Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 sep 2019 - Anul XXIV, nr. 222 (7223)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Gala de premiere

Peste 170 de opţionale pentru folclor în şcolile din judeţ, în urma Proiectului „10 pentru folclor”, ediţia a IV-a

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Peste 170 de opţionale pentru folclor în şcolile din judeţ este bilanţul Proiectului „10 pentru folclor”, ediţia a IV-a, proiect care a depăşit graniţele judeţului, fiind translatat şi în judeţele Maramureş şi Botoşani. „Roadele” acestui proiect au fost comunicate de organizatori miercuri, 18 septembrie, la Muzeul Bucovinei, în cadrul Galei de premiere „10 pentru folclor”, ediţia a IV-a, gală care a continuat în aceeaşi seară cu un spectacol folcloric de calitate, desfăşurat pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, în faţa a peste 700 de spectatori entuziaşti.

Mihaela Bârsan, iniţiatoarea proiectului „10 pentru folclor”, care anul acesta a împlinit şi 10 ani de când realizează emisiunea de folclor „Izvoare”, le-a mulţumit colegilor din echipa „10 pentru folclor” pentru implicare, pentru frumoasa prietenie care s-a legat de-a lungul celor patru ani de colaborare, le-a mulţumit primarilor, directorilor de şcoli, cămine culturale, tuturor instituţiilor şi oamenilor care i-au fost alături în desfăşurarea acestui proiect, artiștilor care nu au pretins nici un onorariu pentru participarea la întâlnirile-spectacol din cadrul proiectului, „scopul final fiind acela de a duce opţionalul de folclor în cât mai multe şcoli din judeţul Suceava”.

 

De la an la an, proiectul capătă amploare

În cadrul conferinței de presă care a precedat spectacolul de gală, inspectorul școlar general adjunct prof. Alexandra Chirilă a comunicat care sunt rezultatele Proiectului „10 pentru folclor”, ediţia a IV-a. „Scopul nostru este de a aduce în școala românească identitatea. Ce ar însemna poporul român fără identitate? Ca oricare alt neam fără direcție. Copiii trebuie să-și regăsească identitatea. Dacă în anul școlar 2016-2017 s-au ales 120 de discipline opționale, am ajuns ca pentru anul școlar 2019 – 2020 să fie 179 de opționale de folclor, ceea ce este de lăudat”, a spus inspectorul Alexandra Chirilă, sugerând că acest proiect poate fi considerat „o luptă împotriva subculturii maneliste”.

Inspectorul școlar pentru arte Loredana Ceică a dat câteva exemple de opționale în școli: „Tradiții specifice localității Bogata”, „Valorificarea tradițiilor locale”, „Elemente de folclor românesc”, „Instrumente muzicale tradiționale”, „Folclor și mitologie în literatura cultă”. „De la an la an acest proiect a căpătat amploare și ne bucurăm că prin acest proiect copiii noștri au înțeles ce înseamnă folclorul, au înțeles faptul că trebuie să fie alături de cadrele didactice care predau acest obiect și prin întrebările lor au făcut posibil ca acest opțional să se desfășoare în cât mai multe școli, atât la nivel gimnazial, cât și la nivel liceal, dar și în învățământul preșcolar și în învățământul primar”, a precizat inspectorul Loredana Ceică.

 

„10 pentru folclor”, în comunităţile româneşti din diaspora

Coorganizatorul proiectului, prof. Giani Leonte, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, a declarat la rândul său că putem vorbi deja „de un fenomen care a depăşit graniţele judeţului, dat fiind că echipa s-a deplasat şi în judeţele Maramureş şi Botoşani”.

Giani Leonte a sugerat că acest proiect „suntem obligaţi să-l ducem mai departe”, declarându-se pregătit pentru edițiile viitoare.

Prefectul judeţului Suceava, Mirela Adomnicăi, s-a declarat din nou mulțumită de „modul în care s-a dorit implementarea acestui proiect  în ceea ce priveşte parteneriatul, faptul că, alături de şcoală, a adus alături biserica, familia şi primăriile locale. (...) E minunat să faci un proiect frumos şi să îţi propui scopuri ambiţioase şi e şi mai greu să faci o tradiţie. Vă urez să ajungeţi să depăşiţi graniţele ţării şi să ne vedem în comunităţile româneşti din diaspora, acolo unde există o mare nevoie de folclor”.

Prezentă la conferința de presă, subprefectul Silvia Boliacu a apreciat faptul că folclorul, obiceiurile populare, tradițiile vor fi transmise mai departe şi prin intermediul acestui proiect „10 pentru folclor”, completând: „Vreau să cred că aceste valori se vor păstra şi în viitor şi că vom trăi într-o Uniune Europeană respectând principiile valorilor comune, dar şi unitatea în diversitate”.

Preotul Iulian Florea, unul dintre membrii echipei „10 pentru folclor”, a spus că este nevoie de „comunicare, conlucrare, comuniune. Atâta timp cât sunt cele trei lucruri, între oameni există totul, pentru că există iubire”. Prezent la evenimentul de joi, prof. Johannes-Raimund Onesciuc, Șef Atelier – Orchestră și Soliști Vocali în cadrul Direcției Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu”, ce face parte din Centrul Cultural „Bucovina”, manager Vasile-Sorin Filip, ansamblu care a sărbătorit recent 65 de ani de activitate artistică, prin câteva spectacole de anvergură în centrul Sucevei, i-a asigurat pe organizatorii proiectului „10 pentru folclor” că îi va sprijini, pentru că, „prin tot ceea ce face ansamblul, dorește să promoveze, să păstreze şi să ducă mai departe tradiţiile strămoşeşti”.

 

Diplome de excelență, în semn de recunoștință

În cadrul conferinței de presă, Inspectoratul Școlar Județean Suceava i-a premiat cu Diplome de excelență pe directorii de școli, de cămine culturale, de unități administrativ-teritoriale implicați în realizarea proiectului „10 pentru folclor”, ediţia a IV-a. Au fost premiaţi prefectul judeţului Suceava, Mirela Adomnicăi, subprefectul Sucevei, Silvia Boliacu, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, precum și alți oameni care s-au implicat în proiect.

De asemenea, Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava, prin  preşedintele acesteia, prof. Giani Leonte, le-a oferit câte o Diplomă de excelenţă tuturor oamenilor care au sprijinit proiectul și în acest an, printre care prefectul Mirela Adomnicăi, subprefectul Silvia Boliacu, inspectorii școlari prof. Alexandra Chirilă şi prof. Cristian Cuciureanu, directori de şcoli, primarii din localităţile unde a poposit anul acesta caravana „10 pentru folclor”, mulțumindu-le tuturor „pentru sprijinul permanent acordat în promovarea şi păstrarea tradiţiilor populare”.

 

Artiști de valoare, pe aceeași scenă

Pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava a avut loc joi, 18 septembrie, spectacolul folcloric de gală, un eveniment de calitate, într-un decor bine ales, în cadrul Galei de premiere „10 pentru folclor”, ediţia a IV-a, susţinut de artişti care fac parte din proiectul „10 pentru folclor”, dar şi de alți invitați.

Au urcat pe scenă şi au încântat publicul Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” Suceava (Orchestra Ansamblului „Ciprian Porumbescu”, sub bagheta maestrului George Sîrbu, și Corpul de balet, coregraf Costinel Leonte), Angelica Flutur şi Alexandru Brădăţan, care au cântat separat, dar și împreună, spre încântarea publicului, Călineştenii Ţării Maramureşului, Maria Luiza Mih, alături de Ceterașii din Maramureș, Sorin Filip, Andreea Haisan, Fetele din Botoşani, Viorica Lupu din Republica Moldova etc.

Prezentatoarea spectacolului, Mihaela Bârsan, a reuşit să transmită multă emoţie în cadrul unei adevărate gale a folclorului. Un moment special în spectacol a fost acela în care ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a fost invitat pe scenă și a interpretat o piesă folclorică veche, vorbindu-le, de asemenea, celor prezenți, și despre felul în care Biserica trebuie să susțină și să promoveze tradițiile și cultura poporului român.

La finalul intervenției Înaltpresfințitului Pimen, publicul s-a ridicat în picioare, l-a aplaudat și i-a cântat „Mulți ani trăiască!”. Înaltul ierarh a stat la tot spectacolul folcloric, care a durat aproximativ trei ore, și a aplaudat fiecare moment, alături de ceilalți spectatori din sală.

 

Mulțumiri

Prezent la spectacolul de gală, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, un mare iubitor de folclor, i-a înmânat Mihaelei Bârsan o Diplomă de excelență, pentru inițierea și susținerea proiectului „10 pentru folclor”. La finalul celor trei ore de spectacol, publicul i-a aplaudat din nou, minute în șir, pe artiști, pe organizatori, în semn de prețuire. Mihaela Bârsan, sufletul acestui proiect, aduce calde mulțumiri Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, locul unde a avut loc spectacolul de gală „10 pentru folclor”, ediția a IV-a, dar și sponsorilor Atelierul „Royal Couture” Suceava, Salonul de înfrumusețare „Bellisima”, „Fly Music” Bosanci, Party Show Entertainment, Depozitul de Flori „Simfonia florilor”, Cofetăriile „Ambianța”, Suc de mere natural- PFA Flutur Mihai, SC Mateo Rustic SRL, SC Diasil Service SRL, SC Ritmic Com SRL. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 170 de opţionale pentru folclor în şcolile din judeţ, în urma Proiectului „10 pentru folclor”, ediţia a IV-a.
 Vizualizări articol: 1557 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 170 de opţionale pentru folclor în şcolile din judeţ, în urma Proiectului „10 pentru folclor”, ediţia a IV-a0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei