Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 31 ian 2019 - Anul XXIV, nr. 25 (7026)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

„Regina Bucovinei”

Sofia Vicoveanca, „un model de simplitate, modestie, românism”, şi-a lansat miercuri volumul „Din culisele sufletului”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

La Muzeul Bucovinei a avut loc miercuri, 30 ianuarie, un eveniment special, plin de emoţie şi candoare, „Sărbătorile Memoriei - <Sofia Vicoveanca - 60 de ani de cântec>”. În cadrul acestei acţiuni culturale, la care publicul a umplut până la refuz Sala de conferinţă a Muzeului Bucovinei, îndrăgita interpretă de muzică populară Sofia Vicoveanca şi-a lansat volumul „Din culisele sufletului”, cel de-al patrulea volum pe care l-a scos la lumină.

Fiecare participant a primit la intrare câte o carte dăruită de Consiliul Judeţean Suceava, finanţatorul acestui volum, prin Centrul Cultural Bucovina. Prin amabilitatea artistei, toţi participanţii au primit şi autografe. Evenimentul a fost moderat de scriitorul Ion Drăguşanul, cel care a fost şi redactorul de carte al Sofiei Vicoveanca, căruia artista i-a mulţumit pentru „grijă şi migală”.

 

Sofia Vicoveanca, „om talentat, inteligent şi sensibil în tot ceea ce face”

Ca redactor de carte, a spus Ion Drăguşanul, „trebuie să cunoşti bine şi manuscrisul, dar şi sufletul şi mintea autorului, pentru a identifica personalitatea reală a cărţii”, aşa că a supus-o pe artistă la un adevărat interogatoriu.

„<Din culisele sufletului> trebuiesă o reprezinte în totalitate pe Sofia Vicoveanca, fără cuvinte străine, chiar şi elogioase, cartea fiind mai mult decât un exerciţiu de sinceritate, adică o tulburătoare spovedanie, o respiraţie proaspătă şi luminoasă a sufletului”, este de părere Ion Drăguşanul, care, ca redactor de carte, rol pe care ar vrea să-l aibă şi în deceniile care vor urma, a reunit armonios două personalităţi distincte: cartea şi autorul. Scriitorul Ion Drăguşanul a descoperit în Sofia Vicoveanca nu doar un poet, ci şi un prozator de primă mână, „nu doar un om talentat, inteligent şi sensibil în tot ceea ce face, ci şi un suflet ca o icoană, care merită evlavie şi desăvârşit respect”.

 

Sofia Vicoveanca a primit „Titlul de Cetăţean al Centenarului”

Moderatorul evenimentului a mai sugerat că anul acesta ar trebui să fie „Anul Cultural <Sofia Vicoveanca - 60 de ani de cântec>”, după care l-a invitat la microfon pe Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, care a spus că dincolo de ceea ce au dorit unii să fie Sofia Vicoveanca, poet, actor, cântăreţ, „artista a ales să fie Sofia Vicoveanca, regina Bucovinei, un model de simplitate, modestie, românism. O felicit pe Sofia Vicoveanca şi mă înclin în faţa ei şi pentru faptul că îndeamnă românii la a fi autentici”.

La eveniment a fost prezent şi primarul Ion Lungu, care i-a oferit Sofiei Vicoveanca „Titlul de Cetăţean al Centenarului”. „Sofia Vicoveanca este o legendă vie a Bucovinei. Viaţa mea a fost mai uşoară datorită cântecelor interpretate de Sofia Vicoveanca, eu fiind un iubitor de muzică populară. Artista a arătat sobrietate atât în poezie, cât şi în cântec”, a spus Ion Lungu. La sugestia scriitorului Ion Drăguşanul, primarul Sucevei a promis că va achiziţiona mai multe volume „Din culisele sufletului”, care pot să fie „o carte de vizită a Bucovinei”, carte care va putea fi dăruită oaspeţilor, delegaţiilor oficiale, invitaţilor.

 

„Mulţi o ştiu pe Sofia Vicoveanca, puţini o cunosc”

O surpriză plăcută pentru Sofia Vicoveanca a fost şi prezenţa preotului Lucian Demian, de la Văratec - Neamţ, cu care se cunoaşte de 23 de ani, şi care i-a adus în dar un tablou pictat cu chipul ei, o reproducere după o fotografie a artistei. „Mă aflu şi eu în filele acestei cărţi, ceea ce mă onorează. Mulţi o ştiu pe Sofia Vicoveanca, puţini o cunosc. Eu pot să spun că o cunosc de 23 de ani şi am înregistrate toate apariţiile TV ale artistei din aceşti ani. Doamna Sofia Vicoveanca spune aşa: <omul face planuri cu viaţa sa, iar Dumnezeu râde de noi, pentru că are planul lui>”, a spus părintele Lucian.

 

„Oriunde şi oricine-ai fi, nu te văita, / Ci te închină că-i poţi fura morţii o zi”

„Plecăciune la toată lumea” au fost primele cuvintele ale artistei Sofia Vicoveanca, profund emoţionată de prezenţa atâtor oameni dragi în jurul ei, oameni care au trăit şi trăiesc cu muzica ei, în ultimii ani şi cu poezia ei, începând de ieri şi cu proza ei. I-au dăruit mici cadouri, multe buchete de flori şi o multitudine de gânduri bune, de mulţumiri pentru fiecare clipă din viaţa ei dăruită publicului, pentru care artista trăieşte, compune, scrie, interpretează.

În volumul „Din culisele sufletului”, artista a aşezat, pe lângă poezii, mici întâmplări (acum dragi amintiri) din drumurile ei prin lume şi multe poze cu oameni foarte dragi. Sofia Vicoveanca le-a mulţumit tuturor celor care au contribuit la scoaterea la lumină a volumului său, a mulţumit publicului pentru că i-a înţeles stilul de interpretare (pentru că ea se consideră în primul rând interpretă de muzică populară) şi şi-a răsfăţat publicul prezent la lansare cu câteva poezii recitate cu emoţie în glas („O rugăciune”, „De-aş putea”, „Ai grijă”: „Oriunde şi oricine-ai fi, nu te văita, / Ci te închină că-i poţi fura morţii o zi, / Şi că te bucuri de lumină. / Nu lăsa să-ţi zboare gândul / La vechi dureri care te-au ars. / Nu faci decât să-ţi scurtezi timpul / Şi zilele, câte-au rămas. / De-i poţi fura morţii o clipă, / Te bucură, că nu-i uşor / Ai grijă, şi nu fă risipă de vorbe grele, care dor. / Când viaţa te-a lovit din plin, / Să lupţi cinstit în faţa sorţii / Fii blând, nu semăna suspin, / Aşa-i mai furi o clipă morţii. /”).

De curând, artista a trimis lăutarilor, după cum a spus chiar ea, 25 de piese nou-nouţe (colinde, obiceiuri de iarnă etc.) care constituie material pentru noi albume care îi vor purta numele. După mai multe cuvinte frumoase adresate artistei de oameni care o cunosc şi o îndrăgesc, seara de miercuri s-a încheiat cu o nouă sesiune de autografe şi multe fotografii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sofia Vicoveanca, „un model de simplitate, modestie, românism”, şi-a lansat miercuri volumul „Din culisele sufletului”.
 Vizualizări articol: 1948 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sofia Vicoveanca, „un model de simplitate, modestie, românism”, şi-a lansat miercuri volumul „Din culisele sufletului”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Bulz ciobănesc făcut în casă Dacă sunteți amatori de bucate rustice de la stâne, pe bază de brânzeturi și mămăligă, nu e nevoie să așteptați vacanța la munte sau târgul cu specific din toamnă pentru a vă bucura de așa ceva acasă. Un bulz ciobănesc se poate... Citeşte