Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 22 dec 2017 - Anul XXII, nr. 291 (6707)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Efectul Cernobîl

Mistreț radioactiv, vânat în județul Suceava, aproape de granița cu Ucraina

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Un mistreţ împuşcat pe un fond de vânătoare din zona de munte a județului Suceava, aproape de granița cu Ucraina, a stârnit puternice „valuri” la nivel național, din cauza gradului ridicat de contaminare radioactivă.

În urma unor analize efectuate aleatoriu pe produse de origine vegetală și animală, recoltate din pădurile județului, la un mistreț recoltat în zona Lucina, de pe fondul de vânătoare 17 Botuş, gestionat de Ocolul Silvic Breaza, au fost înregistrate depăşiri ale nivelului de contaminare radioactivă cu Cesiu 137 şi Cesiu 134  - de tipul celor de la Cernobîl.

 

Radioactivitate de 666 la Cesiu, peste limita maximă admisă

Buletinul de analiză specifică o valoare de radioactivitate de 666 la Cesiu, peste limita maximă admisă, de 600 de unități.

„Avem un program de supraveghere în ceea ce privește radioactivitatea, pe produse de origine animală, furaje, fructe de pădure și alte produse care intră în alimentația omului. Până acum, niciodată nu au fost depistate depășiri ale limitelor.

În data de 28 noiembrie, pe o carcasă de porc a Centrului de Colectare Sadova, aparținând Direcției Silvice Suceava, în urma recoltării probelor s-a depistat depășirea limitei maxime admise, de 600 de unități de măsură”, a explicat Ioan Corduneanu – director executiv al Direcției Sanitar Veterinare Suceava.

Potrivit documentelor prezentate de directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) - Romsilva, Ciprian Pahonţu, exemplarul de mistreţ de sex masculin în vârstă de 3 ani, identificat cu crotalia RO 0409416, a fost vânat într-o zonă aflată la 10 kilometri de frontiera cu Ucraina, încât este luată în calcul varianta ca animalul să fi făcut „vizite” și în țara vecină.

 

Testare a radioactivității de pe suprafaţa solului, din apă şi din aer

Totuși, ca măsură preventivă, vor fi efectuate teste de depistare a radioactivității în zona în care a fost împușcat mistrețul iradiat.

Conform adresei ANSVSA Bucureşti nr. 27828/13.12.2017, structurile subordonate Ministerului Mediului şi Agenţiei de Protecţia Mediului Suceava vor proceda la recoltarea de probe în vederea determinării radioactivităţii de pe suprafaţa solului, din apă şi din aer, respectiv de la nivelul plantelor din pajişti şi păşuni, pentru a identifica sursa de radiaţii.
De asemenea, se vor identifica împreună cu autorităţile locale zonele contaminate, pentru interzicerea păşunatului şi a recoltării de masă vegetală, şi se va monitoriza nivelul de contaminare radioactivă de la Centrul de recoltare vânat Sadova din cadrul OS Pojorâta, prin recoltare de probe şi efectuarea de analize pentru următorii 100 de mistreţi recoltaţi, cu vârsta mai mare de 12 luni, conform programului de control şi monitorizare întocmit de DSVSA Suceava.

„Singura explicație pe care o putem lua în calcul este alimentația predominantă cu rădăcinoase, în acestea acumulându-se de obicei cantități mai mari de elemente radioactive”, a  adăugat șeful DSVSA Suceava, Ioan Corduneanu, care, după aflarea rezultatului testelor, a trimis înștiințări către organele abilitate – Garda de Mediu, DSP, Instituția Prefectului, Regia Națională a Pădurilor.

 

Porcul radioactiv a fost incinerat

Mihai Melinte, șeful biroului de vânătoare din cadrul Direcției Silvice Suceava, a oferit detalii cu privire la capturarea și depistarea mistrețului radioactiv:

„Mistrețul a fost recoltat în urma unor acțiuni de vânătoare organizate pe raza Ocolului Silvic Breaza, pe fondul cinegetic 17 Botuș, cu personalul silvic. Conform reglementărilor în vigoare, exemplarul a fost eviscerat, s-au prelevat probe de țesut muscular, iar carcasa a fost depozitată la frigorifer, la Sadova. Conform dispozițiilor sanitar-veterinare, la o parte din mistreții vânați se fac probe de radioactivitate, la acest exemplar fiind confirmate depășiri ale elementelor radioactive. Exemplarul radioactiv a fost sechestrat și apoi predat societății de eliminare și neutralizare a deșeurilor, pentru a fi distrus”.

 

„Paza bună trece primejdia rea”

Mistrețul radioactiv din Suceava a fost descoperit ca urmare a numeroaselor teste care se fac pe carnea vânatului recoltat, pentru a fi descoperite eventuale infestări cu trichinella spiralis, iar mai nou, pentru pesta porcina africană, o boală de temut, fără tratament și fără vaccin, depistată deja la mistreții de la granițele României.

„La noi nu sunt focare de pestă porcină africană, dar cum animalele nu au granițe, trecând dintr-o țară în alta, este bine să ne păzim”, a precizat purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Suceava, George Celsie.

De acum, o atenție sporită se va da și pentru depistarea elementelor radioactive, pentru care testarea se făcea din când în când, aleatoriu, încât nu se poate afirma cu certitudine că nu au mai existat și alte animale contaminate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mistreț radioactiv, vânat în județul Suceava, aproape de granița cu Ucraina.
 Vizualizări articol: 4701 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Mistreț radioactiv, vânat în județul Suceava, aproape de granița cu Ucraina3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cremă fiartă de smântână cu nuci ( rețeta bunicilor) Dacă dorim să facem ”în doi timpi și trei mișcări” o prăjitură foarte gustoasă din foile banale din comerț, această rețetă este perfectă. Se pregătește în 30 de minute, se potrivește la orice fel de foi și prăjitura poate fi... Citeşte