Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 iun 2018 - Anul XXIII, nr. 123 (6833)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

“Țara ta, tradiţia ta”

Patrimoniul UNESCO din România, promovat elevilor din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Elevi din cinci şcoli sucevene au avut şansa să beneficieze de o incursiune culturală unică în lumea fascinantă a Patrimoniului UNESCO din România.

Posibilitatea de a învăţa despre locurile şi monumentele româneşti recunoscute de UNESCO a fost posibilă prin intermediul proiectului “Țara ta, tradiţia ta”, al Bancpost, derulat în perioada mai - iunie, în Cluj-Napoca, Alba Iulia, Braşov, Timişoara, Brăila, Suceava, Iaşi şi Bucureşti.

Sesiunile de prezentare s-au desfăşurat marţi, 5 iunie, la Muzeul Bucovinei Suceava, iar întâlnirile au fost structurate în două părţi - prezentare şi atelier practic. Astfel, întâlnirea a debutat cu o expunere interactivă a celor 16 obiective UNESCO din România, după care elevii au participat la un atelier de linogravură, ambele activităţi fiind coordonate de sculptorul Virgil Scripcariu.

„Am extins cea de-a doua ediţie a programului educaţional <Țara ta, tradiţia ta> la nivel naţional şi includem 7 oraşe din ţară în traseul caravanei noastre. Astăzi ne vom întâlni cu peste 200 de elevi din şcoli sucevene. Vom povesti acestora despre bogăţia care se află în ţara noastră, despre obiectivele UNESCO din România. Totodată, aceştia vor avea posibilitatea să interacţioneze cu meşteşugurile tradiţionale, autentice româneşti în cadrul atelierului de linogravură.  Ne-am bucurat de un interes foarte mare, am fost surprinşi de numărul de participanţi din toate oraşele”, a transmis Diana Mottok (Bancpost). Aceasta a mai menţionat că parteneri ai proiectului sunt - Comisia Naţională a României pentru UNESCO, Ministerul Educaţiei Naţionale (inspectoratele şcolare), Asociaţia Gaspar, Baltasar & Melchior.

Școlile care au îmbrăţişat ideea de a aprofunda comorile de patrimoniu ale ţării şi au participat la activitate sunt: Școala Gimnazială Nr. 1 Suceava, Școala Gimnazială „Jean Bart” Suceava, Școala Gimnazială Nr. 10 Suceava, Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava şi Școala Creştină Natanael.

 

Promovarea şi transmiterea valorilor culturale, a tradiţiilor şi obiceiurilor către tânăra generaţie

Întâlnirile de la muzeu au îmbinat elementele teoretice cu cele practice, fiind atractive şi interactive.

Prima parte, prezentarea celor 16 obiective, a fost moderată de Virgil Scripcariu.

„Noi credem că este un mare gol în curricula şcolară legat de acest subiect care e foarte important, în primul rând, pentru că vorbeşte despre cine suntem noi. Ar trebui un program naţional de promovare a patrimoniului în general, iar cel UNESCO este musai de cunoscut pentru că este cartea noastră de vizită, dar sunt obiective poate la fel de valoroase care se degradează şi care nu se bucură de o apreciere atât de mare. Cei de la Bancpost au făcut un film care te plimbă printre cele 16 obiective, pe care îl prezentăm elevilor, după care facem o prezentare în PDF şi încerc să-i provoc la un dialog. Mizăm să trezim un soi de mândrie locală, asta mi-ar plăcea. În perioada interbelică exista o materie care se numea <Orizont local> şi vorbea despre valorile de lângă casa ta. Și atunci, tu dacă capeţi conştiinţa că în judeţul Suceava ai nişte valori şi aparţii unei identităţi, poate ai mai multă demnitate, ai în spate un background cultural”, a arătat Virgil Scripcariu.

Tot în cadrul acestui proiect au fost tipărite 10.000 de broşuri care comprimă o serie de informaţii despre patrimoniul UNESCO din România, fiecare elev primind materialul. 

În cea de-a doua parte a întâlnirii, elevii au învăţat şi au exersat tehnica linogravurii.

 

Patrimoniul UNESCO din România

Patrimoniul material UNESCO din România include, în prezent, şapte sate cu biserici fortificate din Transilvania, Mănăstirea Hurezi, opt biserici pictate în exterior din Bucovina, oraşul Sighişoara, opt biserici din lemn din Maramureş, şase cetăţile dacice din Munţii Orăştiei.

În lista Patrimoniului Cultural imaterial al UNESCO, România e prezentă cu Ritualul Căluşului, Doina, Ceramica de Horezu, Colindatul în ceată bărbătească, Dansul Fecioresc din Ardeal / Feciorescul de Ticuş,Tradiţia românească a ţesutului covoarelor (scoarţelor) populare româneşti, Mărţişorul.

Patrimoniul natural e alcătuit din Delta Dunării, pădurile seculare de fag din Carpaţi şi Geoparcul Țara Haţegului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Patrimoniul UNESCO din România, promovat elevilor din Suceava.
 Vizualizări articol: 1445 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
Patrimoniul UNESCO din România, promovat elevilor din Suceava4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei