din punct de vedere social şi este un lucru foarte bun şi din punct de vedere economic, pentru că el ar contribui la stimularea pieţei interne şi la repornirea consumului în economie”, a explicat liderul PSD.


 

Nica promite sprijin pentru primăriile aflate la un pas de faliment

Vicepremierul Dan Nica a promis sprijin pentru primăriile sucevene aflate la un pas de faliment.
Este vorba de acele primării din localităţile afectate de inundaţiile de anul trecut, primării care au contractat lucrările de refacere a infrastructurii dar care nu le-au achitat nici până în prezent. „Din păcate promisiunile făcute primarilor i-au adus în situaţie disperată, pentru că au fost practic obligaţi să antameze lucrări de valori foarte mari, după care nu le-au mai dat nici un fel de bani şi acum avem un număr important de primării din Suceava care se află practic în situaţie de faliment. În situaţie de faliment sunt şi firmele care au lucrat. Au crezut că este o chestiune serioasă, dar au fost părăsiţi şi abandonaţi. Este nevoie de o soluţie de urgenţă pentru că nu putem accepta ca primăriile să intre în faliment cu conturi blocate”, a spus vicepremierul, care duminică a avut o întâlnire cu primarii din judeţ.
Nica s-a referit şi la situaţia din învăţământ, unde fosta guvernare a demarat investiţii numeroase fără să se gândească dacă ele pot fi susţinute financiar. „Am stabilit un plan de acţiune care să poată permite pe de o parte alocarea fondurilor necesare acolo unde lucrurile pot fi reparate pentru că a existat o bază legală dar şi o analiză la nivelul Guvernului pentru a decide ce facem cu acele lucrări în care şi statul a fost angajat şi în care nu există nici un fel de responsabilitate. Cred că nu a existat o dezordine şi un jaf mai mare decât cel din educaţie în ceea ce priveşte cheltuirea banului public şi modul iresponsabil de alocare a acestor resurse a fost mult peste ce putea să-şi imagineze oricine”, a spus Nica.

 

Niţă pregăteşte apariţia unui nou tip de societate comercială: „SRL starter”

Ministrul cu IMM-urile, Constantin Niţă, a anunţat la Suceava că va propune înfiinţarea unui nou tip de societate comercială: societate comercială cu răspundere limitată starter cu capital social de un euro. Acest tip de societate poate fi înfiinţat doar de către cei care nu au mai avut niciodată o societate comercială.
Pentru înfiinţarea „SRL starter” vor fi impuse o serie de condiţii printre care obligativitatea stabilirii unui plan financiar cu asistenţă din partea unui expert contabil care să garanteze soliditatea afacerii şi obligativitatea transformării societăţii starter în SRL obişnuit după cinci ani, dar cu condiţia să aibă un capital social de 50.000 de euro şi constituirea unei rezerve minime obligatorii a firmei reprezentând circa 25% din profitul anual.
„Evident că vom prevedea în perioada de trei ani responsabilitatea fondatorilor firmei în caz de faliment. Nu-i lăsăm aşa, le acordăm nişte facilităţi, dar sigur şi ei trebuie să răspundă pentru o perioadă de trei ani. În cei cinci ani, având în vedere facilităţile care li se dau, ei au obligativitatea să-şi crească cifra de afaceri sau capitalul social”, a spus Niţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Desant social democrat în Suceava .
 Vizualizări articol: 958 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Desant social democrat în Suceava3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Au aparut "minciunelele" trimis de
( 1 iun 2009, 16:02:49
Fiind tot mai aproape de ziua alegerilor ptr Parlamentul European,"trandafirii securisto-comunisti' condusi de "Prostanacul' lui iliescu,au sosit odata cu pasarile migratoare si la Suceava.Pana aici nimic deosebit,insa sa debitezi "gogogele si minciunele" citez: "o discutie barbateasca cu bancile,ajutoare ptr primariile falimentare,repornirea discutiilor privind salariile si pensiile,tarife diferentiate ptr incalzire,etc",ma duc cu gandul la o Romanie asistata,mintita,injosita,"pr de catre cei care saliveaza dupa un os,pentru 4 ani.Daca in Bucuresti soferul de aprozar de dinainte de 89 numit Almanahe,dicteaza in PSD si in intreaga tara,daca inginerul de la Energomontaj Bucuresti,fiul de ofiter de securitate numit Geoana,isi permite sa rosteasca cot la cot cu valetii "celor trei roze",fel de fel de "tampenii electorale",ce ne mai mira ca astfel de oameni avem in Guvern,Parlament si in judete!Nimic!
2.   PSD si PDL cam tot acelasi lucru trimis de
( 1 iun 2009, 18:51:39
Eu unul tare m-am suparat pe masinile lor care-mi tot urla in cap mesaje electorale prin oras.

Suceveni, daca ei nu respecta legea bunului simt, ce ziceti de cate 1-2 oua pregatite pentru parbrizele nesimtitilor?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei