Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 24 feb 2018 - Anul XXIII, nr. 44 (6754)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

„Penelul fermecat”

,,Obiceiuri şi tradiţii româneşti”, redate în lucrări artistice de preşcolari din judeţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Horele din sat, tradiţiile şi ritualurile specifice sărbătorilor de iarnă (sorcova, ursul, colinda, mascaţii etc.), iile brodate şi scoarţele ţesute, ouăle migălos închistrite şi mărţişoarele au fost surse de inspiraţie generoase şi incitante pentru sute de preşcolari din judeţ care s-au înscris în competiţia „Penelul fermecat”.

,,Obiceiuri şi tradiţii româneşti” a fost tema concursului din acest an, iar lucrările micilor artişti au fost reunite în expoziţia cu acelaşi nume, vernisată la Grădiniţa cu Program Prelungit ,,Gulliver’’ Suceava. Premierea din cadrul celei de-a XIII-a ediţii a Concursului naţional de creaţie plastică pentru preşcolari ,,Penelul Fermecat”, faza zonală, a avut loc vineri, 23 februarie.

Prof. Maria Matei, directoarea grădiniţei gazdă, a arătat că „manifestarea concurs <Penelul fermecat> se află la cea de-a XIII-a ediţie, iar tema concursului face, în mod evident, trimitere către sărbătoarea Centenarului Marii Uniri. În competiţie s-au înscris 391 de lucrări, organizate pe cele patru secţiuni. La secţiunea desen/pictură s-au înscris 207 lucrări, la grafică - 25 de lucrări, la modelaj - 123 de lucrări, mozaic - 35 de lucrări. Juriul specializat, format din profesori recunoscuţi, de calibru, a acordat 367 de premii şi 24 de menţiuni”. Maria Matei a subliniat că cei mai talentaţi prichindei au fost recompensaţi cu 172 de premii I, 95 de premii II şi 100 de premii III.

Aceasta a mai arătat că tema concursului este una destul de abstractă pentru preşcolari, astfel că pregătirea în vederea realizării lucrărilor a fost una de durată şi a constat în vizite la muzee etnografice, la muzeul satului, vizite şi întâlniri la bunici, vizite la muzee de olărit, prezentări de filme etc. „Astfel, aceste concepte din temă, abstracte pentru copii, au fost accesibilizate de cadre didactice, iar lucrările reprezintă ceea ce au înţeles copiii că obiceiurile şi tradiţiile reprezintă”, a mai specificat Maria Matei, îndemnând părinţii să transmită copiilor respectul şi stima pentru aceste valori incontestabile, să cunoască, să preţuiască şi să promoveze tradiţiile, să reflecteze la ele, la identitatea noastră.

 

Diploma primită şi penelul simbolic au fost prilej de bucurie

Viziunea micuţilor asupra obiceiurilor româneşti a fost creativă, variată, lucrările fiind apreciate de părinţi şi cadre didactice. Cele mai bune lucrări vor fi promovate la etapa judeţeană şi ulterior la etapa naţională.

„Eu am desenat o căsuţă şi o doamnă care le dă nişte mere copiilor care au venit cu sorcova. Cred că sunt talentată la desen şi dacă ar fi să dau o notă desenului aş da 10”, ne-a mărturisit Sofia, în vârstă de şase ani, prezentă în concurs la secţiunea pictură/ desen.

Colega sa Gabriela ne-a povestit că: „am desenat nişte copii care merg cu Steaua. L-am făcut singură. Cred că o să primesc un premiu”.

Unii entuziasmaţi şi nerăbdători să-şi caute lucrarea printre sutele de desene şi modelaje, alţii emoţionaţi şi uşor timizi, cu toţii au aşteptatfestivitatea de premiere a celor mai bune exponate, din aula grădiniţei ,,Gulliver” Suceava. Diploma primită şi penelul simbolic, înfăşurat în bandă tricoloră, au fost prilej de bucurie, satisfacţii şi zâmbetele sincere.

„Am două desene, iar într-unul am desenat o horă cu copii. Nu m-a ajutat nimeni. Vreau să iau o diplomă”, ne-a spus Marina la vernisarea expoziţiei.

Concursul „Penelul fermecat” a fost iniţiat de Inspectoratul Şcolar, prin profesor învăţământ preşcolar, prof. Daniela Răileanu, în parteneriat cu CJ Suceava, Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Suceava, Uniunea Artiştilor Plastici, filiala Suceava, Colegiul de Artă Suceava, Facultatea de Știinţe ale Educaţiei, părinţi de la G.P.P. ,,Gulliver” Suceavaşi este organizată de cadrele didactice de la GPP ,,Gulliver’’ Suceava, GPP ,,1-2-3” Suceava şi GPN Ipoteşti.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ,,Obiceiuri şi tradiţii româneşti”, redate în lucrări artistice de preşcolari din judeţ.
 Vizualizări articol: 2346 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
,,Obiceiuri şi tradiţii româneşti”, redate în lucrări artistice de preşcolari din judeţ0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei