Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 iun 2018 - Anul XXIII, nr. 122 (6832)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Eveniment

Inechităţile din domeniul educaţional, dezbătute în cadrul unui congres mondial, la Universitatea din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) organizează, în perioada 4-7 iunie, Congresul Asociaţiei Mondiale de Ştiinţe ale Educaţiei, eveniment la care şi-au anunţat participarea în jur de 200 de cercetători şi cadre didactice din 22 de ţări de pe cinci continente.

Tema evenimentului vizează ”Educaţia în era amplificării inegalităţilor”.

”Prestigiul de care se bucură această asociaţie în lume, dar şi curiozitatea, dorinţa de a cunoaşte o universitate dintr-o ţară aparţinând fostului bloc comunist, oarecum exotică, destul de orientală, dar vorbitoare a unei limbi romanice, au atras înscrierea a peste 300 de lucrări distribuite pe patru axe tematice şi participarea a mai mult de 200 de specialişti”, a arătat în cadrul festivităţii de deschidere a evenimentului preşedintele comitetului de organizare a congresului, prof. univ. dr. Rodica Nagy.

Referitor la tema de dezbatere, aceasta a menţionat că studiile arată că, în ciuda progresului şi a creşterii nivelului de trai, inechitatea se amplifică.

„Dincolo de această idee trebuie să vedem în ce direcţie se îndreaptă politicile educative, astfel încât să ofere o educaţie de calitate pentru a reduce inegalităţile. Dar a reduce inegalitatea nu înseamnă o uniformizare, o osificare în gândire, care conservă libertatea, ci şansa unei manifestări egale pornind de la şanse egale. Desigur că acest congres nu va rezolva chestiunea inegalităţilor, dar sperăm ca unele elemente discutate aici să incite reflecţia în anii care vor urma”, a mai specificat prof. univ. dr. Rodica Nagy.

Congresul încearcă să răspundă la întrebarea esenţială: cum se poate oferi o educaţie incluzivă şi echitabilă de calitate în condiţiile în care societăţile tind să ignore din ce în ce mai mult categorii întregi de populaţie, să le divizeze, să le respingă?

Rodica Nagy a mai specificat că organizarea evenimentului la Suceava a fost posibilă prin efortul unei echipe de la cele trei facultăţi - Ştiinţe ale Educaţiei, Litere şi Ştiinţe ale Comunicării, Istorie şi Geografie.

 

Inechitatea în sistemul de educaţie din România

La deschiderea lucrărilor congresului au mai participat autorităţi locale şi judeţene: prefectul Sucevei - Mirela Adomnicăi, preşedintele Consiliului Judeţean - Gheorghe Flutur, primarul municipiului Suceava - Ion Lungu, întregul Consiliu de Administraţie al Asociaţiei Mondiale de Ştiinţe ale Educaţiei, dar şi ministrul Educaţiei, Valentin Popa.

Acesta din urmă a arătat că dezideratul de la care actorii educaţionali trebuie să pornească este „educaţia înainte de toate, pentru toată lumea, indiferent de rasă sau etnie, religie, limbă, statut social, stare de sănătate, apartenenţa la categorii dezavantajate".

Valentin Popa a mai arătat că în ciuda multiplelor reforme ale sistemului de învăţământ din ultimele decenii, România încă se confruntă cu disparităţi privind accesul, calitatea şi rezultatele şcolare ale elevilor.

Datele de cercetare arată că cei mai expuşi fenomenului de inechitate sunt elevii din mediul rural, elevii cu cerinţe educaţionale speciale, cei proveniţi din familii sau din comunităţi dezavantajate din punct de vedere socio-economic. Referitor la elevii cu cerinţe educaţionale speciale, ministrul Educaţiei a precizat că şansele acestora la asistenţă educaţională de specialitate sunt încă limitate, referindu-se la numărul redus de profesori de sprijin din şcoli, la lipsa serviciilor specializate şi la lipsa de pregătire a cadrelor didactice în lucrul cu aceşti elevi. „Am luat măsuri urgente pentru limitarea la 15 elevi în clasele în care există cel puţin doi elevi cu nevoi speciale şi ne ocupăm şi de creşterea numărului de profesori de sprijin şi al programelor de pregătire a profesorilor”, a declarat Valentin Popa.  

Ministrul de resort a mai specificat că elevii cu performanţe slabe la testarea internaţională PISA provenind din familii cu statut socio-economic scăzut sunt de trei ori mai mulţi decât cei ale căror familii aparţin unor medii socio-economice ridicate, astfel că, la nivelul Ministerului Educaţiei, se pregătesc proiecte pentru a reduce aceste disparităţi.

”Combaterea inechităţii este una dintre priorităţile mandatului meu de la conducerea Ministerului Educaţiei”, a mai spus Popa.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Inechităţile din domeniul educaţional, dezbătute în cadrul unui congres mondial, la Universitatea din Suceava.
 Vizualizări articol: 1579 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Inechităţile din domeniul educaţional, dezbătute în cadrul unui congres mondial, la Universitatea din Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei