Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 2 oct 2017 - Anul XXII, nr. 223 (6639)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Reuşită

În 85 de unităţi şcolare se va studia folclorul – opţional, datorită Proiectului „10 pentru folclor”, ediţia a II-a

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, în cadrul Galei de premiere ”10 pentru folclor”, ediţia a II-a, care a avut loc joi, 28 septembrie, au fost anunţare rezultatele Proiectului „10 pentru folclor” 2017, datorită căruia elevi din 85 de unităţi şcolare din judeţ vor studia folclorul – opţional. Prezent la eveniment, prof. Gheorghe Lazăr, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, alături de care s-au aflat şi inspectorii şcolari adjuncţi Gabriela Scutaru şi Cristian Cuciurean, dar şi inspectorul şcolar Loredana Ceică, a anunţat rezultatele celei de-a II-a ediţii a Proiectului ”10 pentru folclor”. „Într-adevăr, toamna se culeg roadele. Roadele înseamnă pentru noi opţionalele de folclor pe care le au în programă elevii din judeţ, în anul şcolar 2017-2018. Dacă la prima ediţie aveam 40 de şcoli cu opţional de folclor, după a II-a ediţie contabilizăm 85 de şcoli: 42 de opţionale la preşcolari, 11 opţionale la învăţământul primar, 46 la învăţământul gimnazial, 5 la învăţământul liceal şi 4 opţionale la cluburile copiilor. Cu alte cuvine, roadele sunt bogate şi acest lucru ne este folositor nouă, tuturor, pentru că folclorul trebuie să fie transmis generaţiilor următoare”.

Inspectorul şcolar adjunct Gabriela Scutaru a completat, spunând că „10 pentru folclor” este un proiect nobil, „pentru că promovează nobleţea tradiţiilor noastre. Este foarte important, pentru că el contribuie la educarea copiilor, la formarea atitudinii, la formarea de principii, a unui comportament pe care cu toţii ni-l dorim frumos, pentru viitor”.

 

Moment de reculegere în amintirea artistului Paraschiv „Lili” Burcea

Gala de premiere „10 pentru folclor” a fost un eveniment emoţionant, la care au participat artişti populari consacraţi şi numeroase oficialităţi din judeţul Suceava. Pentru că tot joi, pe 28 septembrie, Paraschiv „Lili” Burcea, fost membru al Ansamblului „Ciprian Porumbescu” Suceava, ţambalistul care a petrecut aproape 40 ani în orchestra ansamblului sucevean, instrumentist desăvârşit, a fost condus pe ultimul drum, părăsind această lume la doar 62 de ani, Gala de premiere a debutat cu o doină, interpretată la caval de poliinstrumentistul Leonard Zamă, după care întreaga sală a păstrat un moment de reculegere. Peste ţambalul lui Paraschiv „Lili” Burcea a fost aşezat un steag negru şi fotografia acestuia, în semn de respect şi preţuire din partea colegilor.

 

Diplome de excelenţă

Gala de premiere ”10 pentru folclor”, ediţia a II-a, s-a bucurat de prezenţa prefectului judeţului Suceava, Mirela Adomnicăi, care a apreciat că rezultatele echipei care s-a ocupat de ”10 pentru folclor” sunt de-a dreptul impresionante. „Suntem la cea de-a II-a ediţie a proiectului <10 pentru folclor> şi am convingerea că ştim cu toţii ce presupune acest proiect. Eu îl consider lăudabil, fiindcă şi-a propus să aducă folclorul mai aproape de şcoală şi de elevi. Pentru mine, <10 pentru folclor> înseamnă şi o echipă deosebită, o echipă de nota 10, care şi-a propus să demonstreze că folclorul înseamnă mult mai mult decât muzica populară. Şi aţi şi reuşit acest lucru! Felicitări din toată inima!”, a spus Mirela Adomnicăi.

Iubitor declarat de folclor, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, şi-a reafirmat sprijinul şi susţinerea pentru promovarea folclorului ca obiect de studiu opţional în şcoli. „Din prima zi m-am alăturat acestui proiect foarte important. Este un lucru foarte bun, pentru că încercăm şi am înţeles că am şi reuşit să introducem folclorul în peste 80 de şcoli. Folclorul este un tezaur pe care noi trebuie să îl conservăm şi să îl transmitem şi generaţiilor care vin după noi”, a spus Ion Lungu.

Organizatorii i-au premiat pe cei doi oficiali, dar Diplome de excelenţă şi buchete de flori au primit şi preşedintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher, primarii din cele 10 localităţi în care a poposit Caravana folclorului, în perioada 20-24 februarie 2017, respectiv: Radu Ciocan, primarul comunei Ciocăneşti, Traian Rogojină, primarul comunei Bogdăneşti, Vasile Hâj, primarul comunei Fântânele, Vasile Avram, primarul comunei Todireşti, Vasile Haliuc, primarul comunei Zamostea, Cristea Ostrovan, primarul comunei Udeşti, Gheorghe Fron, primarul comunei Cornu Luncii. Aceeaşi distincţie li s-a înmânat şi directorilor de şcoli din cele 10 localităţi, respectiv: Luminiţa Martiniuc, Zamfira Boiciuc, Nicoleta Ursuţu, Mihai Silviu Gabriel, Andrei Cojocar Sahlean, Mugurel Anton, Lăcrămioara Cocîrlă, Adrian Achihăiei, Ioana Bahrincean, Iacob Petrişor şi Marius Constantin Golea. Lista celor care au fost premiaţi a fost completată de pr. Vasile Baltag, consilierul administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, pr. Gheorghe Saftiuc, consilierul economic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, pr. Mihai - Iulian Florea, de la Biserica „Sf. Dumitru” Suceava, membru al echipei ”10 pentru folclor”, Luminiţa Banc, preşedintele Asociaţiei ”Plai străbun”, Mihai Pânzaru - Pim – artist plastic.

 

„Datoria noastră este să ne apropiem pruncii de folclor şi tradiţii”

Consilierul administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, pr. Vasile Baltag, a subliniat în intervenţia sa din cadrul Galei „10 pentru folclor” faptul că Biserica Ortodoxă a avut un rol foarte important în promovarea tradiţiilor şi a culturii populare în aceste ţinuturi. „Biserica noastră este aşezată pe tradiţii”, a spus pr. Baltag, ”aşa încât era cum nu se poate mai firească implicarea noastră în acest proiect cu rezultate care se vor vedea şi mai bine în viitor. Introducerea folclorului ca obiect de studiu opţional este parte din moştenirea cea mai de preţ pe care o lăsăm pruncilor noştri. Cu toţii suntem într-un fel sau altul legaţi de sat. Unii dintre noi chiar am crescut la ţară şi ne amintim de mirosul fânului proaspăt cosit sau cum ne tolăneam prin iarbă şi ne mai amintim de faptul că bunica ne vorbea frumos la gura sobei, ne mai şi cânta câte ceva. Or, acum, acest lucru nu prea se mai întâmplă. Datoria noastră este să ne apropiem pruncii de folclor şi tradiţii. Dumnezeu să binecuvânteze pe mai departe acest proiect. ÎPS Pimen a dat binecuvântare pentru tot ceea ce faceţi!”.

Părintele Mihai - Iulian Florea, membru al echipei „10 pentru folclor”, a concluzionat că „pentru a avea un viitor, este foarte important să nu ne uităm trecutul!”

 

Proiectul „10 pentru folclor” a dovedit reuşita unei acţiuni unice în România

Publicul care a ales să participe la spectacolul de muzică populară live, susţinut de  interpreţi şi instrumentişti foarte îndrăgiţi, nu a regretat. Iubitorii de folclor s-au întâlnit cu artiştii: Constantin Irimia şi Grupul tradiţional ”Dor” de la Moara, Andra Matei, Grigore Gherman, Ancuţa Corlăţan, Alexandru Brădăţan, Angelica Flutur, Dana Dăncilă, Nicolae Vieru, Rodica Andronic, Marian Gogan, Leonard Zamă şi Costinel Leonte.

Invitatul special al galei a fost interpretul de muzică populară Ovidiu Homorodean, din Hunedoara, care a ridicat publicul în picioare şi a fost aplaudat îndelung. Ovidiu Homorodean a spus că este bucuros că se află alături de publicul sucevean şi le-a mulţumit organizatorilor pentru că l-au ales să facă parte din Proiectul „10 pentru folclor”.

Preşedintele Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, Giani Leonte, coorganizatorul proiectului, s-a declarat foarte mulţumit de rezultatele celei de-a II-a ediţii şi crede că ediţia a III-a va fi cu mult peste primele două. „Demarat anul trecut, împreună cu Televiziunea Intermedia Suceava, proiectul <10 pentru folclor> a dovedit reuşita unei acţiuni unice în România. Contextul în care Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava s-a angajat în dezvoltarea acestui proiect este acela de a-i convinge pe profesori, elevi şi părinţi că folclorul românesc este temelia pe care s-a zidit literatura cultă. Vrem să promovăm valorile româneşti, spiritul strămoşilor, pentru că în această eră a tehnologiei renunţăm prea uşor la lucrurile care identifică: Limba română, Limba latină, Istoria românilor”, a spus Giani Leonte.

 

Mulţumiri oamenilor care şi-au dat mâna pentru realizarea acestui proiect

Artiştii care au evoluat joi seară pe scena suceveană au fost acompaniaţi de Orchestra Ansamblului artistic profesionist ”Ciprian Porumbescu” Suceava, condusă de maestrul Răzvan Mitoceanu. Spectacolul a fost completat de suitele de jocuri populare din Bucovina, Botoşani şi Ardeal, prezentate de dansatorii profesionişti ai Ansamblului artistic ”Ciprian Porumbescu”, coordonaţi de maestrul coregraf George Palaniuc. Gala de premiere ”10 pentru folclor”, ediţia a II-a, a fost prezentată de Mihaela Bârsan, iniţiatoarea Proiectului ”10 pentru folclor”, cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local al municipiului Suceava.

”Vreau să le mulţumesc din suflet tuturor celor care au crezut în potenţialul acestui proiect şi să îi asigur că nu le vom înşela niciodată aşteptările. Mai mult decât atât, promitem o a III-a ediţie specială, având în vedere că anul viitor vom sărbători Centenarul Unirii. Avem discuţii avansate pentru noi parteneriate cu instituţii, dar şi cu artişti din alte judeţe”, a spus Mihaela Bârsan, care a ţinut să le mulţumească şi artiştilor care au participat la proiect, fără a avea nici o pretenţie financiară, dar şi preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, pentru că a fost de acord ca întreg Ansamblul artistic profesionist „Ciprian Porumbescu” să participe la toate activităţile din proiect.

Nu în ultimul rând, mulţumiri au fost transmise şi primarilor şi directorilor de şcoli din localităţile în care a poposit echipa „10 pentru folclor”, preşedintelui Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher, primarului municipiului Suceava, Ion Lungu, alături de care a demarat proiectul anul trecut. Mulţumiri au fost aduse şi conducerii Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, care a găzduit spectacolul de pe 28 septembrie. Evenimentul a fost organizat de Televiziunea Regională Intermedia, Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Suceava, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, Primăria municipiului Suceava, Uniunea Polonezilor din România, Asociaţia ”Plai străbun”, Primăria Ciocăneşti, Primăria Bogdăneşti, Primăria Fântânele, Primăria Todireşti, Primăria Zamostea, Primăria Udeşti, Primăria Şcheia şi Primăria Cornu Luncii. Sponsorii care au fost alături de organizatori la acest eveniment: Salonul de înfrumuseţare Bellisima din Suceava, Casa de Modă Janice, Depozitul de flori „Simfonia Florilor”, Cabana Isa, Carmangeriile Udeşteana şi Avon Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În 85 de unităţi şcolare se va studia folclorul – opţional, datorită Proiectului „10 pentru folclor”, ediţia a II-a.
 Vizualizări articol: 1770 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
În 85 de unităţi şcolare se va studia folclorul – opţional, datorită Proiectului „10 pentru folclor”, ediţia a II-a5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei