Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 15 ian 2018 - Anul XXIII, nr. 10 (6720)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Tradiţii

Peste 500 de participanţi la parada obiceiurilor de iarnă pe stil vechi de la Drăguşeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Tradiţionala paradă a obiceiurilor de iarnă pe stil vechi, care are loc în comuna Drăguşeni, a adunat anul acesta peste 500 de participanţi. Ca în fiecare an, pe 13 la ianuarie la Drăguşeni s-au adunat toate cetele de colindători din zonă, pentru a sărbători ajunul anului nou pe stil vechi. Grupurile de urători şi mascaţi din zece localităţi sucevene şi cinci din judeţul Neamţ au pornit în paradă de la poarta de intrare în judeţul Suceava, blocând pentru scurt timp traficul pe DN 17. Cu toate acestea, şoferii care se aflau în acel moment în trafic nu s-au arătat deranjaţi, mai mult, unii dintre ei fiind încântaţi de spectacolul oferit de cetele de mascaţi care au trecut pe lângă ei. Parada a fost deschisă de grupurile de urători din Drăguşeni, conduşi de primarul Vasile Cepoi. Urătorii din Drăguşeni au venit la paradă îmbrăcaţi în straie populare, cu sumane groase de lână, sau costumaţi în soldaţi împodobiţi cu zorzoane de culoare galbenă, ei fiind urmaţi de cetele de mascaţi din mai multe localităţi ale judeţului, printre care Corlata, Mălini, Fântânele, Dolhasca, Vadu Moldovei, sau cele din judeţul Neamţ, de la Timişeşti sau Oglinzi.

Sute de urşi, capre, militari, ţigani sau alte personaje au mers în paradă, pe o distanţă de circa trei kilometri, până în parcul din centrul comunei Drăguşeni, acolo unde, până seara târziu, a avut loc un spectacol de datini şi obiceiuri, în cadrul Festivalului „Ajunul Anului Nou pe Stil Vechi la Drăguşeni”. De pe scena din parcul din Drăguşeni, primarul Vasile Cepoi le-a urat tuturor celor prezenţi un an nou mai bun, aceleaşi urări fiind adresate şi de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Gheorghe Niţă şi de senatorul Constantin Daniel Cadariu.

Parada obiceiurilor pe stil vechi a fost urmărită și de prefectul județului, Mirela Adomnicăi, senatorul Ioan Stan și deputatul Alexandru Rădulescu.

Spectatorii prezenţi la festival au putut să vadă şi un joc al caprei unic în România. Astfel, ceata de urători din Todireşti, judeţul Neamţ, a venit la Drăguşeni cu jocul „caprei mute”. Unul dintre urătorii de la Todireşti a spus că ceata a avut reprezentaţii cu acest joc la spectacole cu obiceiuri de iarnă, din ţară şi din străinătate, fiind invitată la evenimente din Germania sau Franţa. Fără doar şi poate spectacolul de obiceiuri de iarnă de la Drăguşeni a fost unul apreciat de cei prezenţi, fie că sărbătoreau anul nou pe stil vechi sau deja l-au sărbătorit pe stil nou. Spectatorii au avut parte de o zi frumoasă de iarnă în care deşi a fost frig, lumea a stat şi a privit la spectacolul măştilor.

 

Festivalul de la Drăguşeni a încheiat programul „Crăciun în Bucovina”

După spectacol, seara, cetele de urători au început să umble pe la familiile gospodarilor care sunt pe stil vechi. Aceştia i-au primit pe urători cu nuci, mere şi colăcei, dar şi cu bani, varianta modernă a răsplatei pentru urătură, pentru ca intrarea în noul an să fie sub semnul prosperităţii. Tot potrivit tradiţiei, flăcăii satului au mers noaptea cu banda lui Harap, obicei străvechi de dans şi teatru popular.

Trebuie spus că mare parte a populaţiei din această zonă a judeţului îşi duce traiul după calendarul Iulian, refuzând să adopte calendarul Gregorian în 1924. Sucevenii de aici nu sunt nici lipoveni, nici ucraineni, zona fiind unică din acest punct de vedere, în toată România. Sucevenii pe stil vechi încep sărbătorile de iarnă în Ajunul Crăciunului pe stil nou, 24 decembrie, şi sărbătoresc prima zi a Crăciunului în data de 6 ianuarie, Anul Nou în noaptea dintre 13 şi 14 ianuarie, iar Boboteaza pe 19 ianuarie, tradiţiile şi obiceiurile de iarnă pe stil vechi fiind identice cu cele pe stil nou.

Festivalul obiceiurilor de iarnă din Drăguşeni a încheiat seria evenimentelor din cadrul programului „Crăciun în Bucovina”, organizat de Consiliul Judeţean Suceava. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 500 de participanţi la parada obiceiurilor de iarnă pe stil vechi de la Drăguşeni.
 Vizualizări articol: 1602 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 500 de participanţi la parada obiceiurilor de iarnă pe stil vechi de la Drăguşeni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Conopidă gratinată (rețetă rapidă) Pentru cei ce adoră sufleul de conopidă, dar nu au timp să îl pregătească, această rețetă va recupera, cu minim de efort, o mare parte din savoarea sufleului. Este relativ economică, se pregătește rapid, nu necesită cunoștințe speciale și este... Citeşte