Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 apr 2019 - Anul XXIV, nr. 98 (7099)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Tradiţie

Focurile de la Moldoviţa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

O tradiție veche de sute de ani se păstrează și astăzi cu strictețe în comunitatea de huțuli din comuna Moldovița, din Bucovina. În Joia Mare, huțulii ies să încălzească moșul, pe ghido în limba huțulă, sau duhul pământului. Este un obicei laic, prin care oamenii aprind focul în puterea nopții în curțile lor și aruncă câte patru bucăți de pâine în cele patru colţuri, pentru a hrăni moșul.

„Îi dai pâine să se sature, iar el în toamnă ne răsplăteşte cu roade bogate, cel care nu face lucrul acesta nu va avea roade bogate în toamnă”, a arătat Dănuţa Mitric, o femeie din Moldoviţa care a învăţat acest obicei de la străbunici.

În jurul focului se face o incantaţie în huțulă, care se traduce în felul următor: „Treziți-vă să-l treziți pe moșul / Nu vă fie lene să vă treziți / Dis-de-dimineață, moșului pâine să-i dați”.

Obiceiul - care este vechi de sute de ani, a devenit și o competiție între vecini. „Avem concurenţă, care se trezeşte primul, şi ne uităm pe dealuri care a aprins primul”, a spus Vasile Mihalciuc.

De la miezul nopţii şi până în zori de zi se aprind sute de focuri. Cei mai harnici sunt primii care aprind focurile, iar anul le va fi îmbelșugat, moșul urmând să-i răsplătească.

Focul este făcut cu crengi şi alte lucruri rezultate din curățenia de primăvară pe care o fac gospodarii în propriile curţi.

Tradiția spune că fiecare familie trebuie să-și aprindă focul ei, iar dacă la o gospodărie trăiesc mai multe familii, va fi câte un foc pentru fiecare.

Şi cum tradiţia trebuie dusă mai departe, Dănuța Mitric le povesteşte nepoţilor despre acest obicei. Ioana și Ștefan învață despre obiceiul focului din noaptea din Joia Mare, aflând povestea Moșului. E prima dată când fac aşa ceva, dar spun că se simt bine şi că învaţă din mers. Mai greu este cu limba huţulă, dar încet-încet fiecare amănunt este pus la punct.

Copiii, împreună cu mătușa lor, aruncă bucățile de pâine și rostesc incantația în limba huțulă. Au fost primii din sat care au aprins focul, dar la scurt timp alte focuri se aprind în jur, luminând munții.

Peste ani, ritualul a căpătat și o valență creștină, focurile mai semnificând și lumina pentru calea morților către poarta raiului. Huțulii spun că în Joia Mare nu ai voie să lucrezi pământul. În această zi gospodinele încep copturile pentru Paște. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Focurile de la Moldoviţa.
 Vizualizări articol: 1286 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Focurile de la Moldoviţa0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei