Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 mar 2018 - Anul XXIII, nr. 67 (6777)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Simulare

Plan roşu de intervenţie după o aterizare forţată şi o ciocnire între două aeronave, pe pista Aeroportului Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Un amplu exerciţiu de simulare a unui incident la aterizarea unui avion de pasageri a avut loc joi la prânz, pe pista Aeroportului „Ştefan cel Mare” Suceava. O aeronavă cu 32 de pasageri la bord a fost nevoită să aterizeze forţat pe pista aeroportului sucevean, după ce trenul de aterizare al acesteia s-a defectat în timpul zborului. În urma manevrelor de aterizare, aeronava a luat foc pe pista aeroportului, iar pentru ca întregul scenariu să necesite o intervenţie cât mai complexă, aeronava s-a ciocnit pe pista aeroportului cu o alta, al cărei pilot a făcut o manevră greşită. Peste 150 de salvatori şi mai mult de 20 de autospeciale de intervenţie au acţionat pentru salvarea victimelor şi îndepărtarea urmărilor gravului accident.

 

Desfăşurare impresionantă de forţe pe pista aeroportului

Exerciţiul a debutat în jurul orei 12.00, odată cu aterizarea avionului pe pista aeroportului. Petardele care au împrăştiat un fum dens şi colorat au anunţat producerea unui incendiu în zona trenului de aterizare al avionului ieşit de pe pistă. Imediat după oprirea avionului, uşile de evacuare s-au deschis, o parte dintre pasagerii avionului reuşind să se autoevacueze din interior, fugind spre aeroport. O parte dintre victime au rămas captive în interior şi au avut nevoie de intervenţia promptă a Serviciului Privat pentru Situaţii de Urgenţă al Aeroportului, primul care a ajuns la locul incidentului aviatic.

În acelaşi timp au fost anunţate serviciile profesioniste de intervenţie în astfel de situaţii, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ), Inspectoratul Judeţean de Jandarmi şi alte instituţii care au rol de sprijin în astfel de situaţii limită. După alertarea făcută asupra incidentului aviatic de pe aeroport, au ajuns în scurt timp autoutilitarele aparţinând ISU Suceava, precum şi echipajele de ambulanţă SMURD şi SAJ. Rând pe rând, cei rămaşi în interiorul avionului au fost preluaţi de echipajele ambulanţelor sosite la locul intervenţiei, iar pompierii au început stingerea cu toate utilajele din dotare.

Generalul de Brigadă Ion Burlui, inspectorul-şef al ISU Suceava, ne-a declarat: ”În cadrul acestui exerciţiu au fost stabilite practic trei situaţii tactice. Este vorba de nedeschiderea trenului de aterizare la o aeronavă cu 32 de pasageri, urmată de incendiul produs la cea aeronavă şi de evacuarea victimelor din interior, noi luând în calcul şi o manevră greşită a unei aeronave de pe pista aeroportului, care s-a ciocnit cu cea care a aterizat forţat. În urma accidentului aviatic am declanşat din cauza numărului mare de victime planul roşu de intervenţie, iar la nivelul spitalului judeţean s-a declanşat planul alb de intervenţie.”

 

Simulare din care toţi cei implicaţi au avut ceva de învăţat

Exerciţiul a fost organizat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, în colaborare cu Regia Autonomă Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava, alături de care au mai participat, cu atribuţii specifice, Instituţia Prefectului - judeţul Suceava, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, Centrul de Coordonare SAR-ROMATSA, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihail Grigore Sturdza” al judeţului Iaşi, Unitatea de Primire Urgenţe Suceava, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava, Serviciul Român de Informaţii şi Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă ale oraşelor Suceava şi Salcea, precum şi al comunei Adâncata.

Prefectul Judeţului Suceava, Mirela Adomnicăi, a declarat: ”Este un exerciţiu care îşi propune să verifice modul în care colaborează, relaţionează toate structurile care au competenţe într-un asemenea accident aviatic. Este benefic că preocuparea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava acoperă mai multe zone de risc de pe raza judeţului, anul trecut având un exerciţiu complex şi la nivelul spitalului judeţean. Aici pe aeroport este un exerciţiu care presupune simularea unei situaţii cu mare probabilitate de a se întâmpla în realitate.”

 

Obiective atinse în urma simulării intervenţiei în cadrul accidentului de la aeroport

În afara obiectivelor propuse şi atinse în timpul exerciţiului tactic de către salvatorii ISU şi celelalte echipe de intervenţie, acţiunea şi-a propus şi verificarea nivelului de pregătire al personalului de intervenţie în situaţii de urgenţă, din cadrul aeroportului. Ioan Măriuţa, directorul Aeroportului Suceava, ne-a declarat: ”E prima dată când văd o asemenea desfăşurare de forţe pe un plan roşu de intervenţie. A participat şi Serviciul Privat pentru Situaţii de Urgenţă al aeroportului, noi intervenind în primă fază până când ajung forţele de la ISU Suceava. Acest serviciu privat al aeroportului este format din 15 membri şi trei autospeciale ultraperformante de intervenţie, cu apă şi spumă”.

La rândul său, Viorel Seredenciuc, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, a ţinut să încheie: ”Nu ne dorim astfel de evenimente, dar din păcate ele se pot întâmpla oricând şi atunci este bine să prevenim şi să facem astfel de exerciţii, astfel încât atunci când se produc, pagubele să fie minime.”

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Plan roşu de intervenţie după o aterizare forţată şi o ciocnire între două aeronave, pe pista Aeroportului Suceava.
 Vizualizări articol: 3449 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Plan roşu de intervenţie după o aterizare forţată şi o ciocnire între două aeronave, pe pista Aeroportului Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei