Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 ian 2019 - Anul XXIV, nr. 6 (7007)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Flăcări

62 de bătrâni au fost evacuați marți dimineață, în urma unui incendiu la un centru de îngrijiri din Vama

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Un puternic incendiu a cuprins marţi dimineaţă Centrul Rezidenţial pentru Îngrijire Bătrâni din comuna Vama. Flăcările au fost observate după ora 09.00 la acoperişul clădirii, când a fost dată alarma printr-un apel la 112. Având în vedere numărul mare de persoane cazate în acest centru și faptul că o parte dintre acestea sunt imobilizate la pat, conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava a activat Planul Roşu de Intervenţie la nivelul judeţului Suceava.

 

Pompierii au intervenit pentru stingerea focului la acoperișul clădirii

Focul fusese pornit de dimineață, sub supravegherea unui fochist angajat al centrului. Pacienții cazați la etajele superioare ale centrului au văzut fumul și s-au panicat, una dintre femei povestindu-ne:

”Era flacăra mare, sărea flacăra pe horn și centralistul făcea ceva la o pompă acolo și tot sărea flacăra, săreau scântei. Pe urmă s-a oprit flacăra și peste o oră a pornit. O oră a mocnit și pe urmă s-a aprins și a început a ieși fumul de acolo, de sus.”

 La faţa locului au ajuns în scurt timp 6 autospeciale de stingere şi o autoscară de intervenţie la înălţime, însoţite de 9 echipaje medicale de prim ajutor, o unitate de terapie intensivă mobilă şi o ambulanţă pentru victime multiple. Pentru stingerea incendiului au fost mobilizaţi peste 70 de pompieri, care au început intervenţia de stingere la nivelul acoperişului, locul de unde au izbucnit flăcările. Intervenția a fost dificilă, focul manifestându-se la mare înălțime, mascat sub acoperișul clădirii. Sublocotenentul Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, ne-a declarat:

”La sosirea noastră la locul intervenției, incendiul se manifesta la o porțiune din acoperișul clădirii. Din fericire fumul nu a pătruns în interior, iar toate cele 62 de persoane aflate în clădire au fost evacuate în siguranță la parter. Colegii mei au localizat și lichidat incendiul în limitele găsite, astfel încât nu s-a propagat în clădirea parter plus 3 etaje.”

 

Cei 62 de pacienți ai centrului au fost evacuați cu ajutorul personalului medical

Toți cei 62 de bătrâni cazaţi în centru au fost transportați la parterul imobilului, de unde echipele de salvatori au început evacuarea acestora. Au fost verificate de asemenea toate încăperile imobilului, pentru a nu fi persoane rămase în interior. Evacuarea a fost cu atât mai grea, cu cât o parte dintre pacienții centrului de bătrâni sunt netransportabili, fiind imobilizați la pat cu diferite afecțiuni. A fost nevoie de intervenția a 9 ambulanțe pentru preluarea și transportul acestora la un alt sediu al centrului pentru bătrâni, aflat tot în comuna Vama. Medicul Diana Munteanu, care a intervenit la acordarea primului ajutor și evacuarea bătrânilor, ne-a povestit:

”Marea majoritate a pacienților de vârstă geriatrică nu au nevoie de îngrijiri medicale, nimeni nu este cu arsuri sau cu intoxicații cu fum. Toți au fost stabili, marea majoritate erau speriați, cu atacuri de panică. Există însă persoane dintre pacienții instituționalizați în acest cămin care au demență, sunt imobilizați la pat, cu sechele de accidente vasculare sau cu fracturi. Ei sunt niște pacienți mai complecși, unul dintre ei putând avea nevoie de supraveghere la un spital, dar nu din cauza incendiului.”

 

Incendiul a izbucnit cel mai probabil de la coșul de evacuare a fumului din centrale

Incendiul izbucnit la azilul de persoane vârstnice  a fost lichidat după aproximativ două ore. Flăcările au distrus circa 500 de metri pătrați din acoperișul clădirii și au afectat 4 încăperi din preajma hornului. Ninuța Istrati, președinta fundației care patronează centrul de bătrâni, ne-a declarat: ”Din estimările pe care noi le facem, pentru că avem niște pârghii, la 3 zile se curăță în permanență hornul, undeva este o sită deasupra, probabil s-a depus acolo gudron, o fi dat foc la centrală, s-a aprins și a căzut pe acoperișul din tegola. Așa credem că s-au petrecut lucrurile.” Primarul comunei Vama, Nicolae Baltag, a spus în urma unor discuții preliminare cu reprezentanții ISU: ”De la coșul de fum probabil, acum facem constatările și vedem care este situația exactă. Încălzirea este pe combustibil solid, pe lemne și probabil de la coșul de fum, așa am discutat până în prezent cu cei de la ISU.”

Concluzia specialiștilor ISU a fost că cel mai probabil incendiul a izbucnit din cauza unei scântei provenite din coșul de fum deteriorat sau necurățat. Conform documentației, centrul de bătrâni din Vama are autorizație de funcționare și securitate la incendiu, iar clădirea era asigurată. O parte dintre bătrâni, de la primele niveluri, se vor putea întoarce în această clădire în scurt timp, partea superioară a clădirii urmând a fi refăcută.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 62 de bătrâni au fost evacuați marți dimineață, în urma unui incendiu la un centru de îngrijiri din Vama.
 Vizualizări articol: 1563 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
62 de bătrâni au fost evacuați marți dimineață, în urma unui incendiu la un centru de îngrijiri din Vama0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei