Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 2 mar 2019 - Anul XXIV, nr. 51 (7052)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

„Eutanasie” silvică

Explicaţii pentru tăierea a peste 100 de cireşi de pe marginea DN 2H Vicov-Putna, în Colegiul Prefectural

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Bătrânii cireşi care străjuiau drumul naţional 2H, de la Vicovu de Sus până la Putna, au căzut sub lanţurile drujbelor. Explicaţii despre acest fapt a cerut, ieri, în şedinţa Colegiului Prefectural, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, Aurel Buzincu. Şeful Direcţiei pentru Cultură a afirmat că cei peste 100 de cireşi care au fost tăiaţi în urmă cu câteva zile făceau parte din patrimoniul natural local, astfel încât oamenii din zonă au dreptul să ştie motivul pentru care au fost tăiaţi arborii.

Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a declarat că şi ea a solicitat informaţii „în ce context s-a efectuat lucrarea”, de la Secţia de Drumuri Naţionale Suceava şi de la Direcţia Silvică. Directorul SDN, Gheorghe Arteni, prezent la şedinţa Colegiului Prefectural, a explicat că arborii erau foarte bătrâni şi reprezentau un pericol pentru siguranţa circulaţiei pe DN 2H, iar contractul pentru tăierea lor, cu o firmă specializată, a fost semnat în urmă cu 2 ani. El a precizat că inventarierea şi marcarea copacilor a fost realizată, la solicitarea SDN, de Direcţia Silvică şi „totul s-a derulat conform legii”. „Durata de viaţă a copacilor a expirat, aveau peste 70 de ani. În locul celor tăiaţi vom planta tot arbori fructiferi”, a afirmat directorul Arteni.

 

Au fost tăiaţi 139 de arbori, din care 114 erau cireşi

La rândul său, directorul comercial al Direcţiei Silvice, Cătălin Diaconescu, a declarat că Direcţia Silvică Suceava, prin Ocolul Silvic Putna, a încheiat cu Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) prin DRPP Iaşi – SDN Suceava, un contract de prestaţie silvică - punere în valoare, emiterea autorizaţiilor de exploatare, predare spre exploatare, controlul exploatării, reprimirea parchetelor, eliberarea avizelor de însoţire a materialului lemnos, operarea în Programul SUMAL, în baza solicitării proprietarului şi a prevederilor transmise de către ITRSV Suceava, cu respectarea prevederilor Codului Silvic. 

„Delegaţii ocolului silvic, însoţiţi de reprezentantul SDN Suceava, au pus în valoare 139 de arbori în aliniamentul DN 2H Bivolărie-Putna, aplicând marca dispozitivului circular RP-33-139 (atât la bază, cât şi la 1,30 m) din specia tei, cireş şi salcâm, arbori rău conformaţi, uscaţi, afectaţi de trăsnet, care puneau în pericol circulaţia pe drumul public menţionat. Din totalul arborilor puşi în valoare, un număr de 114 sunt din specia cireş, arbori ajunşi la vârsta exploatabilităţii tehnice, respectiv 70 de ani”, a precizat Cătălin Diaconescu.

În baza contractului încheiat între proprietar şi firma prestatoare, Ocolul Silvic Putna a eliberat autorizaţia de exploatare nr. 1444740/20.02.2019, cu termenul de exploatare 20 februarie - 18 aprilie 2019, dată la care se va reprimi parchetul.

Directorul comercial al Direcţiei Silvice a mai spus că exploatarea masei lemnoase se face conform reglementarilor în vigoare, de către un operator economic atestat în exploatarea forestieră. Totodată, el a pus la dispoziţie fotografii care atestă că trunchiurile arborilor erau afectate de vârsta înaintată şi riscau să cadă peste carosabil în condiţii de furtună sau vânt puternic. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Explicaţii pentru tăierea a peste 100 de cireşi de pe marginea DN 2H Vicov-Putna, în Colegiul Prefectural.
 Vizualizări articol: 4375 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Explicaţii pentru tăierea a peste 100 de cireşi de pe marginea DN 2H Vicov-Putna, în Colegiul Prefectural4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei