Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 mai 2008 - Anul XIII, nr. 119 (3800)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Supărare

Lungu acuză Guvernul că-l lasă fără un milion de euro la bugetul local

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Primarul de Suceava, Ion Lungu, şi-a exprimat, joi, nemulţumirea în legătură cu ordonanţa de urgenţă a guvernului care prevede că, din data de 25 mai, fondurile provenite din colectarea taxelor judiciare de timbru să fie vărsate în bugetul de stat şi nu în cel local, aşa cum se întâmpla până acum.

Lungu a explicat, în conferinţă de presă, că municipalitatea şi-a propus ca în 2008 să încaseze din această taxă suma de 20 de miliarde de lei vechi.

 

“Descentralizarea presupune sume suplimentare entru bugetele locale”

„Am încasat, până la 15 mai, 7 miliarde de lei vechi şi iată că din 25 mai se varsă direct la bugetul de stat, într-un cont al Ministerului Justiţiei. Este pentru a doua oară când ni se dezechilibrează din mers bugetul, după ce, de la 1 ianuarie, taxele notariale se virează la bugetul de stat. Noi pierdem din taxele notariale şi din taxele de timbru peste un milion de euro, lucru care nu este corect, după părerea mea”, a afirmat primarul de Suceava.

El a arătat că descentralizarea şi autonomia locală presupun sume suplimentare pentru bugetele locale.

„Am avut discuţii cu o parte din colegii din Colegiul director al Asociaţiei Municipiilor din România. După alegeri, municipalităţile din România trebuie să se unească şi să protesteze pentru că nu este posibil să li se ciuntească bugetele, în timp ce li se dau atribuţii suplimentare- vezi tichetele cadou la profesori sau alte plăţi pe care trebuie să le suportăm din bugetele locale”, a mai spus Ion Lungu.

 

 

Armonizare cu legislaţia UE şi solidaritate socială

 

Taxa judiciară de timbru reprezintă suma de bani care trebuie plătită atunci când se intentează o acţiune în justiţie. În funcţie de tipul acţiunii, taxa poate ajunge să valoreze peste 5 mii de lei.

Motivarea ordonanţei de urgenţă a guvernului a fost necesitatea de a se respecta directiva Consiliului Uniunii Europene privind îmbunătăţirea accesului la justiţie în cazul litigiilor transfrontaliere. Ordonanţa prevede ca persoanele care au venituri de cel mult 500 de lei lunar pe membru de familie să poată face o cerere în baza căreia statul să acopere toate cheltuielile în cazul unui proces.

Încasarea la bugetul de stat a taxelor notariale din tranzacţiile imobiliare a fost justificată ca o măsură de solidaritate socială, în sensul că oraşele mai bogate se pot lipsi de anumite fonduri în favoarea celor mai sărace.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lungu acuză Guvernul că-l lasă fără un milion de euro la bugetul local.
 Vizualizări articol: 942 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Lungu acuză Guvernul că-l lasă fără un milion de euro la bugetul local5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sus PDL! trimis de
(23 mai 2008, 15:03:25
Un primar de nadejde, dl Lungu!
2.   Cine e vinovatu///// trimis de
(23 mai 2008, 15:47:49
Sa nu fie votatiI la alegeriile care vine.....oare cine cond. guv.////// Jos cu eii///////
3.   HASTA LA VISTA trimis de
(23 mai 2008, 17:47:14
ALIANTA PORTOCALIE BATE-N CAFENIU ! SE PARE CA NUNTA CE-O DECLAMA CU ATITA EMFAZA, E PE CALE SA SE TRANSFORME IN PROHOD...IAR FLUTUR VA FI CEL PLINS ! MARE PACAT DE EI ,CA CI-TIVA-S CHIAR SIMPATICI...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Politic local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei