Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 sep 2018 - Anul XXIII, nr. 206 (6916)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

În Burdujeni Sat

Cimitirul Eroilor şi monumentul acestora, reabilitate şi sfințite, de Ziua Crucii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

La Cimitirul Eroilor căzuţi la datorie în Primul Război Mondial, amplasat în cimitirul Bisericii „Sfânta Treime” din cartierul Burdujeni al municipiului Suceava, a avut loc vineri, 14 septembrie, de ziua Înălțării Sfintei Cruci, o slujbă de pomenire la monumentul funerar recent reabilitat, unde s-au depus şi coroane de flori.

Evenimentul a marcat activitatea de conservare şi  reabilitare a parcelei destinate somnului de veci al celor 800 de soldați români răpuşi în apropiere de o boală cumplită – tifos.

Evenimentul, organizat de Filiala Județeană Suceava „Plăieşii” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, în parteneriat cu Primăria municipiului Suceava şi Parohia Bisericii „Sfânta Treime” Burdujeni-sat, s-a desfăşurat sub genericul „Suceava cinsteşte eroii”, fiind un nou moment dedicat de cetățeni aniversării Centenarului Marii Uniri de la 1918 şi a Războiului pentru Întregirea Neamului.

Manifestările s-au desfăşurat în prezența a sute de oameni – numeroşi cetățeni din Burdujeni Sat, veterani de război, foşti membri ai Armatei, o trupă de reprezentanți ai  Jandarmeriei Române, elevii Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni, ai Colegiului Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava şi ai Școlilor Gimnaziale „Miron Costin”, „Jean Bart”, nr. 6 şi nr. 10.

Evenimentul, în cadrul căruia a avut loc şi dezvelirea plăcii comemorative a celor 800 de ostaşi care se „odihnesc” acolo, a fost marcat şi de prezența oficialităților locale şi județene – prefectul Mirela Adomnicăi, primarul Sucevei, Ion Lungu, vicepreşedintele Consiliului Județean, Viorel Seredenciuc, precum şi numeroşi şefi de instituții.

„În anul Centenar, Primăria Municipiului Suceava, împreună cu Filiala Județeană a Asociației Naționale "Regina Maria" şi Parohia "Sfânta Treime" din Burdujeni sat, au reabilitat Monumentul Eroilor din cimitirul Burdujeni sat. Este un gest de recunoştință şi respect pentru eroii din Primul Război Mondial, care au contribuit la întregirea neamului românesc. Este o datorie de onoare să facem astfel de acțiuni, pentru că aceşti ostaşi au fost oameni ca şi noi, cu năzuințe şi idealuri, care au plecat pe front, lăsând familii îndurerate, pentru că nu s-au mai întors. Trebuie să îi cinstim, să ne aducem aminte de ei, să îi purtăm în rugăciuni. Mulțumesc numărului mare de cetățeni din cartierul Burdujeni sat, care au participat la acest eveniment. Glorie eternă eroilor noştri!”, a spus edilul sucevean, care a oferit inițiatorilor acțiunii de reabilitare tot sprijinul necesar din partea municipalității.

„De eroii neamului trebuie să ne aducem aminte în fiecare zi, pentru că datorită lor am ajuns să trăim într-o țară liberă, independentă, care îşi stabileşte singură viitorul”, a spus vicepreşedintele CJ Viorel Seredenciuc, care a anunțat o inițiativă similară pe care o are instituția pe care o reprezintă, de a reabilita mormintele ostaşilor români din Cernăuți.

Prefectul Sucevei, Mirela Adomnicăi, a felicitat inițiatorii acțiunii de reabilitare a cimitirului şi monumentului, cu atât mai mult cu cât este o obligație a statului să se îngrijească de mormintele acestora, iar ei au făcut asta fără a avea o obligație în acest sens.

Un sobor de preoți, de la aproape toate parohiile ortodoxe din Burdujeni, a oficiat o slujbă de sfințire a cimitirului şi monumentului, prevăzut de acum şi cu placă comemorativă, după care elevii prezenți la manifestare au susținut o serie de momente artistice dedicate eroilor neamului, la final având loc depunerea de coroane.

Cimitirul Eroilor Burdujeni, cu monumentul realizat în mijlocul acestuia şi cu platformele funerare pe care erau amplasate 60 de cruci de stejar, a fost realizat în 1924 pentru cinstirea ostaşilor români ce au contribuit cu jertfa lor la unificarea neamului românesc.

Principalii inițiatori ai acțiunilor de reabilitare şi comemorare a ostaşilor căzuți la datorie, înmormântați acolo, sunt colonelul (rtr.) Neculai Niga şi maistrul militar principal (rtr.) Dumitru Davidel, preşedinte şi respectiv prim-vicepreşedinte în cadrul Filialei Județene Suceava „Plăieşii” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, care au spus - „Slăvind eroii neamului, iubiți şi respectați, cu adevărat, România!” .

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cimitirul Eroilor şi monumentul acestora, reabilitate şi sfințite, de Ziua Crucii.
 Vizualizări articol: 2500 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cimitirul Eroilor şi monumentul acestora, reabilitate şi sfințite, de Ziua Crucii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei