Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 mai 2018 - Anul XXIII, nr. 100 (6810)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Jenant

Un bust în bronz al „pictorului Bucovinei”, George baron Lowendal, abandonat în spaţiile de depozitare ale Muzeului Bucovinei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

George baron Lowendal, artistul cunoscut ca „pictorul Bucovinei”, nu se bucură de prea mult respect în zona pe care a imortalizat-o în operele sale. Un bust din bronz al pictorului, donat încă din 2007 Muzeului Bucovinei din Suceava, stă şi acum în spaţiile de depozitare ale instituţiei. Motivul pare unul de-a dreptul jenant şi ridicol în acelaşi timp: autorităţile locale nu au fost capabile în cei 11 ani să găsească un loc în care să ridice un soclu pe care să fie amplasat bustul.

Realizată în cursul anului 2002, lucrarea îi aparţine sculptorului Panaite Chifu, iar la Suceava a ajuns cinci ani mai târziu.

Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei din Suceava, a oferit mai multe detalii despre acest bust: „Este vorba de o lucrare în bronz, un bust al lui George baron Lowendal, donat de Fundaţia Basgan din Bucureşti pentru a fi montat în Suceava. În anul 2007, când această lucrare a ajuns la Suceava, s-a pus problema ca muzeul de artă, nou-înfiinţat atunci, să poarte denumirea baronului Lowendal şi chiar se punea problema ca fondul Lowendal să ajungă la Suceava. Din păcate, acest lucru nu s-a mai întâmplat deoarece urmaşii familiei Lowendal au găsit un spaţiu în Bucureşti şi au expus lucrările acolo. Revenind la lucrarea pe care am primit-o drept donaţie, trebuie să spun că am mai fost întrebat de membrii fundaţiei Basgan ce se întâmplă cu bustul şi evident le-am tot spus că se va monta în oraş”.

Directorul Muzeului Bucovinei a menţionat că a luat legătura de mai multe ori cu reprezentanţii administraţiei publice locale din Suceava, inclusiv cu o serie de consilieri locali, dar fără finalitatea dorită, deşi eforturile pentru a monta bustul într-o zonă publică nu ar presupune ceva foarte complicat.

„Ar trebui un loc, un soclu, iar noi ar urma să oferim bustul. Lucrarea este la noi şi oricând poate fi montată. Trebuie găsită o locaţie şi realizat un soclu”, a explicat Emil Ursu.

În acest moment, bustul se află în spaţiile de depozitare ale Muzeului Bucovinei şi, din fericire, nu a fost deteriorat sau afectat de condiţiile în care s-a realizat păstrarea.

„Bustul se prezintă într-o stare foarte bună, a stat doar depozitat în condiţii acceptabile. Este realizat încă din 2002, nu ar mai trebui decât estetizat şi de făcut un soclu”, a precizat Iulian Cimpoeşu, expert conservare bunuri patrimoniu Muzeul Bucovinei.

Mai trebuie spus că după 1989, în municipiul Suceava au mai fost amplasate doar două sculpturi. Este vorba de bustul lui Mihai Eminescu, din apropierea bisericii „Sf. Nicolae”, de lângă sensul giratoriu de la cinema Modern, şi „Bucovina înaripată”, din piaţa drapelelor din apropierea Palatului Administrativ din Suceava.

 

Cine a fost George baron Lowendal

George baron Lowendal s-a născut în 1897, la Sankt Petersburg, dintr-o familie mixtă, danezo-norvegiană. După marea revoluţie din Rusia, cel ce avea să redea Bucovina prin artă, s-a refugiat, împreună cu familia sa, la Chişinău, unde a lucrat la Teatrul Buff, între anii 1918-1922, şi apoi la Bucureşti, între anii 1922-1926. Timp de mai mulţi ani, între 1926-1937, el a desfăşurat o activitate culturală de excepţie la Cernăuţi, timp de 19 ani fiind directorul artistic al Teatrului Naţional din fosta capitală a Bucovinei.

Iată ce spunea artistul sucevean Constantin Severin despre George baron Lowendal: „A fost numit pe drept cuvânt <pictorul Bucovinei>, fiind creatorul celei mai cuprinzătoare tipologii artistice a ţăranului român, operă realizată în timpul peregrinărilor sale prin satele mângâiate de frumoasele obcini. Inspirat de patosul şi tuşele vibrante ale expresioniştilor nordici, Lowendal a pus accentul pe trăsăturile particulare care individualizează un personaj, pe scoaterea în lumină a legendei sale personale. Fiecare portret al său este o poveste alcătuită din hieroglifele stranii ale chipului şi din magica lumină a ochilor, în care se concentrează parcă întreg universul. Baronul Lowendal nu a pictat chipuri umane, ci poveşti esenţiale, arhetipuri ale umanităţii, spre a ne reaminti că Dumnezeu s-a făcut om pentru ca omul să devină Dumnezeu. Ţăranii săi nu au fost pictaţi, ci au fost obligaţi, printr-o tehnică spirituală, situată dincolo de liniile şi culorile materiale, să se scufunde în intimitatea propriului mister, revelat apoi pe pânză”.

George baron Lowendal este şi autorul picturii numite „Madona Bucovinei”, în care a realizat portretul unei tinere ţărănci, Ana Maximeţ, din satul Mahala, din apropiere de Cernăuţi. În 1937 a fost expusă în Bucureşti, dar pentru că mulţimea de curioşi s-a înghesuit să vadă pictura, circulaţia pe Calea Victoriei a fost perturbată, motiv pentru ca Poliţia i-a cerut lui Lowendal să retragă tabloul din vitrină.

Din păcate, pictura, care rivaliza cu Mona Lisa, nu s-a mai păstrat, fiind distrusă în 1942, la Koln, în urma unui incendiu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un bust în bronz al „pictorului Bucovinei”, George baron Lowendal, abandonat în spaţiile de depozitare ale Muzeului Bucovinei.
 Vizualizări articol: 2271 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 2 voturi
Un bust în bronz al „pictorului Bucovinei”, George baron Lowendal, abandonat în spaţiile de depozitare ale Muzeului Bucovinei4.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei