Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 28 feb 2009 - Anul XIV, nr. 48 (4034)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Consiliul Judeţean

Neînţelegeri în coaliţia PD-L-PSD Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
Consilierii judeţeni suceveni ai PSD şi PD-L, partide aflate în coaliţie la nivel central, s-au certat ieri în şedinţa de Consiliul Judeţean, motivul neînţelegerilor fiind un proiect de hotărâre prin care se propunea retragerea personalităţii juridice a cinci centre de protecţie socială pentru persoane adulte.

Proiectul a fost iniţiat de vicepreşedintele PD-L al Consiliului Judeţean Suceava, Vasile Ilie, care a propus retragerea personalităţii juridice în vederea reducerii cheltuielilor şi eficientizarea activităţii în centrele sociale din Costîna, Sasca Mică, Zvoriştea, Pojorîta şi Mitocu Dragomirnei. În expunerea de motive prezentată de Vasile Ilie se preciza că, în urma unei analize comparative între anii 2007 şi 2008, la centrele cu personalitate juridică s-a constatat o creştere a cheltuielilor cu aproximativ 165%.

 

Carmen Agoutin l-a acuzat pe Vasile Ilie că dezinformează consilierii

Aceste cifre au stârnit nemulţumirea consilierului PSD Suceava Carmen Agoutin, care este şi şefa Centrului din Zvoriştea. Agoutin l-a contrazis în plen pe vicepreşedintele CJ Suceava Vasile Ilie, acuzându-l şi de dezinformarea consilierilor.

Carmen Agoutin a precizat că la centrele de asistenţă a persoanelor adulte au scăzut cheltuielile cu fiecare persoană asistată. Mai mult, ea a precizat că în situaţia în care va fi retrasă personalitatea juridică a centrelor vor creşte cheltuielile, atât cele cu achiziţiile de produse alimentare şi materiale, cât şi cu deplasările la Suceava.

„De ce trebuie să ajungem la scandalurile de acum doi ani, când în urma acelor achiziţii făcute la nivel de Direcţie de Asistenţă Socială s-a ajuns la nişte preţuri aberante pentru unele produse. Iar acel an catastrofal, în care am funcţionat fără personalitate juridică, a însemnat nu economie, ci nenumărate drumuri la Direcţia de Asistenţă Socială pentru fi aprobat fiecare cui, legătură de pătrunjel sau sac de ciment. Cum pot să-mi gospodăresc singură banul, dacă e în buzunarul altuia?”, l-a întrebat Carmen Agoutin pe preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur.

Ea a propus amânarea aprobării proiectului de retragere a personalităţii juridice a celor cinci centre sociale. Demersul acesteia a fost susţinut de liderul consilierilor judeţeni ai PSD, Gheorghe Iacob, acesta solicitând, la rândul său, amânarea luării unei decizii până la o analiză mai complexă a modului în care centrele cu personalitate juridică îşi gestionează activitatea.

 

„Unităţile de sine stătătoare s-au gestionat prost”

În replică, vicepreşedintele CJ Suceava Vasile Ilie a precizat că trecerea celor cinci centre sociale în subordinea Direcţiei de Asistenţă Socială va reduce costurile de funcţionare a acestora şi va eficientiza activitatea lor.

„La dumneavoastră, la centrul pe care îl conduceţi, costul pe beneficiar în anul 2008 a fost de 2,768 de lei, faţă de media generală de 2.404 lei. Deci avem o depăşire substanţială. Concluzia este că aţi gestionat mai prost centrul. Să nu mai spunem de rapoartele de audit, în urma cărora s-au găsit nişte lucruri absolut fabuloase la centrele cu personalitate juridică”, a spus Ilie.

El a arătat că toate centrele cu personalitate juridică făceau investiţii în mod neorganizat, iar achiziţiile de bunuri erau făcute „după bunul lor plac”.

 

Flutur susţine că centrele pot funcţiona fără personalitate juridică

De asemenea, şeful administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur,  a explicat că în actuala structură, toate cele cinci centre sociale înregistrează cheltuieli foarte mari, pe motiv că există prea multe funcţii de conducere şi prea multe maşini.

„În aceste momente de criză este nevoie de solidaritate. Protecţia socială reprezintă o prioritate pentru noi, însă trebuie să o facem mai eficientă. Am văzut că aceste centre au funcţionat fără personalitate juridică o bună perioadă de timp. Şi nu cred că trebuie să plecăm de la ideea că o să se cumpere cartofii mai scump dacă licitaţia va fi la Direcţia de Asistenţă Socială. Vom avea ac de cojocul unor astfel de intenţii”, a spus Flutur.

În cele din urmă, proiectul iniţiat de Vasile Ilie a fost adoptat, cu 18 voturi pentru, ale consilierilor PD-L, 13 voturi împotrivă, ale social democraţilor, şi 4 abţineri din partea consilierilor PNL.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Neînţelegeri în coaliţia PD-L-PSD Suceava.
 Vizualizări articol: 2170 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Neînţelegeri în coaliţia PD-L-PSD Suceava3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei