Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 31 ian 2019 - Anul XXIV, nr. 25 (7026)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Ca în congelator

Elevii de la Siliştea Nouă, Dolhasca, tremură de frig în sălile de clasă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

În plină iarnă, elevii de la Şcoala Siliştea Nouă, din oraşul Dolhasca, tremură de frig la cursuri. Le îngheaţă mâinile pe stilouri şi sunt nevoiţi să poarte câte două – trei rânduri de haine pe ei, îmbrăcaţi mai degrabă ca pentru pârtia de schi, asta pentru a face faţă frigului din sălile de curs.

În şcoală temperaturile sunt de-a dreptul vitrege, iar frigul e greu de suportat chiar şi pentru dascălii care de voie, de nevoie, trebuie să se prezinte la catedră.

Paradoxal, sobele din sălile de cursuri sunt fierbinţi, iar focul se face în mod constant, însă frigul din şcoală ajunge până la oase şi parcă nici puloverele şi gecile groase nu-şi mai fac cum trebuie treaba.

Asta pentru că toată căldura se risipeşte, clădirea fiind una veche, neconsolidată de mulţi ani, ferestrele sunt precare, din lemn şubred, pe jos este ciment, acoperit doar de un strat de linoleum, iar sălile de curs sunt mari şi înalte. În mod ironic, în curtea unităţii, singura construcţie care are parte de tâmplărie de termopan este magazia de lemne.

Iar frigul din clase nu este singura problemă la Siliştea Nouă. Toaletele sunt înţepenite în Evul Mediu, o magherniţă construită în curte, insalubră, cu acoperişul spart. De fapt, sunt câteva găuri făcute în ciment, între ziduri mizere şi sărăcăcioase, o imagine respingătoare de care au parte fete, băieţi şi profesori totodată.

Iar unitatea nici împrejmuită cu un gard nu e, ci doar de nişte stâlpi de beton deformaţi, probabil tot ce a rămas dintr-un gard mai vechi. Altfel spus, intră cine vrea, când vrea, siguranţa celor mici fiind lăsată la voia întâmplării.

Autorităţile spun că ştiu de situaţia de la şcoala gimnazială din sat, planuri pentru reabilitare există prin programul PNDL II, însă până acum nici o firmă de construcţie nu s-a înscris la licitaţie, astfel că modernizarea unităţii bate pasul pe loc.

 

„Ne mişcăm, facem tot felul de exerciţii, nu stăm pe loc să îngheţăm”

Ieri, la şcoala din Siliştea Nouă, la grupa de grădiniţă, din cei 22 de preşcolari înscrişi erau prezenţi doar cinci. Poartă căciuli şi hanorace groase şi stau aproape de sobă şi de un radiator electric.

„Unii sunt bolnăviori, unii sunt din familii necăjite şi nu prea au cu ce să-i îmbrace. Copiii stau mai îmbrăcaţi, dar ne mişcăm, facem tot felul de exerciţii, nu stăm pe loc să îngheţăm. E destul de trist pentru 2019, dar trebuie să depăşim momentul. E foarte greu, nici o chiuvetă nu există, avem în cancelarie ceva improvizat cu un bidonaş şi un lavoar. Primitiv. De când lumea şi Pământul”, ne-a mărturisit educatoare Elena, aceasta recunoscând că unitatea are nevoie urgentă de o renovare.

Povesteşte că deşi geamurile sunt duble, la multe dintre ele un rând de sticlă lipseşte, astfel că se pierde mare parte din căldură.

 

„Sunt condiţiile de când eram eu elevă aici”

La clasa I, câţiva dintre elevi poartă mănuşi fără degete cu care deja s-au obişnuit să scrie şi să lucreze. Soba funcţionează, dar căldura nu se menţine, învăţătoarea de la clasă spunându-ne că în aceleaşi condiţii a învăţat şi ea, pe când era elevă la această şcoală.

„Sala este mare, şcoala nu este izolată, geamurile sunt de lemn, vechi, crăpate.

Eu consider că aici e ca la ţară, sunt condiţiile care erau când eram eu elevă aici. Știu că este un proiect de modernizare, dar nu am prea multe speranţe. Suntem în anul 2019 şi ne dorim alte condiţii pentru copii”, a menţionat aceasta.

La rândul său, o altă învăţătoare, de la o clasă simultană, povesteşte că „la prima oră, la 8, cu greu scriu elevii, cu greu se concentrează, abia se dezmorţesc. Când a fost mai frig, mai mult am citit, mai mult ne-am axat pe activităţi orale, nu am putut scrie”.

Părinţii cunosc situaţia şi cu greu îi mai lasă inima să-şi trimită copiii la şcoală, mai ales în condiţiile în care virozele se răspândesc rapid, iar costul tratamentelor este un efort mare pentru ei.  

„E frig la şcoală. Copilul e în clasa a IV-a şi e acasă, răcit. Mai am unul în clasa I şi a răcit acum două săptămâni, i-am făcut tratament, am fost la Dolhasca să-i fac vaccin, dar medicul de familie nu avea. Ce să vă spun? E greu, se face foc în sobă, dar e tot rece, sobele sunt făcute demult”, ne-a povestit mama a doi elevi de la şcoala din Siliştea Nouă.

 

Explicaţiile autorităţilor

Școala Gimnazială Siliştea Nouă aparţine de Școala Gimnazială Budeni, unitate cu personalitate juridică. Acestea două, alături de şcoala din Gulia şi Liceul Tehnologic „Oltea Doamna”, sunt incluse în Programul Naţional de Dezvoltare Locală PNDL II în vederea reabilitării.

Lucrările de la Siliştea Nouă au fost scoase la licitaţie, dar constructorii nu s-au îngrămădit să se înscrie. Ulterior, au fost reluate procedurile, însă fără succes.

„În programul de reabilitare a instituţiilor şcolare au fost incluse aceste patru instituţii. Acum lucrările de la Siliştea sunt din nou la licitaţie, nu e vina noastră că nu se înscriu firmele. Dacă s-ar rezolva cât mai repede cu licitaţia, eu zic că până în toamnă s-ar finaliza reabilitarea unităţii. Între timp, Primăria a căutat ca unităţile să aibă fonduri alocate pentru agent termic, pentru lemne, şi nu duc lipsă. Este probabil şi o vină a responsabililor care întreţin clasele respective, a oamenilor de serviciu, sobele sunt vechi, şi-au dus programul de funcţionare”, a explicat Adrian Popa, viceprimarul oraşului Dolhasca.

Acesta recunoaşte că, fiind în derulare programul PNDL II, nu s-a pus foarte mare accent pe alte lucrări de modernizare a şcolilor.

Odată cu renovarea acestora, elevii vor avea condiţii civilizate de studiu – încălzire centralizată, toalete interioare, clase de curs moderne.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elevii de la Siliştea Nouă, Dolhasca, tremură de frig în sălile de clasă.
 Vizualizări articol: 2472 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 4 voturi
Elevii de la Siliştea Nouă, Dolhasca, tremură de frig în sălile de clasă4.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Bulz ciobănesc făcut în casă Dacă sunteți amatori de bucate rustice de la stâne, pe bază de brânzeturi și mămăligă, nu e nevoie să așteptați vacanța la munte sau târgul cu specific din toamnă pentru a vă bucura de așa ceva acasă. Un bulz ciobănesc se poate... Citeşte