Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 iul 2018 - Anul XXIII, nr. 149 (6859)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Îngrijorare

Rectorul interimar USV: „În România, mai puţin de jumătate dintr-o generaţie ajunge să absolve examenul de bacalaureat”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Rezultatele examenului de bacalaureat sunt poate cel mai fierbinte subiect al momentului, peste 120.000 de candidaţi din toată ţara susţinând probele evaluării.

Rata de promovare de la nivel naţional este de 67,7%, iar în judeţul Suceava aceasta trece uşor de 70%.

Rectorul interimar al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV), prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, consideră că aceste procente prezentate în spaţiul public sunt foarte puţin relevante în contextul în care este luat în calcul doar numărul de elevi prezenţi la examen, fără a ţine cont de numărul mare de absenţi sau de absolvenţii care nici măcar nu s-au înscris la bac. Astfel, formula actuală de calcul umflă procentele de promovabilitate, mai ales că nu puţine sunt şcolile unde numărul absenţilor îl depăşeşte pe cel al bacalaureaţilor.

„Vedem aceste rate de promovabilitate care sunt foarte puţin relevante din cauza modului în care sunt calculate, adică din numărul de elevi prezenţi, nu din numărul celor înscrişi sau din numărul celor care au absolvit clasa a XII-a”, a arătat universitarul.

Având în vedere numărul total de elevi dintr-o promoţie, nu doar cei prezenţi la examenul maturităţii, Mihai Dimian a arătat că „în România, mai puţin de jumătate dintr-o generaţie ajunge să absolve examenul de bacalaureat”.

Acesta a mai explicat că în anul absolvirii liceului trec de bacalaureat circa 40-41% dintre elevi, urmând ca în anii următori, procentul de absolvire a bacului pentru respectiva generaţie să crească la 46-47%. 

„Constatăm că există o scădere a numărului de absolvenţi de liceu cu bacalaureat, faţă de anul trecut, cu aproape 9% la nivel naţional şi aproape 5% la nivelul judeţului Suceava. Dacă vom compara datele din acest an cu cele din 2015 vom constata că este o scădere cu aproape 19-20% la nivel naţional. Nu ne îngrijorează scăderea în sine dacă ţinem cont de cauzele ei (n.r. - printre care reintroducerea şcolilor profesionale), ci rezultatul în sine”, a mai completat universitarul.

 

Pe ultimul loc în Europa la absolvenţi de studii superioare

Cât priveşte absolvenţii cu diplomă de facultate, Mihai Dimian a arătat că în România doar 26,5% din generaţia aflată între 30 şi 35 de ani are studii superioare, media la nivel european fiind de 40%.

„Mă îngrijorează aceste date. Putem discuta despre calitatea învăţământului românesc, despre ceea ce se poate îmbunătăţi, dar nu cred că putem vorbi în România de o inflaţie a diplomelor de studii superioare. Suntem pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte procentul tinerilor cu studii superioare şi la mare distanţă de media europeană de 40%. Nu putem promova o imagine a învăţământului românesc în care spunem că sunt prea multe diplome. Ceea ce trebuie să ne intereseze este să oferim o calitate adecvată şi ceea ce scrie pe acea foaie să reprezinte competenţele studenţilor în pragul absolvirii”, a mai spus ordonatorul de credite al Universităţii.

Analizând evoluţia Universităţii din punct de vedere al numărului de studenţi, Dimian a menţionat că în ultimii ani USV a înregistrat o scădere la acest capitol, scădere care însă se înscrie în tendinţa naţională (în anul 2007-2008 erau înregistraţi în universităţile din România, la licenţă, anul I, 900.000 de studenţi, iar în prezent sunt mai puţin de 400.000). Deşi la nivel naţional, populaţia universitară continuă să scadă, USV a reuşit în ultimul an să înregistreze o creştere a numărului de studenţi.

„În tot acest interval, numărul de studenţi de la USV a scăzut cu aproximativ 30%, deci s-a comportat mult mai bine decât media naţională în tot acest timp. Scăderea nu se datorează unei intervenţii în sistem, ci în principal din cauza scăderii natalităţii în România după revoluţie şi prin introducerea sistemului Bologna”, a mai completat universitarul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Rectorul interimar USV: „În România, mai puţin de jumătate dintr-o generaţie ajunge să absolve examenul de bacalaureat”.
 Vizualizări articol: 1469 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Rectorul interimar USV: „În România, mai puţin de jumătate dintr-o generaţie ajunge să absolve examenul de bacalaureat”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei