Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 sep 2018 - Anul XXIII, nr. 206 (6916)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Ediția a XX-a

„Zilele Culturii Polone” au debutat ieri la Muzeul de Istorie, în prezența a zeci de oaspeți din Polonia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

„Zilele Culturii Polone”, ediția a XX-a, au debutat vineri, 14 septembrie, la Muzeul de Istorie, în prezența unor delegații numeroase venite din Polonia, oficialități marcante, oficialități locale sucevene, precum şi prieteni şi apropiaţi ai comunităţii poloneze din România şi Suceava. Festivitatea a fost moderată de preşedintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher. Manifestarea „Zilele Culturii Polone” a început cu intonarea imnurilor celor două state, România și Polonia, și se va desfășura, până duminică, 16 septembrie, în municipiul Suceava și la Solonețu Nou. „Pentru a XX-a oară se întâlnesc la Suceava, de Zilele Culturii Polone, zeci de oameni de știință, dar și pasionați ai ambelor țări, precum și cei cărora le este aproape ideea cunoașterii reciproce polono-române. Este cel mai mare eveniment anual al Uniunii Polonezilor din România și una din cele mai importante realizări”, este de părere Ghervazen Longher. Scopul evenimentului „Zilele Culturii Polone”, după cum au sugerat și oaspeții din Polonia, este promovarea istoriei polone, a culturii și imaginii Poloniei contemporane în rândul vecinilor români, precum și acțiuni care să vină în sprijinul cunoașterii reciproce polono-române. De la cea de a patra ediție, „Zilele Culturii Polone” stau sub deviza „Mai aproape unii de alții” care subliniază acest aspect deosebit de important.

 

Trei distincții „Meritul Bucovinei”

Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a acordat trei distincții „Meritul Bucovinei” Uniunii Polonezilor din România, reprezentată de Ghervazen Longher, ”în semn de apreciere pentru întreaga activitate, în anul aniversării Centenarului Marii Uniri”, lui Marian Borys Sekala și lui Kazimierz Jurczak, foști consuli ai Republicii Polone la Bucureşti, fiecare dintre ei contribuind în mod permanent la consolidarea relaţiilor dintre România şi Polonia, cooperarea şi parteneriatele dintre autorităţile celor două state, precum şi menţinerea acestor legături care consfinţesc relaţiile foarte bune polono-române.  Kazimierz Jurczak a spus că scopul acțiunilor sale a fost să scoată polonezii din Bucovina din anonimat și Bucovina să nu mai fie anonimă în Polonia. El crede că împreună cu partenerii din România, din Suceava, dar și din Polonia, și-a atins scopul. Marian Borys Sekala, după 12 ani de când și-a încheiat misiunea diplomatică, poate să spună că are sentimentul că a reușit să facă ceva pentru polonezii din Bucovina. La acțiunea de deschidere au fost prezenți și prefectul județului Suceava, Mirela Adomnicăi, dar și Victoria Longher, deputat din partea Uniunii Polonezilor din România.

 

Expoziții

Publicul a putut să vadă ieri și două expoziții foarte importante. Este vorba de expoziția „Poloneze și românce care au schimbat lumea”, o expoziție excepțională pregătită de Institutul Polonez din București cu ocazia Centenarului redobândirii Independenței Poloniei și Marii Uniri a României, care prezintă 34 de femei excepționale – poloneze și românce, care au avut curaj și determinare să schimbe țara lor, Europa și întreaga lume. „RO mania” este o altă expoziție de fotografie care prezintă imaginea subiectivă a României a lui Władysław Kubień – polonez din regiunea Transolza (locuită de numeroasa diaspora poloneză) în Republica Cehă – artist plastic, grafician, sculptor și fotograf, care în repetate rânduri a vizitat România în calitate de participant la Zilele Culturii Polone, instructor la atelierele și taberele artistice din satele poloneze din Bucovina, dar și în calitate de artist, cu lucrările sale la multe expoziții din multe locuri din România.

 

Sărbătoarea Roadelor, duminică, la Solonețu Nou

De 20 ani „Zilele Culturii Polone” sunt o manifestare care unește simpozionul pe tema relațiilor polono-române de-a lungul veacurilor înțelese în sens larg, precum și manifestări culturale. De aceea, ieri a debutat la Muzeul de Istorie și Simpozionul internațional intitulat „Despre relațiile polono-române de-a lungul timpului în anul Centenarului Independenței Poloniei și Marii Uniri a României” cu secțiunea dedicată anului 1918 în România și Polonia. Vor urma două zile de dezbateri ale istoricilor, lingviștilor, etnografilor, istoricilor culturii din România și Polonia. Pe 15 septembrie, după-amiază, vor avea loc concluziile simpozionului și lansarea celor mai noi cărți dedicate tematicii polono-române editate în Polonia și România. Tot sâmbătă, pe 15 septembrie, în intervalul 13.30 - 15:00, pe esplanada Casei de Cultură Suceava, este programat un concert susținut de Orchestra tinerilor suflători din Skawa – Polonia. În cazul în care plouă, concertul se anulează. Duminică, 16 septembrie, la ora 11:00 - Sărbătoarea Roadelor la Solonețu Nou. Programul zilei: Liturghie solemnă, prezentarea roadelor și a produselor regionale, spectacol folcloric al Ansamblurilor „Sołonczanka” din Solonețu Nou, Kapela „Pieczarki” din Mało Polska - Polonia și Orchestra tinerilor suflători din Skawa – Polonia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Zilele Culturii Polone” au debutat ieri la Muzeul de Istorie, în prezența a zeci de oaspeți din Polonia.
 Vizualizări articol: 1493 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Zilele Culturii Polone” au debutat ieri la Muzeul de Istorie, în prezența a zeci de oaspeți din Polonia0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei