Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 21 feb 2019 - Anul XXIV, nr. 43 (7044)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Dezvoltare

Bugetul de investiţii al Primăriei Suceava, cu 80% mai mare decât anul trecut

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Municipiul Suceava va avea anul acesta probabil cel mai mare buget de investiţii din istoria postdecembristă, de aproape 40 de milioane de euro, cea mai mare parte din bani provenind din accesarea de fonduri europene, dar şi din creditele angajate anterior de municipalitate, care nu au putut fi accesate până acum.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a precizat că, datorită acestora, bugetul anului 2019 va fi mai mare, per total, decât cel din 2018, cu  25,77%: „Chiar dacă veniturile proprii sunt cam aceleaşi ca şi anul trecut, la fel şi banii care vin de la bugetul de stat, creşterea vine din investiţii. Investiţiile din 2019 sunt cu 80% mai mari decât anul trecut, bugetul alocat fiind de aproximativ 38,7 milioane de euro. Cea mai mare parte din bani sunt din fonduri europene – pentru autobuze electrice, infrastructură etc., dar avem şi o serie de investiţii proprii – Podul Unirii, gaz metan, noua bază pentru transportul public, sera floricolă şi altele. Creşterea ponderii investiţiilor în buget duce la o creştere finală de aproximativ 25% faţă de cel de anul trecut”.

Ca pondere în buget, cele mai mari sume alocate sunt pentru transportul public – 18,47% (include proiectul european de aducere a autobuzelor electrice şi realizarea noii baze de transport public local), 11,81% - dezvoltare publică (extindere reţele gaz metan, ape, pod etc.).

Un capitol foarte important este cel de Străzi, pentru care s-a alocat 10,98% din bugetul total, încât pentru asfaltări şi reparaţii stradale vor fi disponibili 30 de milioane de lei doar pentru străzi şi 4 milioane de lei pentru semnalizare rutieră.

Capitolul Învăţământ este pe locul IV ca finanţare la bugetul Sucevei – 9,67%, în condiţiile în care salariile profesorilor nu mai trec prin primărie.

Primarul Ion Lungu a spus că, fără urmă de îndoială, bugetul Sucevei pe 2019 este unul al dezvoltării - „un buget care are în componenţă peste 20% investiţii este un buget al dezvoltării, or noi ne apropiem de 40% cu sumele destinate dezvoltării”.

Mare parte dintre lucrările propuse a fi făcute anul acesta sau pe parcursul a doi-trei ani, în funcţie de finanţare, nu pot fi demarate până când nu se aprobă bugetul local, care depinde de aprobarea finală a celui de stat şi de publicarea sa în Monitorul Oficial.

În schimb, lucrările finanţate din credite vor putea fi demarate mai devreme, majoritatea fiind deja licitate şi adjudecate - podul peste apa Sucevei, noua bază de transport electric, sera floricolă.

Edilul Sucevei a precizat că, în cel mai bun caz, bugetul municipiului reşedinţă de judeţ va putea fi votat în prima decadă a lunii martie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bugetul de investiţii al Primăriei Suceava, cu 80% mai mare decât anul trecut.
 Vizualizări articol: 1854 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 3 voturi
Bugetul de investiţii al Primăriei Suceava, cu 80% mai mare decât anul trecut1.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei