Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 mar 2018 - Anul XXIII, nr. 64 (6774)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Implicare

Două eleve în clasa a XI-a, la „Ștefan” şi „Petru Rareş”, de peste doi ani alături de salvatorii SMURD

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Programul de voluntariat derulat de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), demarat în urmă cu doi ani şi jumătate sub sloganul “Salvator din pasiune”, are un amplu ecou în rândul sucevenilor, având la această oră în judeţ nu mai puţin de 190 de voluntari care au parcurs sau sunt în curs de absolvire a programelor de pregătire specifică. Numai la nivelul Detaşamentului Suceava al ISU „Bucovina” sunt 85 de voluntari care au dobândit noţiunile de bază în acordarea primului ajutor medical calificat, de descarcerare şi de stingere a incendiilor. Unii dintre ei participă constant la misiunile de intervenţie, alături de echipajele SMURD şi de pompieri.

Teodora Dudici şi Diana Cărceanu sunt eleve în clasa a XI-a, la Colegiul Naţional „Ștefan cel Mare”, respectiv Colegiul Naţional „Petru Rareş”. Au în comun dorinţa de a studia Medicina, situaţia şcolară foarte bună şi faptul că au cel mai mare număr de ore de voluntariat, peste 1.200, în echipajele SMURD, la ISU Suceava. Ambele fete s-au înscris în programul de voluntariat încă din prima serie, în 2016, pe când aveau doar 16 ani.

Teodora ne spune că activitatea alături de paramedici i-a consolidat opţiunea pentru medicină. A participat la toate tipurile de intervenţii, de la cele medicale simple până la accidente rutiere şi chiar la un incendiu. „La început, pot să zic că am avut emoţii, la primele trei intervenţii, dar acum este bine. Venind aici, mă încarc de energie pozitivă, de putere şi sper să nu-mi pierd ambiţia de care am nevoie să învăţ după o zi petrecută aici sau să-mi perfecţionez anumite deprinderi”, afirmă Teodora.

Spune că din totdeauna i-a plăcut să ajute, dar la SMURD „am putut să-mi văd visul realitate” şi că ceea ce o motivează este iubirea. Pentru oameni, pentru studiu, pentru sport, pentru normalitatea vieţii: „Consider că a face voluntariat implică o doză mare de iubire. Ca să poţi să ajuţi, să faci voluntariat la ISU trebuie să iubeşti, să-ţi placă şi astfel vei reuşi. De fapt, în orice voluntariat consider că acest lucru este important”.

Diana povesteşte că s-a înscris în program ”din dorinţa de a ajuta oameni şi pentru medicină”. „A fost o oportunitate de a învăţa mai mult, de a face primii paşi în acest domeniu; o oportunitate foarte mare pentru mine. Și înainte doream să dau la medicină şi voiam să aleg medicina de urgenţă, dar acum s-a clarificat acest lucru şi ştiu că asta este pentru mine”, spune cu convingere tânăra.

După cursurile de la şcoală, fetele vin circa 5 ore/zi la ISU, de două, trei ori pe săptămână, în zilele de weekend câte 8 ore, iar în vacanţe, aproape în fiecare zi. Teodora a efectuat până acum circa 1.200 de ore, iar Diana, 1.400 de ore.

„Astă vară pot să spun că aproape am locuit aici, ceea ce pentru mine era un vis îndeplinit”, spune Teodora râzând.

La orele de la şcoală şi cele la ISU se adaugă orele de pregătire pentru examenul de bacalaureat şi cel de admitere la facultate. Diana este pasionată şi de limba spaniolă, anul trecut a obţinut menţiune la olimpiada naţională, fiind a patra pe ţară. Acum s-a calificat din nou pentru olimpiada naţională de limbă spaniolă.

 

„Specialiste pe prim ajutor, chiar dacă sunt nişte copii”

De asemenea, în programul lor un loc distinct îl are sportul, asta cu atât mai mult cu cât activitatea la SMURD presupune şi o pregătire fizică foarte bună. Ziua fetelor începe dimineaţa la 5.40, cu sala de sport, apoi merg la şcoală, după şcoală merg la ISU, la pregătire şi au program de studiu individual pentru examene. 

Au învăţat să fie oricând gata de plecare în 30 de secunde, dar şi să-şi calculeze fiecare mişcare pentru ca din grabă să nu facă ceva greşit.

Activitatea voluntarilor, în general, şi a celor două adolescente, în mod special se bucură de aprecierea angajaţilor ISU, de la membrii echipajelor de salvare până la comandantul ISU Suceava, generalul de brigadă Ion Burlui.

Plutonierul major subofiţer operativ principal ambulanţă Maria Perijoc ne-a declarat că tinerele „au devenit specialiste pe prim ajutor, chiar dacă sunt nişte copii”. Ea spune că Diana şi Teodora aplică practic, profesionist, ceea ce au învăţat la cursuri şi, cu ajutorul paramedicilor, s-au perfecţionat astfel încât la intervenţii de urgenţă se pot baza pe ele la orice activitate de salvare. „Ne bucurăm când vin ele, că sunt un ajutor. Le-am primit ca într-o familie, căci pompierii sunt o familie. Voluntarul este al patrulea membru al echipajelor de salvare, alături de cei trei paramedici”, spune Maria Perijoc.

„Sunt ca şi copiii noştri. Sunt doi copii, că nici măcar nu sunt majore. Doi copii cuminţi, doi copii interesaţi, un real sprijin pentru echipaje în acest moment. Copii care pot fi luaţi ca şi exemplu, fără discuţie”, afirmă Loredana Macovei, plutonier adjutant-şef, asistent medical principal, cea care le-a predat voluntarilor cursul de prim ajutor de bază.

 

Aproape jumătate dintre voluntarii ISU au sub 18 ani

Loredana Macovei consideră că programul de voluntariat pe situaţii de urgenţă este un câştig măsurabil „pe două paliere”: „Este câştigul unităţii, în sensul că vin în sprijinul echipajelor de prim ajutor calificat, în faza aceasta încadrând ambulanţa SMRD ca al patrulea om, urmând ca după parcurgerea cursului de prim ajutor în centrele de formare să poată înlocui unul din paramedici pe ambulanţă. Cel de-al doilea palier, care este tot un câştig, este pentru ei. Chiar dacă au venit, au absolvit cursul şi unii au venit mai rar pentru că nu le-a permis timpul, tot au rămas cu noţiuni de prim ajutor pe care le pun în practică acasă, pe stradă sau la serviciu. Oricum am contabiliza acest câştig, e o reuşită programul”.

Până acum au fost patru serii de voluntari, cu vârste între 16 şi 55 de ani, în curând urmând să absolve a cincea serie, cu voluntari înscrişi în 2017. 

Coordonatorul acestei activităţi, lt. col. Marius Tăuteanu, comandantul Detaşamentului ISU Suceava, afirmă că aproape jumătate dintre voluntari au sub 18 ani. Ei participă la intervenţii cu acordul părinţilor şi cu respectarea normelor de securitate în muncă. 

„Este o activitate de pionierat, care necesită şi multă înţelegere având în vedere caracterul civil al personalului, dar din 2016 aceştia s-au evidenţiat prin multe activităţi, au fost cooptaţi în multe activităţi, începând de la cele de pregătire – exerciţii, aplicaţii în teren cu forţe şi trupe, la concursuri profesionale, de monitorizare specifice situaţiilor de urgenţă şi de risc”, a declarat lt. col. Tăuteanu. De asemenea, a subliniat acesta, unul dintre voluntarii de la Suceava, Gabriela Druţă, a participat la o acţiune a IGSU, de construire, în 5 zile, a unei case pentru trei familii nevoiaşe.

 

„Aceşti copii care au venit la noi şi sunt voluntari ne-au arătat o adevărată lecţie de viaţă”

Inspectorul-şef al ISU „Bucovina” Suceava, gen. de brigadă Ion Burlui, s-a declarat „încântat şi mândru că judeţul Suceava se numără printre judeţele fruntaşe în ceea ce priveşte activitatea de voluntariat”.

„Aceşti copii care au venit la noi şi sunt voluntari ne-au arătat o adevărată lecţie de viaţă, ne-au arătat ce înseamnă să fii altruist, ce înseamnă să-ţi pese de altcineva, ce înseamnă să faci o activitate fără să te gândeşti la valoarea materială a muncii tale. Este un lucru deosebit şi este o lecţie de viaţă pe care am simţit-o din partea acestor copii şi am apreciat-o deosebit”, a afirmat generalul Burlui.

El recunoaşte că la începutul programului a avut „strângeri de inimă”, la fel ca atunci când a început activitatea SMURD în Suceava, când ştia că cei care până mai ieri s-au ocupat de stingerea incendiilor vor trebui să asigure asistenţă medicală de urgenţă la oameni, pe cod roşu. „Aveam o strângere de inimă pe ceea ce vor reuşi să facă – şi au făcut, am avut o strângere de inimă şi cu voluntarii pentru că pe de o parte ei erau speriaţi că veneau într-o unitate militară, pe de altă parte noi eram speriaţi pentru că nu ştiam cum metodele noastre de muncă şi instrumentele de pregătire vor face faţă şi vor fi aplicabile cu rezultate la nivelul voluntarilor. Veneau ca o structură eterogenă, pe categorii de vârstă, nivel de pregătire, sexe, pe n paliere. Lucrul care îi unea era unul singur: dorinţa de a face voluntariat în sistemul nostru. Am găsit căi comune de abordare şi tematica de pregătire a putut fi transmisă la nivelul lor de înţelegere astfel încât, crescând treaptă cu treaptă, acum să lucreze pe ambulanţele SMURD”, a povestit gen. Burlui.

Despre Teodora şi Diana, şeful ISU spune că „sunt doi copii deosebiţi”, de care orice părinte ar fi mândru, „de un bun-simţ deosebit, implicate, joviale, plăcute”, care s-au integrat foarte bine în întreaga activitate a unităţii. În acelaşi timp, gen. Burlui a precizat că „ele sunt vârfurile, dar pot să-i nominalizez pe toţi, toţi s-au implicat” şi că datorită voluntarilor, ISU poate acoperi „o breşă, în condiţiile deficitului de personal”.

Potrivit generalului, la nivelul Inspectoratului General şi al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă se analizează posibilitatea ca voluntarii să constituie viitoarea bază de selecţie a pompierilor profesionişti sau, cel puţin, activitatea de voluntariat să constituie un punct în plus în selecţia acestora. El a arătat că, în Occident, accesul în această activitate profesionistă este condiţionat de voluntariat, în primul rând pentru ca cel în cauză să vadă dacă se regăseşte în domeniu. Până atunci, singura motivaţie a celor care fac voluntariat rămâne dorinţa de a face bine, de implicare în viaţa comunităţii. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Două eleve în clasa a XI-a, la „Ștefan” şi „Petru Rareş”, de peste doi ani alături de salvatorii SMURD.
 Vizualizări articol: 4112 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
Două eleve în clasa a XI-a, la „Ștefan” şi „Petru Rareş”, de peste doi ani alături de salvatorii SMURD5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei