Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 ian 2019 - Anul XXIV, nr. 15 (7016)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Ediţia a VI-a

Simpozionul Naţional "Valori Naţionale în creaţia Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania”, la Sala Auditorium „Joseph Schmidt”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Simpozionul Naţional "Valori Naţionale în creaţia Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania”, ediţia a VI-a, a debutat ieri, 18 ianuarie, la Sala Auditorium „Joseph Schmidt” de la USV. În deschidere s-a intonat Imnul USV, urmat de o scurtă rugăciune şi un moment de reculegere în memoria prof. univ. dr. Aurel Sasu. La eveniment, în cele două zile de desfăşurare, 18 – 19 ianuarie, participă, după cum a spus moderatoarea simpozionului, asistent univ. dr. Gina Puică de la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, personalităţi venite de la Alba Iulia, Bucureşti, Cluj, Galaţi, Iaşi, Timişoara şi, desigur, Suceava. Moderatoarea evenimentului, asistent univ. dr. Gina Puică, a spus în deschidere: ”Ne bucurăm să vă primim în incinta acestui minunat Auditorium <Joseph Schmidt>, unde sperăm că veţi petrece câteva ore de delicii spirituale”, după care i-a dat cuvântul prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, prorector la USV, care, printre altele, a apreciat că „această continuitate în a-l sluji pe Mitropolitul Bartolomeu Anania este de fapt şi un privilegiu pe care noi îl putem avea de a rămâne prezenţi în fapte de cultură. Sper să fie o întâlnire profitabilă pentru toată lumea, să puteţi comunica, să aflaţi lucruri noi şi să plecaţi cu sentimentul că binele învinge”.

 

„E o rânduială, totu-i rânduit...”

Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a amintit că Simpozionul Naţional "Valori Naţionale în creaţia Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania” a pornit, acum şase ani, de la o mână de oameni fascinaţi că l-au descoperit pe Părintele Mitropolit Bartolomeu, în primul rând prin predici, apoi l-au cunoscut pe scriitorul Valeriu Anania. „Acestor oameni li s-au adăugat şi alţii, mai de departe, mai apropiaţi, cunoscuţi, specialişti sau simpli simpatizanţi, fie ai sacerdotului Bartolomeu, fie ai scriitorului”, a adăugat Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Însă, dincolo de aceste explicaţii cu privire la „naşterea” Simpozionului Naţional "Valori Naţionale în creaţia Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania”, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul a completat că ar trebui să punem evenimentul de la Suceava şi sub semnul „proniei, voia lui Dumnezeu, care nu ţine neapărat cont de conjuncturi, de spaţiu sau de timp.... Sau aşa cum îi plăcea Părintelui Mitropolit Bartolomeu să spună: <e o rânduială, totu-i rânduit...>, un cuvânt plin de miez pe care el l-a preluat de la mama sa, Ana Mărgăritescu, şi l-a dus mai departe”.

 

O personalitate autentică

Invitat la ediţia din acest an a simpozionului, Teodor Baconschi, ambasador, dr. în antropologie religioasă, le-a vorbit celor prezenţi despre experienţa personală pe care a trăi-o alături de Mitropolitul Bartolomeu Anania, punând accent pe câteva trăsături ale Mitropolitului: „era o prezenţă care se putea lipsi oricând, ca orice personalitate autentică, de  zorzoanele unor titulaturi, funcţii trecătoare... era atât de mult Valeriu Anania, pregnanţa anatomică, fizionomică, extraordinara lui putere de a ocupa un spaţiu, combinată cu dezinvoltura omului de cultură, un pur produs interbelic, al elitei interbelice, şi care stă aşezat pe o cultură clasică, teologică, patristică, modernă, la fel de solidă, la fel de profund asimilată, un om care se simţea contemporan cu modelele lui din tinereţe, în primul rând cele adunate în jurul gândirii lui Crainic, şi care nu avea nevoie de patalamale sau recunoaşteri imediate pentru a-şi da seama că se află în compania celor mai buni. În toată această conştiinţă de sine, conştiinţa propriei valori, care era dublată şi de o discretă autoironie şi de o permanentă demnitate amuzată şi concesivă în faţa prostiei sau a răutăţii, el era pentru mine un om în primul rând apropiat”.

 

A lăsat prin testament să-i fie dusă memoria mai departe

Anul acesta se împlinesc opt ani de când Părintele Mitropolit Bartolomeu Anania a fost chemat la Domnul. Părintele Mitropolit a fost un distins om de cultură, un apărător statornic al tradiţiei ortodoxe româneşti, un înflăcărat patriot român şi un adevărat mărturisitor şi apărător al ortodoxiei în temniţele comuniste. Din 1993 şi până în 2011 a fost Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. În 2006 a devenit primul mitropolit al Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Una dintre dorinţele Înaltpreasfinţiei sale, lăsată în testament, a fost şi aceea de a-i fi dusă memoria mai departe. Manifestarea se va încheia sâmbătă, 19 ianuarie, la Mănăstirea Dragomirna, cu Slujba de Pomenire a Părintelui Mitropolit Bartolomeu Anania şi a prof. univ. Aurel Sasu, împreună cu Slujba de Pomenire a Părintelui Mitropolit Anastasie Crimca, ctitorul Mănăstirii Dragomirna. Slujba va fi oficiată, la ora 11.00, de Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu un sobor de preoţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Simpozionul Naţional "Valori Naţionale în creaţia Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania”, la Sala Auditorium „Joseph Schmidt”.
 Vizualizări articol: 2246 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Simpozionul Naţional "Valori Naţionale în creaţia Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania”, la Sala Auditorium „Joseph Schmidt”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei