Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 iul 2017 - Anul XXII, nr. 161 (6577)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Pagube şi panică

Lupii şi urşii fac ravagii în Bazinul Dornelor: nouă vaci şi trei ponei, sfâşiaţi în ultimele zile

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Urşii şi haitele de lupi dau atac după atac printre animalele domestice din Bazinul Dornelor, în ultimele zece zile fiind înregistrate nouă cazuri de bovine sfâşiate, plus trei ponei care au avut aceeaşi soartă.

Medicul veterinar Petrea Dulgheru, care este la rândul lui şi crescător de animale, a atras atenţia că problema este scăpată de sub control, iar totul ar pleca de la interzicerea împuşcării urşilor şi lupilor de o bună perioadă de timp, ceea ce a dus la înmulţirea lor peste o limită normală.

 

Urşii au sfâşiat nouă bovine, din care patru la un singur gospodar

În cazul bovinelor, atacurile au fost date de urşi. Cea mai mare pagubă a suferit-o un bărbat din Panaci, Ioan Moraru, căruia i-au fost omorâte patru vaci. La un alt proprietar au fost sfâşiate două bovine, iar la încă trei câte una.

Foarte surprinzător este că în cazul poneilor sfâşiaţi haitele de lupi au intrat în curţile unor gospodari din Vatra Dornei, într-o zonă aflată foarte aproape de şoseaua naţional-europeană.

 

Lupii nu consumă cât ucid, ei fac doar pagube foarte mari

Aceste ultime pagube vin după numeroase altele înregistrate în sezonul rece, în special la oi.

În luna noiembrie a anului trecut, o haită de lupi a atacat ţarcul în care se aflau 40 de oi, pe strada Unirii din Vatra Dornei, pe proprietatea lui Petrea Dulgheru. Speriate de lupi, oile s-au izbit în gardul ţarcului care le proteja, iar acesta a cedat. Oile au devenit astfel victime sigure, lupii omorând jumătate dintre ele.

Petrea Dulgheru a declarat:

„S-a ajuns la un dezechilibru total, urşii şi lupii din Bazinul Dornelor sunt prea mulţi. Lupii au făcut ravagii între cervidele din pădure, însă şi printre animalele domestice. Este grav că au ajuns să atace chiar în Vatra Dornei, în zone intens locuite. Problema este şi că lupii nu consumă cât ucid, ei fac doar pagube foarte mari”.

Dulgheru a atras atenţia că şi populaţiile de râşi şi jderi au crescut foarte mult, iar ultimii pun în pericol cocoşul de munte.

 

Comisii mixte fac evaluări în teren

Ieri, mai multe comisii formate din reprezentanţi ai mai multor instituţii ale statului se aflau în teren, la Vatra Dornei, pentru întocmirea dosarelor privind despăgubirea oamenilor afectaţi de atacurile din ultimele zile.

Crescătorii din Bazinul Dornelor spun că singura soluţie este recoltarea de către vânători a exemplarelor care atacă şi în general diminuarea numărului acestora până la un nivel care să le facă să nu mai coboare în zonele locuite în căutare de hrană.

Petrea Dulgheru şi-a exprimat speranţa că despăgubirile vor fi juste şi vor ţine cont că proprietatea este garantată în România. El a mai declarat că îngrădirea animalelor nu are nici un efect în faţa ursului.

„Un urs de 600 de kilograme rupe tot ce are în cale. Dacă oamenii nu vor fi despăgubiţi există riscul de a deveni duşmani ai vânatului, iar asta nu ar fi bine pentru absolut nimeni”, a avertizat Dulgheru. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lupii şi urşii fac ravagii în Bazinul Dornelor: nouă vaci şi trei ponei, sfâşiaţi în ultimele zile.
 Vizualizări articol: 17475 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 4 voturi
Lupii şi urşii fac ravagii în Bazinul Dornelor: nouă vaci şi trei ponei, sfâşiaţi în ultimele zile3.554

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei