Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 mai 2019 - Anul XXIV, nr. 105 (7106)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Oraş verde

Ambasadorul Elveţiei: „Suceava este un model de urmat, la nivel naţional”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Municipiul Suceava a devenit un exemplu, la nivel naţional, de implementare a finanţărilor externe nerambursabile, fiind primul oraş din ţară care a finalizat cu succes proiectele finanţate din fonduri elveţiene, din Programul de Cooperare Elveţiano-Român, în acelaşi timp fiind şi singurul care a accesat fondurile rezultate din economii la proiectele iniţiale.

Faptul că Suceava este un exemplu de bună practică în utilizarea finanţărilor externe a fost confirmat chiar de către o delegaţie a Confederaţiei Elveţiene, condusă de Excelenţa Sa Arthur Mattli, ambasadorul Elveţiei în România, din care au mai făcut parte Hugo Bruggmann – şeful Contribuţiei pentru Extinderea/Coeziunea UE din Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice al Elveţiei şi Ralph Ammann, director program - Biroul Contribuţiei Elveţiene.

Delegaţia Elveţiei a fost dublată de una a reprezentanţilor Guvernului României, condusă de Sirma Caraman, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, şi din care au mai făcut parte Vasilica Baciu – director în cadrul MDRAP şi Carmen Marin – director general adjunct în Direcţia Mecanisme Financiare Europene Nerambursabile – Ministerul Fondurilor Europene.

Evenimentul din data de 7 mai a fost unul de închidere a proiectului prin care municipalitatea suceveană a beneficiat de 9,5 milioane de franci elveţieni, rezultatul acestor finanţări fiind prezentat celor din delegaţia oficială.

„Este o zi specială pentru Suceava, pentru că marcăm finalizarea a două mari proiecte – modernizarea iluminatului public şi electromobilitate – maşini electrice pentru un oraş verde, iar din economiile realizate la primul proiect montăm 9.211 corpuri de iluminat de tip LED în 21 de unităţi de învăţământ – în valoare de 2,6 milioane de lei fără TVA, în vreme ce la al doilea proiect, din economii au fost cumpărate cinci autobuze electrice de capacitate mică, pentru transportul public în comun – în valoare de 4,7 milioane de lei fără TVA”, a explicat primarul Sucevei, Ion Lungu.

Cele două proiecte au o valoare totală de 9,504 milioane de franci elveţieni, din care grantul elveţian este de 7,277 de milioane de franci elveţieni.

Cea mai mare parte din costuri s-a alocat proiectului de modernizare a iluminatului public – 6,731 de milioane de franci elveţieni.

„Municipiul Suceava este printre puţinele sau chiar singurul oraş din România care a cumpărat sistemul de iluminat public şi l-a modernizat prin două proiecte, unul pe fonduri europene şi altul pe fonduri elveţiene.

A crescut eficienţa iluminatului public, durata de viaţă a noilor corpuri de iluminat este de 100.000 de ore, iar garanţia de 5 ani, dar important este că s-a redus foarte mult factura la iluminatul public, numai în 2018 fiind făcute economii de 1.550.238 de lei, comparativ cu 2016. Reducerea emisiilor de carbon este de 1,278 de tone de CO2. Trofeul de excelenţă în iluminat public, decernat la Gala Asociaţiei Municipiilor din România, şi diploma aferentă sunt o recunoaştere a reuşitei acestui proiect”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu, care le-a prezentat celor din delegaţiile oficiale trofeul şi diploma aferentă.

Prin cel de-al doilea proiect finanţat de elveţieni, cu un buget total de 2,773 de milioane de franci elveţieni, în municipiul Suceava s-au realizat 28 de staţii de încărcare pentru vehiculele electrice (14 standard şi 14 rapide), cu 56 de locuri de parcare pentru vehiculele electrice, s-au achiziţionat 11 autoturisme electrice Peugeot ION, două furgonete electrice Peugeot Partner, două autoutilitare electrice – o automăturătoare şi o autocisternă, precum şi 10 biciclete electrice, cu tot cu staţia de încărcare aferentă (pe bază de energie regenerabilă – panouri solare).

„Prin proiectul <Electromobilitate – vehicule electrice pentru o municipalitate verde> s-au pus bazele transportului electric la Suceava, fiind primul oraş din România care a realizat infrastructura pentru transport electric, care a cumpărat maşini şi biciclete electrice, iar acum a adus cinci autobuze electrice, de capacitate mică, pentru transportul public.

Suntem singurul oraş care a accesat finanţări din economiile la proiecte. Acum suntem în faza de precontractare pe POR a 50 de autobuze electrice – 15 în parteneriat cu MDRAP şi 35 pe un alt proiect cu finanţare UE.

La automobilele electrice pe care le avem consumul de combustibil este mai mic de 7,2 ori faţă de cele la automobilele clasice, fiind făcute economii de 16.900 de lei pe an/maşină. Suceava este un oraş verde, suntem pe un drum bun, iar proiectele susţinute de dvs. au permis un salt calitativ şi vă mulţumim!”, a concluzionat edilul sucevean.

 

„Suceava este un oraş verde şi cu un aer mai curat, dar acesta este doar începutul”

„Astăzi Suceava este mai verde decât acum 10 ani, are o politică verde, calitatea aerului s-a îmbunătăţit, dar, mai ales, a învăţat cum să implementeze cu succes proiectele de finanţare”, a spus Excelenţa Sa Arthur Mattli, ambasadorul Elveţiei în România, care consideră municipiul Suceava drept un exemplu de bună practică la nivel naţional.

„Cu toţii avem acelaşi vis – un mediu înconjurător mai bun. Planurile globale trebuie puse în practică prin acţiuni locale. Astăzi putem confirma că aceste măsuri locale au fost implementate cu succes în Suceava. Astăzi, utilizarea energiei în Suceava este mult mai eficientă decât în trecut, iar datorită acestui parteneriat Suceava este astăzi un model de urmat, la nivel naţional. Să accesezi o finanţare este una, dar să îl implementezi este cu totul altceva, iar la Suceava vedem un model de succes în colaborarea dintre autorităţile locale şi cele naţionale. Pentru mine, ca ambasador al Federaţiei Elveţiene, este foarte important să văd cum au fost utilizaţi banii contribuabililor elveţieni”, a declarat Excelenţa Sa.

Dacă vă uitaţi la emblema municipiului Suceava vedeţi două culori importante – verde şi albastru. Suceava este un oraş verde şi cu un aer mai curat, dar acesta este doar începutul. Urmează să vedem cum să ducem la următorul nivel această colaborare”, a continuat reprezentantul Federaţiei Elveţiene.

Despre continuarea parteneriatului pe finanţări elveţiene, etapa a II-a, care este în discuţie în Parlamentul Elveţiei, a vorbit şi Hugo Brugmann, care a spus că România este cu siguranţă unul dintre beneficiari, menţionând că unul din domeniile principale va fi cel de eficientizare a utilizării energiei.

 

Sirma Caraman: „Suceava este un exemplu de bună practică pentru celelalte oraşe”

Aprecieri călduroase pentru administraţia suceveană au venit şi din partea delegaţiei Guvernului României.

„Municipiul Suceava este primul oraş care finalizează proiectele finanţate prin acest program. Autorităţile locale au învăţat să acceseze proiecte cu finanţare nerambursabilă, ceea ce e foarte important pentru dezvoltarea lor. Dacă nu ar accesa aceste proiecte, autorităţile centrale nu ar avea ce finanţa. Felicit primarul Ion Lungu şi echipa sa pentru toate proiectele accesate până acum, efectele se văd – Suceava este un exemplu de bună practică pentru celelalte oraşe, în special în domeniul mediului înconjurător. Dacă fiecare autoritate locală îşi creează o echipă cu specialişti, atunci sigur vom accesa proiecte şi vom avea o dezvoltare durabilă. Sper ca la viitoarea vizită Suceava să fie la concurenţă cu oraşe din Elveţia”, a spus Sirma Caraman, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

La finalul discuţiilor, primarul Sucevei a surprins invitaţii din cele două delegaţii oficiale, acordându-le diplome de excelenţă pentru contribuţia adusă la implementarea proiectelor finanţate prin programul de cooperare Elveţia – România.

„Nu am venit cu o diplomă de excelenţă pentru dvs., dar am venit cu recunoaşterea echipei elveţiene pentru modul excelent în care aţi implementat proiectele. Dorim să vă felicităm pentru cum aţi implementat aceste proiecte!”, a spus Ambasadorul Elveţiei.

„Prezenţa dvs. aici face mai mult decât orice diplomă. Vă mulţumesc!”, a venit prompt răspunsul edilului sucevean.

 

Parcul auto electric al Primăriei Suceava, expus în parcarea instituţiei

Pentru ca invitaţii de seamă din delegaţia elveţiană şi cea română să vadă efectiv toate investiţiile făcute cu finanţările elveţiene, întreg parcul auto electric al Primăriei Suceava a fost expus în parcarea instituţiei – cele cinci autobuze electrice de capacitate mică, care sunt în curs de înmatriculare, pentru a putea circula cu călători pe traseele din municipiu, 11 autoturisme electrice Peugeot ION, două furgonete electrice Peugeot Partner, două autoutilitare electrice – o automăturătoare şi o autocisternă, precum şi cele 10 biciclete electrice.

Membrii delegaţiei au vizualizat şi staţiile de încărcare pentru autovehiculele electrice, apoi, cu autobuzele electrice, au plecat în teren, să vadă exemple concrete de implementare a proiectelor de modernizare a iluminatului public, a iluminatului în şcoli, precum şi demersurile de realizare a unui transport public electric.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ambasadorul Elveţiei: „Suceava este un model de urmat, la nivel naţional”.
 Vizualizări articol: 1987 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Ambasadorul Elveţiei: „Suceava este un model de urmat, la nivel naţional”2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei