Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 aug 2019 - Anul XXIV, nr. 196 (7197)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Comuna Grăniceşti

Soarta tristă a şcolilor din satele mici. La Slobozia Sucevei au mai rămas o mână de elevi într-o şcoală scorojită, din anii ‘20

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Portretul şcolilor din satele mici, îmbătrânite, nu este unul încurajator. Familiile tinere au luat calea străinătăţii, investiţiile în clădiri nu se mai justifică din cauza numărului mic de elevi, dotările sunt rudimentare, de cele mai multe ori învăţământul este organizat în regim simultan, iar familiile cu situaţii financiare mai bune îşi trimit copiii la şcoala de ”centru”.

Nea’ Petrică este pensionar, însă are grijă de clădirea Şcolii Primare Slobozia Sucevei, comuna Grăniceşti, unitate în care a învăţat şi el, şi copiii, şi nepoţii săi.

Îşi aminteşte de vremurile bune, când la şcoala din sat învăţau peste 200 de elevi, de la grădiniţă până în clasa a VIII-a, când „curtea era plină”, iar la catedră erau circa 20 de profesori.

Acum, la şcoala de la Slobozia Sucevei, clopoţelul va suna pentru mai puţin de 30 de elevi, 12 reuniţi într-o grupă de grădiniţă, iar 17 grupaţi într-o clasă simultană, unde vor învăţa cinci generaţii de elevi, de la pregătitoare, până în clasa a IV-a.

Clădirea are aproape 100 de ani, iar investiţiile serioase par să o fi ocolit în ultimii zeci de ani. Exteriorul este unul dezolant, pereţii sunt coşcoviţi, pătaţi, jerpeliţi. Geamurile, cu excepţia câtorva unde s-a pus termopan, sunt şubrede şi scorojite.

De la stradă, pare o clădire fantomă, pe care s-a pus lacătul demult, astfel că nu e de mirare că părinţii reclamă modul dezolant în care arată şcoala.

”Şcoala se numea Slobozia Pruncului, era numele unui boier din sat la noi, era foarte frumoasă, mare, plină de elevi. Acum o parte sunt în străinătate, mulţi pleacă la şcoală la Grăniceşti şi la Milişăuţi, unde sunt condiţii. Din toată comuna, asta e şcoala cea mai vitregită. Dacă nu se investeşte, se degradează. Mi-e dragă şcoala asta, dacă nu vin o zi îmi lipseşte, şi soţia a lucrat aici, e o şcoală foarte frumoasă”, mărturiseşte cu nostalgie nea’ Petrică.

 

O clădire foarte mare în care mai sunt folosite doar câteva încăperi

Autorităţile spun că vor să mai dea o şansă şcolii de la Slobozia Sucevei, iar până pe 9 septembrie vor asigura condiţii decente pentru elevi, deşi ieri nu era nici ţipenie de muncitor pe acolo.

Primarul comunei Grăniceşti, Gheorghe Nuţu, a menţionat că a alocat 20.000 de lei pentru a reface magazia de lemne, a făcut comandă pentru geamuri şi uşi de termopan, pentru clasele care vor funcţiona din toamnă, şi a dat comandă de var pentru exterior.

”Sunt foarte puţini copii. Cândva erau mulţi, erau clase de la I la a VIII-a. Dacă numărul de elevi va mai creşte, pentru că am înţeles că unii vor să se întoarcă, o pot prinde într-un proiect de reabilitare. Deocamdată vor funcţiona trei săli de clasă mai mici, am făcut comandă de termopane, geamuri, uşi de termopan, parchetul este bun, mobilierul este bun, s-a cumpărat vopsea pentru exterior. Trebuia să ne vină muncitorii săptămâna asta, să pună termopane, dar e foarte greu cu forţa de muncă. Grupuri sanitare sunt în şcoală, apă curentă este, în interior s-a vopsit, s-a pus la punct”, explică primarul Gheorghe Nuţu.

Clădirea şcolii este foarte mare, cu multe încăperi, însă doar câteva sunt folosite, restul căzând pradă degradării. Clasele date în folosinţă par să aibă o soartă mai bună, elevii au mobilier ceva mai nou, parchet, însă aspectul general este unul îmbătrânit, astfel că investiţii în geamuri şi uşi noi, în dotări şi material didactic, sunt necesare.

Primarul spune că din cauza numărului de copii, şcoala a rămas singura din comună care nu a făcut paşi spre modernizare.

„La Dumbrava avem şcoală reabilitată prin PNDL, unde învaţă vreo 80 de copii, şcoala din Româneşti e în reabilitate, acolo sunt peste 200 de elevi. La Grăniceşti, şcoala e tot nouă, cu peste 400 de elevi, condiţii sunt şi la Iacobeşti şi la Gura Solcii”, a mai precizat Nuţu.

 

Şcoli de la sate, tot mai goale

În ultimii 10 ani, din statisticile şcolilor din judeţ au dispărut peste 16.000 de elevi, scăderea populaţiei şcolare resimţindu-se în toate ciclurile de învăţământ. Din cauza scăderii numărului de elevi, an de an, zeci de unităţi de învăţământ nu mai figurează pe harta şcolară a judeţului.

Potrivit centralizărilor puse la dispoziţie de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, din anul şcolar 2008-2009, numărul elevilor din judeţ a scăzut continuu, de la 128.016 elevi şi preşcolari atunci, la 111.637 în anul şcolar actual, 2018-2019.

Scăderea populaţiei şcolare este vizibilă mai ales la nivelul unităţilor de învăţământ din mediul rural şi din cauza scăderii natalităţii sau din cauza  migraţiei, dar şi din cauză că tot mai mulţi părinţi preferă şcolile de la oraş în detrimentul celor din sat. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Soarta tristă a şcolilor din satele mici. La Slobozia Sucevei au mai rămas o mână de elevi într-o şcoală scorojită, din anii ‘20.
 Vizualizări articol: 2446 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 3 voturi
Soarta tristă a şcolilor din satele mici. La Slobozia Sucevei au mai rămas o mână de elevi într-o şcoală scorojită, din anii ‘204.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei