Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 sep 2018 - Anul XXIII, nr. 211 (6921)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

La Gura Humorului

Festivalul Oktoberfest în Est, deschis cu o imensă paradă, muzică, distracţie şi bere

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Judeţul Suceava a devenit, începând de ieri, gazda unuia dintre cele mai populare festivaluri ale berii, Oktoberfest, Gura Humorului alăturându-se astfel pe harta localităţilor din Germania, dar şi din alte ţări, în care râuri de bere curg în ritmurile muzicii, bere savurată alături de bucate tradiţionale, specialităţi germane şi multe alte surprize.

 

Impresionanta paradă de la Oktoberfest în Est

Evenimentul, intitulat Oktoberfest în Est, înfrăţit cu cel care se organizează în Braşov de 10 ani de zile, a debutat joi după-amiază, cu o imensă paradă, cu aproximativ 500 de participanţi, cu mândri cai şi călăreţi, zeci de caleşti trase de armăsari puternici şi foarte frumoşi, care alegorice, patru fanfare, elegante maşini de epocă, un trenuleţ cu bere, o zână cu rochie din flori, vânători, reprezentanţi ai minorităţilor din Bucovina, sportivi şi o impresionantă trupă de motociclişti, dar şi tineri în costume tradiţionale româneşti, bavareze şi poloneze, însoţiţi de mascota festivalului.

Impresionanta paradă, pornită din faţa Colegiului "Alexandru cel Bun", a traversat centrul oraşului turistic Gura Humorului, trecând pe la sensul giratoriu, prin faţa sediului Primăriei, înspre Piaţa "Ștefan cel Mare", de unde a coborât spre Parcul Ariniş, care găzduieşte evenimentul timp de patru zile, până duminică, inclusiv.

Sute de oameni, curioşi dar şi dornici să vadă inedita paradă, s-au adunat pe marginile bulevardului principal, răsplătind cu aplauze cele mai impresionante caleşti, costume, dar şi pe sportivii locali, de la micii karatişti la masivii membri ai echipei de rugby CSŞ Gura Humorului, îmbrăcaţi în tricourile de campioni naţionali.

Parada Oktoberfest-ului din Est a fost deschisă de purtătorii steagurilor festivalului, cele ale României şi cele cu stema oraşului Gura Humorului, după care veneau caleştile organizate şi decorate pe bresle şi meserii.

În caleştile administrative se aflau, pe lângă organizatorii şi sponsorii festivalului – reprezentanţii Bermas şi grupul de firme Calcarul, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, prefectul Mirela Adomnicăi, precum şi primarii oraşelor, dar şi ai unor comune din judeţ, care s-au alăturat acestei frumoase iniţiative, indiferent de culoarea politică.

În vreme ce reprezentanţii minorităţilor din Bucovina fermecau prin frumuseţea costumelor tradiţionale, carele alegorice ale vânătorilor, decorate cu cetină, coarne de cerbi şi trofee de mistreţi, înconjurate de zeci de bărbaţi falnici, cu puştile în spinare, impresionau la un alt nivel, ancestral, amintind de vremurile când vânătoarea asigura supravieţuirea omului.

Trenuleţul Bermas, care îmbina plăcut galbenul halbelor pline cu bere cu verdele cetinii de brad, a trecut în aplauzele mulţimii, încărcat cu butoaie de bere şi maeştri berari.

Un element inedit al paradei s-au dovedit a fi şi cele două trăsuri trase de ponei, una dintre ele, decorată cu flori, purtând un fel de Albă ca Zăpada ori o zână a festivalului, înveşmântată numai cu flori.

Cele patru fanfare, distribuite în părţi diferite ale coloanei, făceau să răsune vesele acorduri, cu un ritm aparte, care sporea sentimentul general de voie bună.

Pe lângă atelajele trase de cai, publicul a avut parte şi de două elegante automobile de epocă, mânate de cai-putere, din prima zâmbindu-le o frumoasă codană, îmbrăcată în costum bavarez.

O prezenţă impunătoare şi asurzitoare s-au dovedit a fi zecile de motociclişti care au mărşăluit încolonaţi, îmbrăcaţi în negru, indiferent că aveau haine de piele sau doar tricouri şi echipamentul de protecţie.

La finalul paradei se aflau zeci de tineri voluntari care ajută la organizarea Oktoberfest, însoţiţi de mascota festivalului – un berar bavarez.

 

Patru zile şi patru nopţi de petrecere, după ce s-a dat cep butoiului de bere

Participanţii la paradă, dar şi spectatorii s-au întâlnit în cele din urmă în imensul cort, de peste 1000 de persoane, ridicat de compania Bonima (care organizează și Oktoberfest Brașov), unde, alături de cuplurile de aur sărbătorite în cadrul acestui eveniment, au putut degusta delicioşii cârnaţi bavarezi, dar şi cei româneşti, precum şi berea autohtonă, de la Bermas, pentru doritori fiind disponibile şi mai multe sortimente de bere nemţească.

Renumita tradiţie de a da cep butoiului de bere, pentru a marca începerea festivalului Oktoberfest, a fost păstrată, onoarea de a lovi cu ciocanul, pentru a face berea să curgă, revenindu-i lui Gheorghe Flutur, secondat de primarul din Gura Humorului, Marius Ursaciuc, îmbrăcat exact ca un neamţ get-beget.

Pentru ca berea că curgă a fost nevoie de patru lovituri de ciocan, exact numărul zilelor şi nopţilor de distracţie de la Oktoberfest în Est, cei doi fiind primii care au savurat berea, din halbe uriaşe.

„Oktoberfest nu este doar un mediu potrivit pentru relaxare şi voie bună, ci şi un mediu bun pentru afaceri şi colaborări. Sunt patru zile şi patru nopţi la care merită să veniţi – o gastronomie superbă, oameni care ştiu să organizeze. Noi am deschis miercuri şi Târgul de Toamnă <Produs în Bucovina>, vă îndemn să mergeţi să vă cumpăraţi produsele pentru cămară, cele mai bune dulceţuri din fructe de pădure, siropuri, ori cele mai bune zacuşti şi salate din ciuperci. Îmi doresc să devină un obicei ca oamenii să îşi ia concediu în septembrie, să vină în Bucovina să se distreze la Oktoberfest, iar în acelaşi timp să îşi facă şi cumpărăturile, cu cele mai bune produse autohtone, rămânând şi cu amintiri frumoase”, a  spus Gheorghe Flutur.

Directorul Bermas Suceava (sponsor principal), Elena Anisoi, i-a invitat pe cei prezenţi şi pe cei care urmează să vină la Gura Humorului să deguste berea produsă de maeştrii berari suceveni, după reţete tradiţionale, care-i asigură savoarea şi renumele de „regina blondă a Bucovinei”.

Unul dintre cei cărora li se datorează organizarea unui asemenea festival de renume, în inima judeţului, este directorul Camerei de Comerţ şi Industrie Suceava, Nicolae Troaşe, director general al grupului de firme Calcarul, care este şi sponsor principal al evenimentului şi care s-a arătat încântat că un eveniment cu o tradiţie de peste 200 de ani a ajuns să fie organizat în frumoasa Bucovină, exclamând la final: „Trăieşte şi lasă-i şi pe alţii să trăiască, mănâncă şi bea bine! Noroc tuturor!”.

Nu în ultimul rând, un mesaj interesant a venit de peste Prut, de la Lilian Carmanu, preşedintele Consiliului Raional Ialoveni, unde se află cea mai mare cramă din lume, care a propus nu doar o înfrăţire administrativă, ci şi una de festivaluri, prin care să se sărbătorească şi berea şi vinul.

 

Concerte cu muzică românească, dar şi bavareză, bere multă şi mii de premii

Intrarea la Oktoberfest în Est este gratuită şi nu sunt necesare rezervările de mese. În fiecare zi atmosfera de veselie este întreţinută de concerte de muzică bavareză, susţinute de trupe germane, dar şi de formaţii locale, printre care Rekord, Axiome (din Gura Humorului) şi Odyssey.

În cadrul festivalului va fi organizat şi concursul „Miss Oktoberfest”, care va avea loc sâmbătă, 22 septembrie, de la ora 21:30. Marele premiu oferit de Bermas va consta în atâta bere cât poate căra întregul grup al celei care va câştiga concursul de frumuseţe. De asemenea, vor mai fi acordate un premiu pentru „Miss Popularitate”, constând într-un weekend la munte, şi premiul „Miss Heidi”, constând în vouchere în magazine oferite de Iulius Mall Suceava. Un alt concurs va fi pentru desemnarea „Regelui Oktoberfest”. Marele premiu al acestui concurs va fi greutatea în bere a celui care va obţine titlul de „Regele Oktoberfest”. Competiţia pentru „Regele Oktoberfest” va avea loc în fiecare zi, la finalul căreia va fi desemnat câte un finalist. Marea finală va avea loc duminică, 23 septembrie, de la ora 20:30. Mai trebuie spus că de vineri şi până sâmbătă petrecerile vor începe la ora 11:00 şi se vor termina la ora 24:00, în timp ce duminică programul va fi până la ora 23:00.

În cursul zilei de vineri, de la ora 23:00, va începe un bal al gospodarilor, sucevenii fiind invitaţi să participe la acest eveniment îmbrăcaţi în costume populare.

Tot la finalul acestei săptămâni, de vineri şi până duminică, pe terasa de la intrarea la piscina acoperită din parcul Ariniş va avea loc şi Târgul de Folk „Vasile Mardare”. Spectacolele vor începe în fiecare zi de la ora 19:00. Vineri vor concerta Marius Matache, Nicu Zotta, Cristi Corcioveanu şi Cosmin Vaman, iar sâmbătă vor urca pe scenă Adrian Beznă, Cătălin Stepa, Adrian Mărgineanu şi Ştefania Iacob. În ultima zi a Târgului de Folk vor concerta Tibi Ioniţă, Fără Zahăr, Valentin Moldovan şi Emeric Imre.

Tot în parcul Ariniş, în spatele sălii de sport, are loc un alt eveniment, Târgul „Produs în Bucovina”, la care este prezentată şi „Cămara bucovineană”, iar vizitatorii pot degusta produse tradiţionale bucovinene, dar şi să cumpere produsele meşterilor populari din judeţ, beneficiind şi de multe concerte de muzică populară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul Oktoberfest în Est, deschis cu o imensă paradă, muzică, distracţie şi bere.
 Vizualizări articol: 3497 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Festivalul Oktoberfest în Est, deschis cu o imensă paradă, muzică, distracţie şi bere3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei