Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 mar 2018 - Anul XXIII, nr. 64 (6774)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

”Oul de Paşte, de la cult la artă”

Opt ouă Fabergé originale şi alte câteva sute de ouă de Paşte de pe cinci continente, expuse la Muzeul de Istorie Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Opt ouă Fabergé originale şi alte câteva sute de ouă de Paşte de pe cinci continente pot fi admirate la Muzeul de Istorie Suceava, unde a fost vernisată luni, 19 martie, expoziţia ”Oul de Paşte, de la cult la artă”. Expoziţia, care cuprinde 262 de ouă de Paşte, din peste 30 de ţări, inclusiv România, cele mai reprezentative din colecţia de peste 2.000 de exemplare de la Muzeul Naţional din Liechtenstein (donate în anul 2010 Principatului Liechtenstein de către Adulf Peter Goof, un colecţionar particular), este deschisă în Sala de expoziţii temporare – parter, până pe 30 iunie. Istoria ouălor Fabergé a început în 1885, când ţarul rus Alexandru al III-lea i-a cerut să producă o astfel de bijuterie pentru soţia sa, Maria Fedorovna, cu ocazia Paştelui. Cu această ocazie, Peter Carl Fabergé a creat un ou din aur în interiorul căruia se afla o găinuşă fabricată din acelaşi material şi cu ochii din rubine. Împărăteasa a fost atât de încântată de cadou încât bijutierul rus a primit îndatorirea de a realiza în fiecare an un ou pentru curtea imperială, singura condiţie fiind ca bijuteriile să aibă de fiecare dată în interior un element surpriză. De-a lungul timpului, Peter Carl Fabergé a creat 65 de ouă, dintre care 57 au rezistat până în prezent.

 

”Oul de Paşte, de la cult la artă” a deschis programul ”Paştele în Bucovina”

Sucevenii şi nu numai pot admira la Muzeul de Istorie Suceava o colecţie foarte diversă, care cuprinde ouă tradiţionale, dar şi artă, de pe cinci continente: America de Sud, Europa, Africa, Asia şi Australia. Alături de ouă naturale, în expoziţie se regăsesc piese în formă de ou, confecţionate din porţelan, lemn, aramă, argint, sticlă (cele din Italia, din sticlă de Murano), cenuşă vulcanică, papier mache, carton, marmură, ceramică etc.

Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a declarat că expoziţia ”Oul de Paşte, de la cult la artă” deschide programul ”Paştele în Bucovina”, organizat de Consiliul Judeţean Suceava, fiind o expoziţie dedicată sărbătorilor pascale. El le-a amintit celor prezenţi că Adulf Peter Goof, colecţionar de pictură şi ouă încondeiate, a donat Principatului Liechtenstein peste 2.500 de ouă, realizate în toate colţurile lumii, în diferite tehnici, pe diferite materiale, metal, sticlă, lemn, os şi a adunat în colecţie şi zece ouă Fabergé, numite şi ouă surpriză, pentru că atunci când le deschizi oferă o altă surpriză. Emil Ursu a completat că la Muzeul Naţional din Liechtenstein se află 12 ouă Fabergé, cea mai mare colecţie de astfel de ouă din afara Rusiei.

 

Expoziţia este structurată în trei compartimente

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că expoziţia este destinată oului, „care este simbolul vieţii” şi, a completat el, „e bine să dăm importanţă acestor capodopere mondiale şi poate, cu această ocazie, să ne gândim dacă nu am făcut prea puţin pentru oul încondeiat şi oul închistrit de la noi, pentru că mi se pare o capodoperă de aceeaşi măsură, dacă nu mai mare. Este vorba de oul care din mâna meşterului popular bucovinean a devenit o capodoperă despre care ar trebui să vorbim mai mult şi să devină o siglă a noastră”.

Despre expoziţia ”Oul de Paşte, de la cult la artă” a vorbit George Ostafi, muzeograf la Muzeul Bucovinei. ”Sunt ouă adunate de un pasionat jurist consult, Adulf Peter Goof, pe parcursul întregii sale vieţi. (...) În colecţia Muzeului Naţional din Liechtenstein se regăseşte un număr destul de important de ouă din Bucovina, ouă huţule, ouă pictate în Bucovina, ouă de o deosebită valoare, pentru că impun un efort deosebit, o dificultate deosebită”, a explicat muzeograful.

Expoziţia este structurată în trei compartimente: ”Oul, de la cult la artă”, ”Ouăle ţarilor” (opt ouă Fabergé originale şi două copii, dar şi diverse alte piese în formă de ouă care au aparţinut ţarilor Rusiei) şi ”Oul anului”. O firmă din Liechtenstein, în colaborare cu un artist plastic important din Europa, realizează anual un ou reprezentativ pentru respectivul an. În expoziţia de la Suceava sunt expuse 23 de astfel de ouă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Opt ouă Fabergé originale şi alte câteva sute de ouă de Paşte de pe cinci continente, expuse la Muzeul de Istorie Suceava.
 Vizualizări articol: 2112 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Opt ouă Fabergé originale şi alte câteva sute de ouă de Paşte de pe cinci continente, expuse la Muzeul de Istorie Suceava5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei