Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 sep 2018 - Anul XXIII, nr. 211 (6921)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

„Caravana meseriilor”

Proiecte și discuţii pentru dezvoltarea învăţământului profesional și dual la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Oportunităţile și beneficiile învăţământului profesional au fost dezbătute și analizate joi, la Colegiul Tehnic „Petru Mușat” Suceava, în cadrul unei discuţii la care au luat parte autorităţi locale și judeţene, reprezentanţi ai Inspectoratului Școlar, elevi, profesori, dar și invitaţi din alte judeţe care au oferit exemple de bună practică în acest domeniu.

Dezvoltarea parteneriatelor cu societăţi din zonă, promovarea în rândul elevilor și părinţilor a perspectivelor pe care le oferă învăţarea unei meserii, creșterea atractivităţii acestor clase, au fost câteva dintre subiectele abordate în cadrul întâlnirii.

Invitaţii au subliniat că elevii și părinţii trebuie să înţeleagă că școala profesională nu trebuie să fie o a doua opţiune, ci posibilitatea de a învăţa o meserie cerută de o piaţă a muncii deficitară de mână de lucru calificată și implicit de a accesa rapid un loc de muncă.

La întâlnire au participat președintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, primarul Sucevei, Ion Lungu, inspectorul școlar general, Gheorghe Lazăr, inspectorul școlar adjunct Cristian Cuciurean, elevi, părinţi, profesori, directori de licee.

În afara discuţiilor, elevi din judeţ au participat la „Caravana meseriilor”, au luat contact cu firme interesate de forţă de muncă, au participat la ateliere practice și interactive, au vizitat laboratoare și au asistat la prezentări ale claselor de învăţământ profesional și profesional dual.

 

Lecţia Școlii Profesionale Germane Kronstadt (SGK)

Werner Braun, iniţiatorul și cofondatorul Școlii Profesionale Germane Kronstadt din Brașov, prima școală profesională în sistem dual din România, a oferit un exemplu de bună practică pentru factorii de decizie din judeţ. Școala urmează modelul german de învăţământ profesional, unul dintre cele mai apreciate pe plan european.

Inaugurată în 2012, la iniţiativa Clubului Economic German Brașov,  Școala Profesională Germană Kronstadt este o școală de stat gratuită, cu predare în limba română, care își desfășoară activitatea cu sprijinul unor companii de renume din judeţ. Oferta este dictată de companiile cu care școala colaborează, dotările sunt la standarde europene, iar calificările dobândite de elevi sunt recunoscute și la nivel internaţional. Locurile scoase la admitere sunt ocupate integral, ba chiar sunt specializări pentru care sunt 5, 6 sau 7 candidaţi pentru un loc, iar după cei trei ani de școlarizare, absolvenţii au prioritate la angajare la agenţii economici care le-au asigurat pregătirea.

„Se învaţă o meserie, se învaţă într-un mediu foarte aplicat, foarte practic. Elevii sunt motivaţi și pot să vă garantez că dacă te ocupi de ei, dacă le dai laboratoare moderne, este ceva de neînchipuit cum se schimbă și la ce performanţe pot să ajungă”, a mai adăugat Braun.

Werner Braun a arătat că baza succesului este parteneriatul dintre autorităţile locale - Inspectoratul Școlar și mediul economic care trebuie să fie organizat într-un ONG astfel încât să poată să administreze procesele necesare pentru formarea școlii.

La rândul său, Gheorghe Flutur a arătat că „avem câteva clase de învăţământ dual, dar ne dorim mai mult. Dacă la început la Brașov era timiditate, cum e la noi, și erau clase neacoperite, acum au 5, 6, 7 candidaţi pe un loc. Un rol extrem de important îl are acest Club al oamenilor de afaceri și parteneriatul cu administraţia publică”. Acesta a subliniat că și-ar dori implementarea modelului german și în Suceava, Oradea fiind un alt oraș care urmează tiparul de la Kronstadt.

 

La Suceava locurile s-au ocupat într-o proporţie de 80%

Cât despre învăţământul profesional și cel dual la Suceava, Gheorghe Lazăr s-a referit laprejudecăţile părinţilor cu privire la această formă de pregătire, în multe dintre cazuri ei respingând ideea de a-și înscrie copiii în clase de meseriași. Acesta a mai adăugat că în urma primei etape de admitere din această vară, circa 50% dintre locurile de la profesionale au fost ocupate, procentul urcând la 80 după cea de-a doua etapă de admitere.

De asemenea, acesta a mai precizat că va face demersuri pentru ca în judeţ să funcţioneze și o clasă de învăţământ dual cu specializarea turism.

În Suceava funcţionează trei clase de învăţământ profesional dual, pentru calificările de filator, confecţioner îmbrăcăminte din piele şi înlocuitori și mecanic auto. Acestea funcţionează la Colegiul "Alexandru cel Bun" Gura Humorului (filator), Colegiul Silvic "Bucovina" Câmpulung Moldovenesc (confecţioner îmbrăcăminte din piele şi înlocuitori) și la Colegiul Tehnic "Al. I. Cuza" Suceava (mecanic auto). 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proiecte și discuţii pentru dezvoltarea învăţământului profesional și dual la Suceava.
 Vizualizări articol: 1427 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proiecte și discuţii pentru dezvoltarea învăţământului profesional și dual la Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei