Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 aug 2019 - Anul XXIV, nr. 190 (7191)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Din Obcini la Cetate

Cea mai mare paradă cu făclii din România a dat startul Festivalului de Artă Medievală „Ștefan cel Mare" Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cea mai mare paradă medievală din România, care a avut loc joi seara, pe străzile municipiului Suceava, a atras un număr record de spectatori, aproximativ 30.000 de oameni ieşind în stradă, la geamuri şi la balcoane, coborând din maşinile cu care se aflau în trafic, ca să-i petreacă, să-i pozeze și filmeze pe falnicii cavaleri călare, pe frumoasele domnițe cu făclii, pe crunții războinici ce trăgeau cu muschetele sau își zornăiau armele, dar și pe veselii arlechini, toboșari ori pe spectaculoșii aruncători de flăcări, care au străbătut orașul din capăt de Obcini până sus, la Cetatea de Scaun.

Cu chipurile luminate de flăcările torţelor, personaje desprinse din negurile istoriei au străbătut străzile Sucevei, într-un alai uimitor şi fascinant.

Parada din acest an s-a remarcat și prin numărul foarte mare de participanți, aproximativ 500 de membri ai trupelor care vor susține spectacole cu caracter medieval și vor trăi ca în acele vremuri, timp de trei zile, la Cetate.

Caii și ai lor falnici călăreți au fost vedetele necontestate ale paradei, indiferent că era vorba de cavaleri teutoni, înveşmântați în fier – adevărate tancuri medievale, sau că erau războinici iuți și temuți din stepele Asiei. Parada din acest an a beneficiat de cel mai mare număr de cai de până acum – 21, copiii, dar și adulții având prilejul să se bucure de prezența lor pe întreg parcursul paradei, fiind vorba de mai multe trupe.

Aruncătorii de flăcări deschideau parada cu al lor suflu de foc, în vreme ce în capăt de coloană, un regiment de mușchetari asurzea mulțimea slobozind în văzduh salve de muschete.

În spatele teutonilor călare mărşăluiau războinici fioroşi, înveşmântaţi în zale, cu armuri şi scuturi lucioase, cu săbii ascuţite, ce scoteau scântei în contact cu asfaltul. Alţii, înarmaţi cu barde şi topoare, le ţineau sprijinite pe umăr, în vreme ce în mână purtau făclii sau steaguri cu steme pline de simboluri magice.

N-au lipsit nici domniţele, cu frumoase veşminte de epocă, gata să farmece inimile cavalerilor la turnir sau la dans, dar nici femeile războinice, înveşmântate în haine de piele, cu arcuri şi priviri necruţătoare, dar fermecătoare.

Pe oriunde trecea, parada Festivalului de Artă Medievală era întâmpinată de sute de oameni entuziasmaţi, care nu s-au zgârcit cu aplauzele.

Nici măcar cei din maşinile oprite în trafic n-au mai claxonat grăbiţi, ci coborau în stradă sau stăteau cu geamurile deschide, pentru a urmări convoiul, interacționând cu frumoasele personaje istorice care au știut să creeze numeroase scene șarmante, de la cerșetoarea - vrăjitoare care se repezea în mulțime împroșcând cu grâu la domnițe care băteau palma cu cei de pe margine, de la cavaleri care se apropiau cu aer periculos de cei adunați pe lateralele străzilor, la bufonii care făceau glume și chemau lumea la Cetate.

Impresionanta paradă medievală de la Suceava este cea mai mare din țară ca număr de participanți, dar și ca distanță, pentru că în total se parcurg pe jos peste opt kilometri, pe traseul Obcini – George Enescu – Primărie – Ana Ipătescu – Cetate.

În paralel cu parada medievală, la Cetatea de Scaun Suceava a avut loc un concert al trupei Bucovina.

Festivalul de Artă Medievală "Ştefan cel Mare", organizat  de Consiliul Judeţean Suceava, Muzeul Bucovinei și Primăria Municipiului Suceava, ajuns la cea de-a treisprezecea ediţie, le oferă participanților posibilitatea de a intra în contact cu atmosfera medievală, prin intermediul numeroaselor evenimente din program, desfășurate la Cetatea de Scaun şi Muzeul Satului Bucovinean între 15 -18 august.

În aceste două locații te vor întâmpina peste 500 de cavaleri, domniţe, păpuşari din țară și din Serbia, Ungaria, Turcia, Ucraina, Republica Moldova cu: dansuri, spectacole cu foc şi lasere, cai, pantomimă, şcoli de lupte, comedia dell’arte, teatru şi concursuri pentru copii, muzică medievală, tir cu arcul, păsări de vânătoare, ateliere de gastronomie medievală, de artă textilă, fierărie, pielărie, dulgherie, caligrafie, ateliere de magie, animații medievale (painting facial), baloane de săpun uriașe.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cea mai mare paradă cu făclii din România a dat startul Festivalului de Artă Medievală „Ștefan cel Mare" Suceava.
 Vizualizări articol: 2314 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Cea mai mare paradă cu făclii din România a dat startul Festivalului de Artă Medievală „Ștefan cel Mare" Suceava2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei