Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 apr 2019 - Anul XXIV, nr. 87 (7088)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Paradox

Bursa locurilor de muncă: joburi aproape la fel de multe ca numărul de participanţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Bursa generală a locurilor de muncă, cel mai important târg de joburi de peste an, a oferit sucevenilor, ieri, în cele patru locaţii în care s-a desfăşurat, la Suceava, Rădăuţi, Fălticeni şi Câmpulung Moldovenesc, nu număr de 1.262 de joburi. Oferta a fost una bogată numeric, în condiţiile în care numărul total al persoanelor participante la bursă a fost de 1.583.

Ce se remarcă, fără a fi o noutate, este că sunt domenii unde este nevoie tot timpul de forţă de muncă, de regulă când este vorba de meserii, în timp ce pentru studiile superioare oferta este destul de scăzută, oricum mult sub numărul de absolvenţi de facultăţi.

 

Domeniile în care se caută cel mai mult forţă de muncă

Dănuţ Burgheaua, directorul executiv al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava, instituţia care a organizat bursa, a făcut o radiografie a ofertei venite de la angajatori: „Au fost prezenţi peste 130 de angajatori, care au pus la dispoziţie locuri de muncă din cele mai diverse domenii, dar cu prioritate în construcţii, industria sticlei, industrie hotelieră, industrie uşoară, industria materialelor refolosibile şi a recuperării de deşeuri, restaurante, alimentaţie publică şi au căutat bineînţeles şi muncitori necalificaţi”.

Mai puţin de unul din zece joburi erau pentru studii superioare.

„Ofertele pentru posturi care necesită studii superioare sunt între 5 şi 10% din total, pe acest segment se caută în general ingineri şi consultanţi, dar şi oameni la nivelul resurselor umane, aici este o cerinţă importantă din ce am observat faţă de alţi ani’, a mai punctat Dănuţ Burgheaua.

 

Subvenţii importante pentru ucenicie

Un anunţ important al directorului este legat de subvenţiile pentru ucenicia la locul de muncă.

Prin accesarea de fonduri europene, AJOFM Suceava pune la dispoziţie cursuri de ucenicie prin subvenţionarea costurilor de forţă de muncă în cuantum de 2.250 de lei pe lună per ucenic, punând totodată la dispoziţie şi furnizori de formare profesională.

„Este o sumă importantă pe care o punem la dispoziţie, de care vrem ca angajatorii să profite din plin”, a punctat directorul AJOFM Suceava.

 

Oferte multe oferte din domeniul pază şi protecţie

Mulţi angajatori au venit cu numeroase oferte de locuri de muncă. De exemplu, Ana Rom Security căuta agenţi de securitate, dar şi dispeceri centru de alarmă, specialist relaţii cu publicul şi inginer sisteme de securitate.

Referitor la agenţi de securitate, şi în acest domeniu se găsesc greu oameni.

„Uneori cerinţele nu se pliază cu ce căutăm noi, dar pentru asta suntem aici, să vedem care este pulsul pieţei muncii, cu siguranţă că vom găsi şi câteva persoane potrivite. Media de vârstă a agenţilor de securitate pleacă de la 20 de ani, dar poate ajunge şi până la 60 de ani. Sunt agenţi noi care s-au angajat la 60 de ani şi care îşi fac treaba mai bine ca un agent de 25 de ani. Nu este un anumit tipar, depinde de dorinţa omului de muncă, de seriozitate, să se implice cât de cât şi să respecte cerinţele jobului”, ne-a declarat responsabila de resurse umane din cadrul firmei.

 

În căutate de oameni pentru producţie în domeniul piese auto

Un alt angajator cu o ofertă bogată a fost Sidem, compania belgiană care produce piese auto pentru direcţie şi suspensie şi care şi-a mutat întreaga producţie la Suceava. Firma caută operatori CNC şi non CNC, reglori CNC, în general muncă calificată, dar şi necalificată.

Găsirea de oameni calificaţi nu este uşoară, având în vedere că şcolile de meserii au dispărut total ani buni.

„În ziua de astăzi e greu, tinerii nu prea au mai ales să urmeze un profil de mecanic sau de inginer şi când vin la angajare au pretenţii foarte mari. Mai profităm de forţa de muncă mai în vârstă, care mai are şi experienţă”, ne-a declarat responsabila de resurse umane din cadrul Sidem.

 

Unii participanţi la bursă au venit mai mult pentru viza de şomaj

Printre cei care au venit la bursă în căutarea unui loc de muncă se aflau şi destui suceveni care nu prea aveau tragere de inimă la a se interesa de oferte. Unii erau veniţi doar pentru a obţine viza obligatorie de şomaj. De altfel, când a început vizarea carnetelor de şomaj, zeci de oameni s-au înghesuit să obţină viza cât mai repede, pentru a putea pleca.

La final, trăgând linie, organizatorii de la AJOFM Suceava au transmis că au fost selectare în vederea încadrării 875 de persoane, din care 358 la bursa din municipiul Suceava, 187 la Fălticeni, 224 la Rădăuţi şi 106 la bursa organizată în Câmpulung Moldovenesc. Acestea urmează a trece printr-o nouă etapă de selecţie şi eventual un interviu, astfel că cifrele finale privind numărul de angajări în urma bursei se vor cunoaşte peste o lună de zile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bursa locurilor de muncă: joburi aproape la fel de multe ca numărul de participanţi.
 Vizualizări articol: 2235 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bursa locurilor de muncă: joburi aproape la fel de multe ca numărul de participanţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei