Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 feb 2019 - Anul XXIV, nr. 36 (7037)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Orori care nu trebuie uitate

Momente emoţionante la comemorarea a 66 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu, în temniţa de la Sighet

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Aproape o sută de oameni din toată ţara, majoritatea membri a ceea ce a mai rămas din PNȚCD, au participat la finele săptămânii trecute la o emoţionantă acţiune de comemorare a marelui om politic Iuliu Maniu, mort acum 66 de ani în închisoarea de la Sighet. La eveniment au participat și mai mulţi suceveni, printre ei  Mihai Arseni, cel care conduce organizaţia Suceava a  PNŢCD, alături de colegi de partid, doctorul veterinar Petrea Dulgheru, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari Suceava, şi fostul senator PNŢCD Petru Juravlea.

Acţiunea a început la celula 1 de la Sighet, cea în care a murit Iuliu Maniu, pe 5 februarie 1953, la vârsta de 80 de ani. Marele om politic, unul din artizanii Unirii de la 1918, prim-ministru al României de mai multe ori, a fost lăsat să moară în chinuri, la 80 de ani, într-o celulă în care a fost ţinut singur, fără căldură, cu hrană foarte puţină și fără asistenţă medicală. Din cei 200 de oameni politici închiși la Sighet, 50 nu au supravieţuit perioadei 1950-1954, care a fost practic una de exterminare lentă.

După o slujbă  de pomenire ţinută la celula în care a murit Maniu a urmat un seminar dedicat vieţii marelui om politic şi rolului acestuia în momente de mare importanţă pentru România. Participanţii s-au deplasat apoi la marginea Sighetului, la Cimitirul Săracilor, „necropola celor fără de mormânt”, unde au fost îngropaţi, în gropi comune, deţinuţii morţi în infernala închisoare de la Sighet, în perioada 1950-1954. Acolo se bănuiește că a fost îngropat și Iuliu Maniu, fără însă ca locul exact să fie știut. Și la cimitir s-a ţinut o slujbă de pomenire și s-a dat de pomană pentru sufletul deţinuţilor politici morţi sub regimul comunist.

Iuliu Maniu a fost arestat la 14 iulie 1947 de către autorităţile comuniste şi judecat pentru „înaltă trădare”. Prin sentinţa dată pe 11 noiembrie 1947, Iuliu Maniu era condamnat la închisoare pe viaţă. A fost mai întâi închis în penitenciarul din Galaţi, iar în august 1951 a fost transferat împreună cu Ion Mihalache şi alţi naţional-ţărănişti la Sighet. Bătrân, în prag de 80 de ani, Iuliu Maniu a mai rezistat la Sighet un an și jumătate.

 

Memorialul de la Sighet, un loc în care orice român ar trebui să ajungă

Memorialul de la Sighet, amenajat în celulele fostei închisorii comuniste, este o veritabilă enciclopedie a rezistenţei anticomuniste din România, cu o cantitate impresionantă de materiale documentare, inclusiv mărturii audio și video ale foștilor deţinuţi. Este un loc în care orice român ar trebui să ajungă măcar o dată în viaţă și să fie prezent acolo și cu sufletul, pentru a înţelege mai bine ce a însemnat instalarea regimului comunist în România și cât de greu le-a fost celor care au încercat să reziste.

 

Participarea sucevenilor la comemorarea lui Maniu tinde să se permanentizeze

Pentru grupul de suceveni participarea la comemorarea lui Iuliu Maniu a devenit o tradiţie, pe care încearcă să o repete an de an.  Recent, la finele anului trecut, Petrea Dulgheru s-a deplasat și la Bădăcin, localitatea natală a lui Maniu, unde, în curtea casei în care s-a născut și a crescut marele om politic, a plantat un brad din Bucovina. Gestul simbolic a fost însoţit și de o donaţie în bani pentru proiectul de reabilitare a Casei Memoriale "Iuliu Maniu".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Momente emoţionante la comemorarea a 66 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu, în temniţa de la Sighet.
 Vizualizări articol: 1568 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Momente emoţionante la comemorarea a 66 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu, în temniţa de la Sighet5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei