Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 iun 2018 - Anul XXIII, nr. 138 (6848)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Târgul meșterilor populari

Iarmarocul de altădată, evocat la „Târgul de Sânziene” din centrul Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Începând de vineri și până duminică inclusiv, centrul municipiului Suceava găzduiește o ediție specială a „Târgului de Sânziene”, care evocă iarmarocul de altădată, fiind organizat ca un târg viu, interactiv şi complet, cu program mai amplu.

În total sunt prezenți 50 de meșteri populari din județul Suceava și din țară (judeţele: Botoșani, Neamț, Cluj, Harghita, Vâlcea, Baia Mare, Iași), reprezentând meșteșuguri populare specifice neamului românesc. Ca şi la edițiile anterioare, pe parcursul târgului, meșterii invitați vor face demonstraţii de măiestrie pe meșteșuguri.

Zilnic, între orele 8.00 – 21.00, meşterii îşi expun obiectele realizate, într-o expoziţie cu vânzare care se adresează sucevenilor şi turiştilor.

Manifestarea culturală este organizată de Consiliul Județean Suceava, prin Centrul Cultural „Bucovina”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Suceava.

Inaugurarea oficială a „Târgului de Sânziene” s-a făcut în prezența vicepreședintelui CJ Suceava, Gheorghe Niță, a directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Călin Brăteanu, și a meșterilor populari care se prezintă cu creațiilor lor în fața vizitatorilor.

Programul celor trei zile de eveniment a fost prezentat de Eutasia Rusu, care s-a ocupat de organizare, promițând ca la ediția de anul viitor să accentueze aspectul de iarmaroc al Târgului de Sânziene, aducând mai multe aspecte din bâlciurile de altădată, jocuri ale copiilor, dar și căruța cu înghețată.

„Este unul dintre puținele târguri în care absolut toți meșterii sunt îmbrăcați în costumul tradițional din zona pe care o reprezintă, iar pentru asta, dar și pentru produsele expuse, autentice, le mulțumesc în mod deosebit”, a spus Florin Cramariuc, președintele Asociației Meșterilor Populari din Bucovina, mare meșter al prelucrării lemnului și o prezență impresionantă la orice eveniment de acest gen.

Printre cei invitați să ia cuvântul se numără și preotul Vasile Ioniță, realizatorul „unui edificiu al spiritualității” - conform organizatorilor, troița de lemn expusă pe esplanadă.

„Peștii înoată în apă, păsările zboară în aer, iar oamenii trebuie să trăiască în cultură. Orice târg de meșteri este un act de cultură”, a spus preotul meșteșugar.

 

Programul „Târgului de Sânziene”

Ziua de sâmbătă, 23 iunie, sub sloganul: „Ne creștem viitorul!”, va fi dedicată în exclusivitate copiilor, care, începând cu ora 9.00, vor putea participa, sub îndrumarea meşterilor, la ateliere de lucru pe meșteșuguri: olărit, prelucrare lemn, țesut și tehnici de brodat, încondeiere ouă, confecționare păpuși, împletire coronițe din sânziene.

De la ora 17.00, copiii vor putea viziona piesa „Fata moșului și fata babei”, de Ion Creangă, pusă în scenă de Teatrul de păpuși al Centrului Cultural ”Bucovina”.

De la ora 18,00 vizitatorii vor putea asculta „Poveștile lui Creangă”, în lectura lui Casian Balabasciuc. Ziua se va încheia cu „Jocuri din folclorul copiilor”, care vor începe la ora 19.00.

În ultima zi a târgului, duminică, 24 iunie, pe lângă expunerea obiectelor spre vânzare şi demonstrațiile meşteşugurilor, va avea loc, începând cu ora 18.00, spectacolul folcloric „La Târgul de Sânziene”, în cadrul căruia sunt invitați să vă încânte artiștii: Călin Brăteanu, Constantin Irimia, Casian Balabasciuc, Vasile Ungureanu și grupurile folclorice: Dor - Moara, Străjăncuța - Straja, Copchilele de la Calafindești și Taraful Obcina.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Iarmarocul de altădată, evocat la „Târgul de Sânziene” din centrul Sucevei.
 Vizualizări articol: 2390 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Iarmarocul de altădată, evocat la „Târgul de Sânziene” din centrul Sucevei5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pate de casa din ficat de pui Acest preparat este ideal pentru cei ce doresc să aibă în frigider fără mari eforturi o pastă tartinabilă gustoasă și fără adaosuri chimice, în cantitate suficientă și la un preț avantajos. Poate fi folosită și ca pastă pentru ornate... Citeşte