Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 oct 2017 - Anul XXII, nr. 228 (6644)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Păduri uscate

Sesizare penală făcută de Garda Forestieră Suceava pentru „distrugere şi degradare de arbori din fondul forestier naţional”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Pădurile lăsate pradă atacului gândacului de scoarţă, prin întârzierea nejustificată a luării de măsuri, au dus la deschiderea unui nou dosar de cercetare penală, în judeţul Suceava, ca urmare a sesizării înaintate organelor abilitate de către Garda Forestieră.

Mai exact, conducerea acestei instituţii cu rol de control pe toate suprafeţele forestiere, fie ele de stat sau private, a transmis Parchetului de pe lângă Judecătoria Gura Humorului o sesizare împotriva tuturor persoanelor care se fac vinovate de fapte de natură penală, respectiv distrugere şi degradare fără drept de arbori din fondul forestier naţional”, aferent terenului aflat în proprietatea Obştei de Pădure „Valea Seacă”, suprafeţele fiind incluse în componenţa Ocolului Silvic Bucovina.

În urma verificărilor făcute de Garda Forestieră Suceava în suprafeţele deţinute de Obştea de Pădure „Valea Seacă” - pe raza comunei Valea Moldovei, s-a constatat că arboretele este puternic infestat cu dăunători biotici (insecte din specia Ipidae care atacă între scoarţă şi lemnul arborilor), fenomen care a dus la uscarea unor pâlcuri mari de arbori, existând în continuare pericolul extinderii suprafeţelor infestate, atât la arborii sănătoşi din proprietatea obştii, cât şi în arboretele învecinate (fond forestier de stat şi alţi deţinători).

„Apariţia acestei situaţii a fost favorizată de întârzierea foarte mare şi nejustificată între data la care Ocolul Silvic Bucovina a transmis obştei faptul că volumele puse legal în valoare pot fi autorizate spre exploatare (17 ianuarie şi 7 februarie 2017) şi data la care conducerea obştei a comunicat beneficiarul care urma să exploateze aceste parchete ( 12 mai 2017)”, a precizat inspectorul-şef al Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Găşpărel.

Deşi în cazul acesta se impunea exploatarea şi evacuarea în termen cât mai scurt din fondul forestier a arborilor infestaţi, conducerea obştei nu a procedat la vânzarea a două partizi, încât masa lemnoasă infestată a rămas în continuare în pădure, ducând la infestarea de noi arbori, sănătoşi.

„Solicităm începerea urmăririi penale şi deferirea cazului instanţei de judecată, pentru ca toate persoanele care vor fi găsite vinovate să răspundă în funcţie de gradul de vinovăţie avut la săvârşirea infracţiunii”, se arată în sesizarea penală formulată de Garda Forestieră.

Aceasta este a doua oară când inspectorii forestieri suceveni solicită deschiderea unui dosar penal in rem, de cercetare a faptelor, în vederea stabilirii vinovaţilor, o altă sesizare penală fiind făcută cu câteva luni în urmă,  pentru distrugerea pădurii comunei Straja. Situaţia de acolo este similară cu cea de la Valea Moldovei, pentru că şi acolo s-a tergiversat o perioadă foarte mare de timp punerea în valoare şi evacuarea materialului lemnos infestat cu ipide, ceea ce a generat propagarea acestei infestări la scară mai mare.

Fenomenul de uscare a arborilor „din picioare” este produs de larvele gândacului Ips typographus sau ale temutului Ips duplicatus, care trăiesc sub scoarţa molizilor şi distrug canalele pe care seva este transmisă în copac. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sesizare penală făcută de Garda Forestieră Suceava pentru „distrugere şi degradare de arbori din fondul forestier naţional”.
 Vizualizări articol: 4899 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sesizare penală făcută de Garda Forestieră Suceava pentru „distrugere şi degradare de arbori din fondul forestier naţional”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei