Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 mar 2014 - Anul XIX, nr. 54 (5563)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Luminiţa Aldea: „Acasă”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Editura „George Tofan” Suceava a apărut volumul Acasă (I, II), semnat de scriitoarea Luminiţa Aldea, un roman „despre dragoste şi ură, despre noroi şi diamant, viaţă şi moarte”.

Cartea, după cum a spus autoarea, este un proiect grandios în care „dezvălui ce înseamnă pentru mine şi pentru poporul meu noţiunea sfântă <acasă>”.

În cuvinte simple, dar precise, Luminiţa Aldea a explicat că este, prin ceea ce scrie şi simte, „un soldat în slujba poporului meu. Nu am venit în literatură din neant, ci m-a născut şi m-a hrănit acest pământ”.

Prin romanul „Acasă”, scriitoarea a spus că şi-a plătit datoria sacră faţă de străbuni, „dar am scris şi testamentul meu ca truditoare a slovelor”.

 

„Romanul unui destin proiectat pe ecranul unui timp tulbure”

„Acasă” este o carte captivantă, în care cititorul descoperă o lume a copiilor orfani,   un univers al copiilor crescuţi de stat, în cămine în care singurătatea le este şi prieten şi duşman, şi înger şi demon.

Profesoara Mariana Daniela Pintilie a scris despre volumul „Acasă” că este „romanul unui destin proiectat pe ecranul unui timp tulbure, ultimii ani ai comunismului, primii ani ai democraţiei, timp urâţit chiar de cei care, adaptaţi perfect, se instituie în instanţe morale şi exemple de reuşită socială”.

Într-o totală empatie cu personajul, „cu care, de altfel, are declarate similitudini”, după cum a adăugat profesoara Pintilie, „autoarea reconstituie formarea unei personalităţi într-un mediu traumatizant şi apăsător”.

 

„Visul pentru care trăiesc şi ard total e scrisul, nu schimbările ce mi le-ar putea aduce acesta”

Luminiţa Aldea s-a născut în Mălini, dar locuieşte în Cornu Luncii, pentru că „îmi place să trăiesc modest, aproape de pământ, printre copaci, flori şi iarbă şi nu vreau schimbări care să mă rătăcească de la calea mea”.

Romanul de debut al scriitoarei este „Nisipuri mişcătoare” şi a apărut în anul 2005. „Părăsind <nisipurile mişcătoare>, autoarea se aşază într-un spaţiu al stabilităţii, într-un <acasă>  al scriiturii, care dobândeşte maturitate, relief, precum şi un nou contur stilistic”, a completat profesoara Mariana Daniela Pintilie.

Publicarea celor două romane, în opinia scriitoarei, nu i-a schimbat viata „şi, sinceră să fiu, nici nu am visat asta. Visul pentru care trăiesc şi ard total e scrisul, nu schimbările ce mi le-ar putea aduce acesta. Schimbarea vine în viaţa cititorilor mei care mă caută, vor să vorbim, vor să mă cunoască. Sunt cei mai mari susţinători ai mei şi primesc constant mesaje minunate de la ei”.

 

Al treilea roman aşteaptă lumina tiparului

În perioada următoare, Luminiţa Aldea speră să publice cel de-al treilea roman, o alegorie, „Ce dulci sunt fructele amare”, aflat în manuscris din anul 2011.

În sprijinul demersului scriitoarei a scoate de sub tipar a treia carte au venit câţiva oameni cu inima deschisă (reprezentanţi ai Asociaţiilor Multicare Suceava, SEVA, SAVE, Kontrast-E şi Asociaţia de Părinţi a Şcolii Nr. 4 „Regina Elisabeta” Rădăuţi), care derulează, în perioada 1 februarie - 1 iulie, Campania „Cultura uneşte Bucovina”.

Scopul campaniei este acela de a valorifica potenţialul creator şi promovarea artiştilor şi autorilor Bucovinei, precum şi educarea prin cultură a tinerei generaţii, descoperirea şi promovarea tinerelor talente. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Luminiţa Aldea: „Acasă”.
 Vizualizări articol: 3800 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Luminiţa Aldea: „Acasă”3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei