Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 10 sep 2018 - Anul XXIII, nr. 201 (6911)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Care pe care

Domeniul public din fața unei case din Șcheia, teatru de război între proprietar și vecinii săi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Mutarea unei familii de suceveni în casa pe care și-a construit-o în centrul comunei Șcheia a sădit sămânță de scandal cu vecinii, deloc încântați că nou-veniții au intervenit în obiceiuri locale ce dăinuie de zeci de ani. Augustin Chidoveț și Iustina Fediuc au cumpărat un teren în Șcheia și și-au construit o casă, în care s-au mutat cu cele două fetițe ale lor, în luna iunie a acestui an. În fața casei,  au amenajat aleea de intrare în garaj și accesul la locuință, iar pe suprafața cuprinsă între gard și stradă au semănat gazon, la fel ca și la casele de lângă ei. După gazon, lângă stradă au plantat flori și mici arbuști ornamentali și după arbuști au adus roci decorative, spre nemulțumirea nu doar a vecinilor, ci și a unor consilieri locali și a primarului. Reclamațiile au început să curgă la primărie, la poliție și la presă, situația a fost analizată și în trei ședințe de consiliu local, dar fără să se ajungă la un rezultat.

La fața locului, ne-am întâlnit cu consilierul local Aurel Diaconu și cu vecinul lui Augustin Chidoveț, Ilie Poroch, care are un bar vizavi. „A ocupat abuziv domeniul public! Domeniu public asta înseamnă, că e pentru mai mulți, nu doar pentru unu. A adus bolovanii ăștia ostentativ și i-a pus aici, ca să nu se mai poată parca”, ne spune supărat consilierul Diaconu. „A îngrădit tot, copiii nu mai au voie să se joace acolo, nu mai poate nimeni să treacă. Acolo a fost parcare, între tei se parca. Acum nu se mai poate. Ne-a amenințat de mai multe ori, chiar face ce vrea aici?!”, se întreabă retoric Ilie Poroch.

În fața mirării noastre, că și ceilalți vecini au în fața casei gazon până la stradă și că nici acolo sau pe aleile lor de acces nu se parchează, cu atât mai mult cu cât la câțiva metri distanță este o parcare amenajată, cu vreo 12 locuri, răspunsul primit a fost: „Noi suntem aici de 50-60 de ani!”. Pe această parte a străzii nu este trotuar, doar pe partea cealaltă, dar asta nu-i împiedică pe oameni să fie supărați că nu pot trece pe spațiul verde de la casa nou-veniților.

 

Imaginile video arată raiduri cu căruțe pe gazonul semănat de suceveni și un individ care smulge florile și arbuștii ormanentali

De cealaltă parte, Augustin Chidoveț și Iustina Fediuc ne explică de ce au ajuns în conflict cu vecinii. Potrivit lor, zona din fața casei era folosită atât ca parcare de clienții barului, care își lăsau aici mașinile și căruțele, cât și ca toaletă publică. Augustin Chidoveț afirmă că amenajarea cu gazon nu i-a impresionat pe cei obișnuiți să parcheze aici și au continuat s-o utilizeze în aceleași scopuri. Simțindu-se hărțuit, proprietarul casei a montat camere de supraveghere, având în vedere interesul legitim de a-și apăra proprietatea. Imaginile de pe camerele video arată căruțași care trec în mod repetat peste gazon și peste aleea de acces, cu scopul de a-și face vizibilă trecerea. În aceste condiții, Augustin Chidoveț a plantat flori și arbuști ornamentali pentru a împiedica parcarea mașinilor și raidurile cu căruțe. „Nu a funcționat. Pe imagini se vede cum un consilier local vine cu mașina aici și smulge arbuștii din pământ. De asta am adus rocile, să nu mai poată intra. Clienții de la bar vin și urinează pe gardul nostru, fac scandal. În ultimele trei luni ne-au distrus viața. Ne amenință, ne înjură, instigă clienții la violență împotriva noastră, este un calvar!”, ne-a declarat Augustin Chidoveț. El și Iustina Fediuc povestesc că în unele momente situația a fost atât de tensionată încât au sunat la 112 să reclame amenințările, iar cei în cauză au primit avertismente.

 

Primarul Andriciuc: „O să facem o parcare și trotuare acolo, exact până la gardul lui, și am încheiat discuția”

Între vecini, mediator ar trebui să fie, în prima fază, primarul Vasile Andriciuc. El spune că pentru amenajarea domeniului public din fața casei i-a dat un accept verbal lui Augustin Chidoveț, „dar fără bolovani”. „A solicitat terenul în concesiune pentru amenajare, dar nu s-a aprobat. Are autorizație pentru aleea de acces la locuință și la garaj, am fost de acord să pună gazon, dar nu  bolovani. Până să-și facă el acolo casă, cei care veneau la magazin parcau pe spațiul verde, acum nu-i mai lasă. S-au certat ca la ușa cortului și i-am făcut somație să ridice bolovanii”, a declarat primarul Andriciuc.

Șeful Poliției Locale, Constantin Pîțu, ne arată cele două adrese trimise lui Augustin Chidoveț, în 7 și 23 august a.c., să îndepărteze rocile ornamentale de pe domeniul public, precum și invitația la poliție, pentru neîndeplinirea acestei solicitări, în data de 12 septembrie. „Mergem și în instanță, dacă e nevoie. Facem exact așa cum zice legea, că nu face ce vrea el în Șcheia. Și o să facem o parcare și trotuare acolo, exact până la gardul lui, și am încheiat discuția”, a mai spus primarul.

În acest timp, parcarea deja construită în apropiere este aproape mereu goală, iar roci ornamentale sunt și în fața altor locuințe din Șcheia, tot pe domeniul public, dar nu deranjează pe nimeni, sunt considerate amenajări urbane, la fel ca și în municipiul Suceava, unde au fost amplasate chiar de administrația locală.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Domeniul public din fața unei case din Șcheia, teatru de război între proprietar și vecinii săi.
 Vizualizări articol: 5944 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Domeniul public din fața unei case din Șcheia, teatru de război între proprietar și vecinii săi5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei