Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 9 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 32 (5239)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Vasile & Otilia Sfargiu: “Câmpulungul Bucovinei şi împrejurimile sale, spaţiu de locuire şi dăinuire”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Vasile şi Otilia Sfarghiu, care se însoţesc, deopotrivă, în viaţă şi în scriitură, întâmpină anul cu o nouă carte, o carte menită la rândul ei să întâmpine un eveniment şi anume, aşa cum spun autorii, „împlinirea primilor 60 de ani de la absolvirea promoţiei 1953 a Şcolii Medii Tehnice de Construcţii Civile şi Industriale din Câmpulung Moldovenesc”.

 

„Încă o cărămidă la <zidirea> unei cât mai complete monografii a oraşului Câmpulung Moldovenesc”

Cartea, aşa cum se precizează în textul introductiv intitulat „La ceas aniversar” (unde sunt nominalizaţi, în ordine alfabetică, cei 76 de absolvenţi ai promoţiei) „se vrea a fi un omagiu adus profesorilor şi colegilor care, între timp, au părăsit drumul vieţii pământene şi au pornit pe cel al veşniciei”, precum şi „celor care încă se mai mişcă pe acest pământ”.

Un „Argument” vine să susţină demersul autorilor subliniind că „prezenta încercare s-ar vrea încă o cărămidă la <zidirea> unei cât mai complete monografii a oraşului Câmpulung Moldovenesc”.

„Cuvântul înainte” aparţine prof. Dumitru Rusan, care, în calitate de muzeograf la Muzeul „Arta Lemnului” din urbea împricinată, apreciază lucrarea soţilor Sfarghiu ca fiind „o carte de popularizare şi <atenţionare> a ceea ce noi numim <casă> a ţăranului, târgoveţului, orăşeanului de mai târziu, fără a uita de casa Spitalului şi casa Primăriei, a Poliţiei, a Poştei şi de celelalte <case> ale numeroaselor obşti şi instituţii administrative”.

 

O lucrare bogat ilustrată cu planşe, planuri şi fotografii...

Aşadar, o carte despre case, o carte cu un conţinut care cuprinde referinţe cu privire la istoricul şi particularităţile aşezării, la regulile nescrise - izvorâte din credinţele populare - privitoare la construcţia şi exploatarea clădirilor şi altor amenajări din incinta unei gospodării, la materialele de construcţie şi la casa veche de lemn din Bucovina, dar şi la componenţa etnică a Câmpulungului Moldovenesc, precum şi la unele aspecte ale disciplinei în construcţii, detaliind tipul construcţiilor publice şi private.

O lucrare bogat ilustrată cu planşe, planuri şi fotografii (multe dintre ele cu valoare istorică şi documentară) menite să aducă un plus de informaţie, să susţină textul şi să completeze conţinutul lucrării.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vasile & Otilia Sfargiu: “Câmpulungul Bucovinei şi împrejurimile sale, spaţiu de locuire şi dăinuire”.
 Vizualizări articol: 824 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Vasile & Otilia Sfargiu: “Câmpulungul Bucovinei şi împrejurimile sale, spaţiu de locuire şi dăinuire”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   INTREBARE INTREBATOARE DE WEEK END trimis de
( 9 feb 2013, 14:42:59
DOM' SFARGIU,CARTEA CONTINE SI FOTOGRAFII CU NOUL SEDIU AL INSP.DE STAT IN CONSTRUCTII-DISCIPLINA MUNCII SI CATE DE ASTEA,DIN STR, M. EMINESCU,CONSTRUCTIE CARE ZACE DE ANI DE ZILE NEFOLOSITA???NE-AR INTERESA SI COSTUL TOTAL AL ACESTEI CONSTRUCTII INUTILE,PANA IN PREZENT, CA MULTE ALTELE DE FAPT.
,,ISTORICESTE'' VORBIND,NE ESTE FRICA,SA NU MAI ,,RETROGRADAM'' LA CALIFICATIVUL
DAT LOCALITATII SI SA NU AJUNGEM LA DENUMIREA DE,, UNTER-GUBERNA''!!!
UN WEEK END,FARA.........LACTATE!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei