Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 feb 2018 - Anul XXIII, nr. 42 (6752)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Sănătate publică

Medicii din Maternitatea Suceava, îngrijoraţi de creşterea numărului nou-născuţilor prematur şi al mamelor minore

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Numărul naşterilor premature a crescut în ultimii ani, fapt care provoacă îngrijorarea medicilor neonatologi din Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava. Medicul-şef al secţiei Neonatologie din cadrul maternităţii spitalului, dr. Dana Murariu, a declarat, ieri, în conferinţă de presă, că, în cursul anului 2017, în Maternitatea Suceava s-au născut 268 de copii cu greutatea sub 2.500 de grame, iar în 2016 au fost 269 de astfel de copii. Însă, potrivit medicului neonatolog, nu greutatea este principalul indicator al prematurităţii, ci vârsta sarcinii. ”Există copii care se nasc la 36 de săptămâni (8 luni) şi au 3.500 de grame. Deci nu greutatea contează neapărat, ci vârsta de gestaţie. Din păcate, a crescut foarte mult prematuritatea”, a declarat dr. Murariu, precizând că pentru orice copil care are peste 500 de grame la naştere se instituie obligatoriu măsuri de reanimare. Cauzele creşterii prematurităţii nu sunt bine identificate, uneori ţin de afecţiuni ale mamei, alteori de sarcină sau de copil. ”În puţine cazuri depistăm cauza prematurităţii”, a afirmat medicul.

Din numărul total de copii care s-au născut în anul 2017 la Suceava, 140 au avut greutatea între 2.000 şi 2.500 de grame. 136 dintre ei au fost externaţi sănătoşi, patru nu au putut fi salvaţi. Alţi 63 de copii au avut între 1.500-2.000 de grame, dintre care externaţi sănătoşi au fost 57, iar 6 au decedat. Tot sănătoşi au fost externaţi 32 de copii, dintre cei 42 care la naştere au avut greutatea între 1.000 şi 1.500 de grame. 10 dintre ei nu au putut fi salvaţi.

În categoria nou-născuţilor sub 1.000 de grame au fost 23 de copii, iar aici raportul între cei care au plecat sănătoşi acasă şi cei pentru care nu s-a mai putut face nimic pentru a-i salva este în defavoarea primilor: 13 au murit, 10 au fost externaţi sănătoşi.

 

Peste 150 dintre mamele care au născut la Maternitatea Suceava anul trecut sunt minore

Dintre cei 3.155 de copii care la naştere au avut peste 2.500 de grame, au murit 11. În anul trecut, în maternitatea spitalului s-au înregistrat 44 de decese, ceea ce înseamnă o rată a mortalităţii de 12,8 la mie, mai mare decât în anul precedent, când a fost de 11 la mie.

Despre decesele în rândul copiilor cu greutate de peste 2.500 grame la naştere, dr. Dana Murariu spune că cele mai multe sunt din cauza unor ”malformaţii mai puţin compatibile cu viaţa”, de regulă de natură cardiacă. Acestea nu sunt depistate anterior fie pentru că sunt greu sau nedetectabile la controalele uzuale din timpul sarcinii, fie pentru că mama nu s-a prezentat la un medic pentru monitorizare pe durata sarcinii.

Medicul-şef de la Neonatologie a dat exemplul unei tinere mame, în vârstă de numai 14 ani, care a născut un copil cu anasarcă feto-placentară, caracterizată prin acumulare excesivă de lichid, o boală extrem de gravă, cu prognostic foarte rezervat. ”Mama a spus de când a venit la maternitate că nu ia copilul acasă. Ea a plecat, copilul este ventilat mecanic de 14 zile, şi instabil”, a spus medicul.

Numărul mamelor minore se menţine ridicat, peste 150 în fiecare an, potrivit doctorului Murariu. În 2015, la Maternitatea Suceava au născut 173 de mame minore, în 2016 şi 2017, câte 154. Cele mai multe provin din mediul rural, cu grad de şcolarizare redus. Cea mai tânără mamă a avut vârsta de 13 ani.

Maternitatea din Suceava este de grad III fiind, alături de cea din Bacău, singura de grad III din afara centrelor universitare cu facultate de medicină. Ca dotare, asigură terapia intensivă neonatală, există compartiment pentru nou-născuţii prematur, iar sistemul rooming in (copilul stă împreună cu mama 24 de ore din 24), aplicat de spitalul sucevean încă din 1999, îşi demonstrează eficienţa, făcând dificil abandonul copiilor în maternitate. ”Ataşamentul mamă-copil este mult mai bun, este stimulată alăptarea, iar mama este pregătită să-şi îngrijească acasă copilul”, a mai spus dr. Murariu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii din Maternitatea Suceava, îngrijoraţi de creşterea numărului nou-născuţilor prematur şi al mamelor minore.
 Vizualizări articol: 2769 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Medicii din Maternitatea Suceava, îngrijoraţi de creşterea numărului nou-născuţilor prematur şi al mamelor minore0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei