Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 28 oct 2017 - Anul XXII, nr. 246 (6662)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Aniversare

Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică Mitocu Dragomirnei, „un model de bună practică”, la 10 ani de la înfiinţare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN) Mitocu Dragomirnei, aflat în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, a împlinit joi, 26 octombrie, 10 ani de la înfiinţare. Oaspeţii au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare de preotul Augustin Zaiţ, au făcut un tur al Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică şi al Locuinţei Maxim Protejate (prezentarea centrului, a activităţilor realizate în cadrul centrului, ateliere de lucru, expoziţii cu obiecte realizate de beneficiari) şi au urmărit un film: „CRRN – Mitocu Dragomirnei - 10 ani”.

 

Necesitatea unei reţele de reintegrare

Şefa Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN) Mitocu Dragomirnei, Cristina Doroftei, care conduce acest centru din ianuarie 2014, ne-a spus că în acest moment sunt internate 46 de persoane, cu vârste cuprinse între 23 şi 85 de ani, oameni care suferă de boli psihice şi neurologice (schizofrenii, demenţă, boli de tip Alzheimer, boli degenerative, tot spectrul bolilor psihice şi boli colaterale). Capacitatea maximă în Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică este de 39 de locuri, iar în Locuinţa Maxim Protejată este de 10 locuri.

”Dacă aş avea foarte multe resurse, umane, financiare, de toate felurile, mi-aş dori să pot dezvolta o reţea de reintegrare. Este scopul meu. Consider că marea majoritate a persoanelor din centre pot fi reintegrate, dar cu mult efort. Apoi, mi-aş dori să dezvolt servicii, genul de ateliere protejate. Odată implicaţi într-o formă de muncă, nu doar ca terapie ocupaţională, ci într-o formă de muncă organizată, beneficiarii dezvoltă anumite deprinderi”, ne-a mai spus Cristina Doroftei.

 

Reintegrarea persoanelor adulte cu handicap psihic este foarte dificilă

CRRN Mitocu Dragomirnei este primul şi singurul centru din judeţ care are şi o Locuinţă Maxim Protejată. ”După ce reuşim să parcurgem toate etapele de recuperare în centru, avem ca pas final, pentru reintegrarea în societate, Locuinţa Maxim Protejată. Reintegrarea persoanelor adulte cu handicap psihic este foarte dificilă. Mai ales că mulţi dintre beneficiari sunt internaţi zeci de ani în centre. Ca reţea de sprijin, în perioada tampon de readaptare, noi suntem deficitari. Pentru că acesta este rolul ONG-urilor, care pe o perioadă de şase luni, un an, ar trebui să ofere un suport. Ne lipseşte această reţea de sprijin, aceste ONG-uri”, a completat şefa CRRN Mitocu Dragomirnei.

 

CRRN Mitocu Dragomirnei este „un centru de succes”

Prezentă la eveniment, Nadia Creţuleac, şefa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, a declarat că judeţul Suceava este unul dintre judeţele „unde avem nişte servicii sociale de calitate, şi acest lucru se întâmplă datorită şefilor de centre, angajaţilor de la toate nivelurile, pentru că sunteţi implicaţi şi ştiţi să depăşiţi şi situaţii de criză”. Tot ea a completat că CRRN Mitocu Dragomirnei este „un centru de succes”: „să faceţi în continuare ca lucrurile să meargă măcar la fel de bine ca până acum, să facem în continuare schimburi de experienţă şi să arătăm ceea ce avem în aceste centre”.

La ceas aniversar, viceprimarul din Mitocu Dragomirnei, Radu Reziuc, a spus că „ceea ce face echipa de aici, de la CRRN Mitocu Dragomirnei, este un lucru care este notat înaintea lui Dumnezeu, pentru că aveţi grijă cu adevărat de nişte suflete care au nevoie de ajutor”.

 

„Fiecare om este valoros, împreună reuşim să depăşim barierele”

CRRN Mitocu Dragomirnei a fost înfiinţat prin Proiectul PHARE RO - ”Restructurare şi înfiinţare de servicii alternative noi la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Costâna”. Laura Bocăneţ, asistent medical principal în cadrul Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Mitocu Dragomirnei, ne-a povestit că înainte de deschiderea oficială a centrului, acum 10 ani, „echipa care urma să îşi desfăşoare activitatea în cadrul centrului, minunatul colectiv, era format, cu o lună înainte. O parte din personal ne cunoşteam, erau curajoşii care au dorit o schimbare şi au venit de la CRRN Costâna, ceilalţi, noi angajaţi, la fel de curajoşi, pentru că nu ştiau cum e să lucrezi cu persoanele cu handicap neuropsihic. Totul era nou pentru toţi, se discuta de standarde minime de calitate, de reinserţie socială, reconversie profesională. Nu a contat nici o secundă cine era din echipa de implementare şi cine era nou venit în echipă, s-a muncit pentru deschiderea centrului în care destinul unor oameni se schimbă”.

Depănând amintiri, Laura Bocăneţ a mai spus: „Sunt 10 ani de muncă în echipă, 10 ani de bucurii, 10 ani în care fără falsă modestie putem spune poveşti de succes, în fiecare dintre beneficiarii noştri este o poveste de succes. Echipa a căutat în special abilitatea fiecărui beneficiar şi a dezvoltat-o. Am călătorit alături de ei pe acest drum cu mottoul <fiecare om este valoros, împreună reuşim să depăşim barierele>”.

Pe chipul beneficiarilor de la CRRN Mitocu Dragomirnei s-a văzut bucuria faptului că, în zi de sărbătoare, a venit multă lume să-i vadă, să stea de vorbă cu ei, să îi îmbrăţişeze, să le dea o speranţă la normalitate. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică Mitocu Dragomirnei, „un model de bună practică”, la 10 ani de la înfiinţare.
 Vizualizări articol: 3539 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică Mitocu Dragomirnei, „un model de bună practică”, la 10 ani de la înfiinţare5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei