Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 apr 2019 - Anul XXIV, nr. 90 (7091)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Investiţie finalizată

Ravena de la Știrbăţ - Udeşti, stabilizată printr-o investiţie majoră, singura lucrare de combatere a eroziunii solului din România

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Ravena din satul Știrbăţ, comuna Udeşti, una din problemele cele mai acute pe linie de eroziune a solului din judeţul Suceava, a fost stabilizată, prin lucrări în valoare de 1,59 milioane de lei, bani alocaţi din fonduri ale Guvernului României, prin Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF).

 

Ravena din satul Știrbăţ, un hău imens care se accentua de la an la an, a fost stabilizată prin ample lucrări, care au fost finalizate recent. Investiţia va fi recepţionată în această lună, în prezenţa directorului general al ANIF România, Florin Ionuţ Barbu. Ce mai atrage atenţia este că investiţia de la Știrbăţ este singura lucrare de combatere a eroziunii solului realizată recent în ţară.

 

O ravenă de mari dimensiuni, care se extindea pe terenuri agricole şi spre 72 de gospodării, din care 13 limitrofe

Ravena de la Știrbăţ se întindea pe o suprafaţă de 4,2 hectare, din care o parte era extinsă pe drumuri de exploatare. Investiţia este extrem de necesară din mai multe motive. Printre altele, s-a redus pierderea de teren agricol de circa 5000 de mp/an, s-a stopat înaintarea ravenei spre cumpăna apelor, s-a realizat protejarea unui drum de exploatare local, cu construcţiile hidrotehnice aferente, s-a diminuat debitul solid transportat de traseul ravenei cu circa 85%. De asemenea, foarte important, prin lucrare au fost protejate 72 de gospodării, din care 13 limitrofe ravenei, şi s-a redus distanţa între localităţile Știrbăţ şi Siliştea de la 7 la 2 kilometri.

Lucrarea nu a constat numai în stabilizarea şi umplerea ravenei, ci şi în amenajarea unui drum asfaltat, cu rigole de preluare şi direcţionare a apei, dar şi în plantaţii silvice de protecţie, pe 3,40 hectare. Au fost plantaţi în acest sens 10.600 de puieţi de salcâmi.

Directorul Agenţiei de Îmbunătăţiri Funciare – Unitatea de Administrare Suceava, Răzvan Florea, a arătat că lucrarea a fost realizată de firma Tehno Forest SRL Iaşi, în termenul asumat de opt luni de zile, iar constructorul s-a achitat bine de sarcini. Lucrările au fost supravegheate de angajaţii de la Îmbunătăţiri Funciare, prin dirigintele de şantier Gheorghe Vatamanu.

 

Lucrări de decolmatare şi de curăţare a canalelor de desecare

Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare – Unitatea de Administrare Suceava mai are în derulare lucrări de decolmatare şi curăţare a canalelor de desecare pe raza comunei Udeşti – zona Chilişeni-Udeşti, pe o lungime de 29 de kilometri, precum şi amenajare de desecare pe raza comunei Hănţeşti, care include decolmatare şi curăţarea canalelor de desecare, pe o lungime de 9 kilometri, şi realizarea de reparaţii la 5 podeţe.

Lucrările sunt efectuate pe o durată de patru luni şi sunt finalizate în proporţie de 70% la Udeşti şi aproximativ 30% la Hănţeşti, iar la finele lunii mai vor fi recepţionate. Valoarea lucrărilor este de 616.680 de lei, bani asiguraţi tot din fonduri ale Guvernului României.

 

Proiect îndrăzneţ de reînviere a sistemelor de irigaţii

Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare – Unitatea de Administrare Suceava mai are în derulare un proiect foarte interesant, privind reînvierea a două sisteme de irigaţii care există în judeţ. Primul proiect se referă la Amenajarea de Irigaţii Dragomirna, care ar putea iriga 610 hectare de teren, prin alimentare de la Acumularea Dragomirna. Au fost identificaţi proprietarii de teren, printre care şi Staţiunea de Cercetare Suceava.  Al doilea proiect vizează Amenajarea de Irigaţii Grigoreşti-Vereşti, cu o suprafaţă pentru irigaţii de 702 hectare, prin captare din Acumularea Bucecea. Amenajarea ar urma să fie în beneficiul proprietarilor de terenuri din Hănţeşti.

Ambele amenajări pentru irigaţii sunt construite din anii 80 ai secolului trecut, însă nu au fost folosite decât foarte puţin.

Directorul Agenţiei de Îmbunătăţiri Funciare – Unitatea de Administrare Suceava, Răzvan Florea, a făcut un anunţ foarte important pentru proprietarii de terenuri.

„Menţionăm că ANIF subvenţionează apa şi energia electrică prin programul guvernamental <Apă gratis pentru irigarea terenurilor agricole>, cu alte cuvinte, fără ca fermierul să plătească ceva, ducem apa gratuit pe terenurile agricole”, a declarat Răzvan Florea, care a făcut apel la proprietarii de terenuri din zonele amintite mai sus să se adreseze instituţiei pentru a încheia contracte pentru irigaţii. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ravena de la Știrbăţ - Udeşti, stabilizată printr-o investiţie majoră, singura lucrare de combatere a eroziunii solului din România.
 Vizualizări articol: 2833 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Ravena de la Știrbăţ - Udeşti, stabilizată printr-o investiţie majoră, singura lucrare de combatere a eroziunii solului din România5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei